Ср, 2024-05-08, 22:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 3 » ЗМІ зібрали найгучніші справи проти чиновників України
10:17
ЗМІ зібрали найгучніші справи проти чиновників України
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Хоч мало хто вірить в те, що в Україні йде реальна боротьба з корупцією, кількість кримінальних справ проти колишніх і нинішніх віп-чиновників вражає. Правда, пропорції нерівнозначні: хоча влада говорить про сотні справ проти нині діючих чиновників, вони переважно стосуються не вищого ешелону, пише газета "Сегодня".

Це, звичайно, можна пояснити тим, що нинішні віпи біля керма всього півтора року, та й поводяться обережніше, але факт залишається фактом: з 20 осіб від заступника міністра і вище, інформацію про які зібрала "Сегодня", лише троє представляють нинішню владу. Хоч і троє - вже чимало, враховуючи, що за час незалежності діючі чиновники такого рівня за ґрати не потрапляли взагалі.

Що стосується справ проти колишньої влади, то силові органи стверджують, що йде боротьба з корупцією. Опозиція говорить про те, що це політичні репресії і елемент залякування, а також вибіркове правосуддя. Мовляв, можливо, колишня влада і корумпована, але точно так само, як і нинішня - але проти нинішньої справ мало.

Втім, навіть у такому випадку всі ці справи мають одну незаперечну перевагу - за корупцію в країні почали судити "велику рибу". І це повинні пам'ятати і нинішні керівники: якщо влада поміняється, нові правителі дуже ймовірно спробують їх також посадити на лаву підсудних. А значить, треба іноді і шануватися.

До слова, в середовищі чиновників є деяке занепокоєння в зв'язку з набуттям чинності нового закону про корупцію. Мовляв, поки що нічого й не змінилося, але за якийсь час, коли у верхах зажадають "статистику" з корупції, "органи" опустять на бюрократію свій каральний меч і полетить багато голів. Але це в майбутньому. Наразі ж розберемося, що відбувається тепер.

Перше, що впадає в око, аналізуючи низку справ проти опозиції, - це досить дрібні приводи. Наприклад, Юрія Луценка звинувачують у незаконному просуванні по службі свого водія (при цьому щодо Юрія Віталійовича ходили чутки про набагато серйозніші злочини).

Макаренко і Діденко просто "потрапили під роздачу" за те, що виконували вказівки прем'єра Юлії Тимошенко з вилучення газу в "РосУкрЕнерго". Хоча, наприклад, пан Макаренко очолював митницю - одне з найбільш корумпованих відомств у державі. Доволі дивно, що нічого серйознішого на нього так і не накопали.

Виняток становлять екс-міністр економіки Данилишин, колишні керівники Держкомрезерву і низка інших міністрів. Проти них звинувачення якраз серйозні і профільно-корупційні (Данилишина звинувачують у порушеннях під час проведення тендерів з одним учасником, а "резервників" - у розкраданні "засіків Батьківщини").

Як пояснив нам один з впливових представників чинної влади, за дрібниці "хапають" тому, що саме щодо цих моментів зібрано доказову базу. А більш серйозне - недоказово. "Тим більше, що за останні років п'ять правоохоронні органи ґрунтовно деградували і ледь піднімають якісь серйозні завдання", - каже політик. Крім того, як твердять гострі язики, наша еліта (як провладна, так і опозиційна) так взаємопов'язана в плані корупції, що розкриття по-справжньому серйозних схем колишньої влади автоматично вдарить і по деяким представникам нинішньої.

Приклад екс-заступник голови Держкомрезерву Синьковського, який отримав 10 років, свідчить: більшості обвинувачених "світять" реальні терміни, причому чималі. Що стосується "жертв обставин" на кшталт Макаренка і Діденка, то тут - через відсутність особистої зацікавленості - можливі варіанти: або реальний термін, або з відстрочкою виконання. Тюремний термін цілком можуть "виписати" і для Юрія Луценка.

А от щодо "підсудної №1" Юлії Тимошенко, то останнім часом все частіше стали говорити про те, що її теж посадять, але політолог Михайло Погребинський з цим не згоден: "Припускаю, що реальний, але м'який термін отримає Луценко, але щодо Тимошенко - не вірю. Так, вона провокує владу на арешт, але не думаю, що влада піде на це. В повноваженнях судді - винести вирок нижче мінімальної планки, і для влади вигідніше, щоб Тимошенко отримала умовний термін".

Політичні мотиви часом бачать і в справах, які заводять проти представників нинішньої влади. Крім того, опозиція каже, що деяких нинішніх чиновників (з-поміж найменш політично впливових) беруть спеціально, щоб показати боротьбу з корупцією - мовляв, не лише колишніх саджають. Втім, чіткі політичні моменти можна побачити лише у випадку з колишнім господарем Криму Гриценком: як магніт для всіх незадоволених нинішньою кримською владою він, природно, не може влаштовувати нинішню команду. Але навіть у цьому випадку ніхто не береться говорити про суто політичні репресії - аж надто багато сказано про махінації з кримською землею.

Що стосується голови Союзу лівих сил Василя Волги, то тут хоч ситуація і суперечлива, але далека від політики: Волгу звинувачують у хабарництві (причому навіть неофіційно кажуть, що "Вася занадто багато хапав"), а прихильники Волги стверджують, що стали жертвою підступів з боку шахраїв з кредитних спілок, з якими вів війну, а його місце в Держфінпослуг звільняють під когось іншого.

З іншого боку, відчуття тотальної боротьби з корупцією поки що справді відсутнє. У той час як одних чиновників саджають за сумнівні тендери, з'являється інформація про нові сумнівні тендери - і жодних наслідків вони за собою не несуть.

"Той-таки Данилишин взагалі не сприймався як політик, та і з колишніми керівниками Держререзерву, впевнений, не все в порядку. Проте владі, щоб не було ореолу політичних репресій, потрібно розібратися і з сьогоднішніми тендерами, і з тим, що творилося в Держрезерві до і після Поживанова", - радить політолог Володимир Фесенко.

Кримінальні справи проти влади: ТОП-20

Колишня влада.

Юлія Тимошенко, прем'єр-міністр в 2007-2010 рр.

Звинувачення: перевищила повноваження, одноосібно давши директиви на підписання газового контракту, який призвів до збитків для держави на 1,5 млрд гривень. Загрожує позбавлення волі від 7 до 10 років.

Зараз: під підпискою про невиїзд, триває суд. Після цього ще повинні відбутися суди щодо нецільового використання грошей Кіотського протоколу та закупівлю некондиційних машин швидкої допомоги.

Юрій Луценко, глава МВС в 2007-2010 рр.

Звинувачення: заподіяння збитків державі у розмірі 978 000 грн (незаконне надання квартири співробітнику, виділення коштів на святкування Дня міліції). Загрожує позбавлення волі від 7 до 10 років.

Зараз: утримується в СІЗО, триває суд.

Богдан Данилишин, голова Мінекономіки в 2007-2010 рр.

Звинувачення: схвалив процедуру закупівель в одного учасника, яка призвела до збитку для держави в розмірі 4,5 млн грн. Загрожує від 5 до 10 років.

Зараз: перебуває в Чехії, де отримав політичний притулок, триває слідство.

Віктор Бондар, міністр транспорту в 2005-2006 рр.

Звинувачення: дав дозвіл на будівництво на держтериторії, яке призвело до збитків держави на 5,5 млн грн. Загрожує від 5 до 10 років.

Зараз: перебуває на підписці про невиїзд.

Георгій Філіпчук, голова Мінекології в 2007-2010 рр.

Звинувачення: нецільове використання грошей Кіотського протоколу, загрожує від 3 до 6 років.

Зараз: утримують у СІЗО, слідство закінчено, справу передано до суду.

Валерій Іващенко, в.о. міністра оборони в 2009-2010 рр.

Звинувачення: дав дозвіл на незаконну приватизацію держпідприємства, загрожує від 3 до 6 років.

Зараз: утримують у СІЗО, справу передано до суду.

Євген Корнійчук, перший заступник міністра юстиції в 2007-2010 рр.

Звинувачення: дав дозвіл на проведення сумнівного тендера з юридичного обслуговування "Нафтогазу", що призвело до збитків на 1,5 млн грн.

Зараз: відпущений на підписку про невиїзд, триває слідство, справу можуть закрити.

Олександр Давидов, заступник міністра транспорту в 2008-2010 рр.

Звинувачення: лобіювання інтересів однієї з авіакомпаній, загрожує від 3 до 6 років.

Зараз: перебуває на підписці про невиїзд, справу передано до суду.

Володимир Работньов, заступник міністра транспорту в 2009 р.

Звинувачення: розголошення держтаємниці в комерційних цілях, загрожує від 5 до 8 років.

Зараз: перебуває на підписці про невиїзд, справу передано до суду.

Михайло Поживанов, голова Держкомрезерву в 2008-2010 рр.

Звинувачення: закупівля нафтопродуктів у держрезерв за завищеними цінами, збиток державі - 35 млн грн. Загрожує від 5 до 10 років.

Зараз: перебуває в Австрії, де попросив політичного притулку, триває слідство.

Тетяна Слюз, голова Держказначейства в 2007-2010 рр.

Звинувачення: нецільове використання грошей Кіотського протоколу, загрожує від 3 до 6 років.

Зараз: перебуває у розшуку, триває слідство.

Анатолій Макаренко, голова митниці в 2009-2010 рр.

Звинувачення: дав команду розмитнити 11 млрд "кубів" газу, які належать "РосУкрЕнерго". Загрожує від 7 до 10 років.

Зараз: утримують у СІЗО, триває слідство.

Ігор Діденко, перший заступник голови "Нафтогазу" в 2008-2010 рр.

Звинувачення: підписав договір про продаж 11 млрд "кубів" газу, які належали "РосУкрЕнерго". Загрожує від 5 до 10 років.

Зараз: утримують у СІЗО, справу передано до суду.

Микола Сіньковський, заступник голови Держкомрезерву у 2007-2010

Звинувачення: розкрадання держкоштів на суму 500 млн грн.

Зараз: за вироком суду отримав 10 років.

Валерій Нікітін, заступник голови Держкомрезерву в 2008-2010 рр.

Звинувачення: розкрадання держкоштів на суму 243 млн грн при закупівлі цукру в держрезерв.

Зараз: утримують у СІЗО, триває слідство.

Микола Петренко, директор "Укрмедпостач"

Звинувачення: закупівля некондиційних машин швидкої допомоги, збитки на 500 тисяч грн

Зараз: утримують у СІЗО, триває слідство.

Віктор Колбун, заступник голови правління Пенсійного фонду в 2008-2010 рр.

Звинувачення: уклав договір з фіктивною компанією, збиток 6 млн грн, загрожує від 5 до 10 років.

Зараз: утримують у СІЗО, слідство закінчено, справу передано до суду.

Нинішня влада

Василь Волга, голова Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг України у 2010-2011 рр.

Звинувачення: вимагання та отримання хабара в 500 тисяч дол, загрожує від 8 до 12 років.

Зараз: утримують у СІЗО СБУ, ведеться слідство.

Анатолій Гриценко, голова Верховної Ради Криму в 2006-2010 рр.

Звинувачення: протиправне припинення діяльності радгоспу "Азовський" права користування ділянкою площею 4,8 тисяч га, перевищення влади при виділенні земель комерційному підприємству та порушення порядку виплати матдопомоги. Збиток близько 25 млн грн. Загрожує від 7 до 10 років.

Зараз: перебуває в СІЗО, слідство закінчено, справу передали до суду.

Богдан Преснер, заступник міністра екології в 2010 р.

Звинувачення: одержання хабара (200 тисяч доларів) за сприяння у призначенні на посаду керівника обласного рівня, загрожує від 8 до 12 років.

Зараз: перебуває в СІЗО, справу передано до суду.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 869 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ