Сб, 2024-05-04, 20:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 5 » Ціни на газ для населення НКРЕ обіцяє цьогоріч не піднімати
11:00
Ціни на газ для населення НКРЕ обіцяє цьогоріч не піднімати
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Підвищення цін на газ для населення і теплокомуненерго в поточному році не буде, повідомили в НКРЕ. Через це уряду доведеться спрямувати на покриття дефіциту НАК "Нафтогаз України" 10-12 млрд грн. Крім того, експерти попереджають, що збереження низьких тарифів на газ може заблокувати будь-яку співпрацю України з МВФ, що вкрай небажано в умовах скорочення резервів Нацбанку, повідомляє КоммерсантЪ-Украина.

У Національній комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) не планують до кінця поточного року підвищувати тарифи на газ для населення і теплокомуненерго (ТКЕ), пообіцяв учора глава НКРЕ Сергій Тітенко. В той же час ціни на газ для промислових споживачів і бюджетних організацій і далі будуть зростати - їх переглянуть за підсумками III кварталу з урахуванням прогнозної вартості газу, що ввозиться в IV кварталі.

Рішення комісії підтримують керівники ТКЕ. "Це тимчасовий захід, який дозволить людям адаптуватися до підвищення. Але слід розуміти, що зі створенням Нацкомісії, яка контролює питання тарифоутворення, вартість тепла буде приведено до економічно обґрунтованого рівня, а значить, тарифи будуть рости. Тому правильно дати людям час усвідомити це", - каже заступник директора КП "Кіровоградтеплокомуненерго" Володимир Куликов. Востаннє НКРЕ переглядала вартість газу для населення і теплокомуненерго в липні 2010 року, підвищивши її відразу на 50%. Ціни для ТКЕ зросли до 1309,2 грн за тисячу кубометрів, а для населення, залежно від обсягу споживання і наявності лічильника, - до 725,4-2685,6 грн за тисячу кубометрів. У III кварталі Україна імпортує газ по ціні 2822 грн за тисячу кубометрів.

Якщо газ не подорожчає, ТКЕ зможуть поліпшити рівень його оплати постачальникові - ДК "Газ України". "Людям потрібно дати передих, враховуючи низький рівень їхніх доходів. Але нам теж потрібний такий фінансовий передих. Якщо для нас підвищать вартість газу, ми тут-таки будемо вимушені підняти тарифи на тепло, а це означає 10-15-процентне падіння платежів узимку. Принаймні можна розраховувати, що в цей опалювальний сезон рівень платежів залишиться тим самим", - заявив директор КП "Івано-Франківськтеплоенерго" Аркадій Мережук. У 2010 році населення заплатило 95,3% нарахованих сум за газ і 95,9% - за централізоване опалювання і гаряче водопостачання.

Підвищення тарифів на газ є однією з ключових вимог Міжнародного валютного фонду (МВФ), виконання яких необхідне для надання Україні другого траншу кредиту на 1,5 млрд дол. Щоб отримати ці кошти, влада обіцяла ще навесні підняти ціни на газ. Якщо спочатку планувалося, що в квітні тарифи для населення і теплокомуненерго зростуть на 50%, то згодом сторони домовилися про компроміс - двоетапне підвищення: з 15 квітня - на 20%, а з 30 червня - ще на 10%. Проте і ці зобов'язання не було виконано, що стало однією з основних причин припинення співпраці України і МВФ.

Відмова від підвищення цін на газ для населення і ТКЕ не дозволить утримати фінансовий дефіцит НАК "Нафтогаз України" на узгодженому з МВФ рівні в 8,5 млрд грн. "Без підвищення ціни для населення за підсумками року дефіцит "Нафтогазу" сягне близько 18 млрд грн", - зазначає економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан. За її словами, самостійно залучити забраклі кошти компанії буде не під силу: "Виходом з ситуації може бути або пряме субсидування компанії з держбюджету, або непряме - шляхом випуску держоблігацій". За розрахунками виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, перенесення підвищення тарифів на 2012 рік збільшить поточний дефіцит НАКу на 1,5 млрд дол (12 млрд грн).

Ігнорування вимоги МВФ може зробити неможливим отримання восени чергового траншу кредиту. Про необхідність зовнішньої підтримки свідчить той факт, що за травень-червень резерви НБУ знизилися на 0,8 млрд дол. "Таке рішення НКРЕ досить незрозуміле, оскільки уряд вже виконав більшість вимог МВФ, зокрема схвалив непопулярну пенсійну реформу", - зауважує Олена Бєлан. "МВФ може погодитися на перенесення підвищення тарифів лише в тому випадку, якщо уряд знайде кошти, щоб компенсувати дефіцит "Нафтогазу", що зростає, без збільшення дефіциту держбюджету. Але всі шляхи для цього - зростання бюджетних надходжень і зниження витрат - зараз малоймовірні. Альтернативи відновленню співпраці з МВФ поки що немає", - упевнений Олег Устенко. Проте в 2012 році підвищити тарифи буде складніше, ніж тепер, оскільки почнеться підготовка до парламентських виборів, уточнює директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.

Зазначимо, подорожчання газу для України збільшить дефіцит бюджету НАК "Нафтогаз України" майже на 13 млрд грн.

Нагадаємо, українська влада безуспішно домагається зниження ціни на газ.

Раніше ЗМІ повідомляли, що прем'єр Росії Володимир Путін у Криму погодився знизити ціну на газ в обмін на згоду керівництва України на створення спільної структури, яка в майбутньому зможе контролювати роботу української ГТС.

Зауважимо, що переговори України та Росії з приводу газу зайшли у безвихідь. Офіційно вони закінчилися лише створенням робочої групи для обговорення газових питань.

6 червня голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що "Газпром" не планує змінювати формулу ціни на газ для України і не прив'язуватиметься до інших енергоносіїв. "Винаходити якусь для когось нову формулу або прив'язувати її до будь-яких інших енергоносіїв ми не будемо", - сказав він, підкресливши, що закладена в контракті з Україною формула ціни "є абсолютно ринковою".

Київ зробив заяву у відповідь - якщо РФ не перегляне формули ціни, для неї зросте вартість транзиту газу по українській території. "Україна зазнає збитків, не отримуючи компенсації. Раз у нас зросла ціна газу, компенсуйте нам ставки транзиту", - заявив прем'єр-міністр України.

Раніше президент України Віктор Янукович заявив, що зростання ціни на газ відповідно до контракту 2009 року між Україною і Росією становить загрозу українській економіці.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 866 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ