Чт, 2024-05-09, 16:25


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 15 » ДАІ не має права зупиняти авто для проведення техогляду
17:31
ДАІ не має права зупиняти авто для проведення техогляду
Інші останні Автоновини: авто та транспорт на сайті holosUA.com/

Юрист, керівник громадського проекту "Дорожній контроль" Ростислав Шапошников повідомив, що зупинка автомобіля з метою проведення техогляду на дорозі є незаконною, передає газета "Сегодня".

Він зазначає, що такі дії інспекторів є перевищенням влади і службових повноважень, відповідальність за це передбачено у ст.365 КК України.

За словами експерта, в разі таких дій потрібно скаржитися в прокуратуру. В ухвалених змінах до законодавства, які набудуть чинності в середині серпня, прописано, що приватні легкові автомобілі не підлягають обов’язковому технічному контролю. Тобто, проводити технічну перевірку представники ДАІ можуть, але тільки у випадку, якщо водій чи власник такого автомобіля сам цього бажає.

Видання зазначає, що технічна перевірка на дорогах, навіть якщо її будуть проводити після закупівлі Міністерством внутрішніх справ мобільних станцій для діагностики стану автомобілів, має бути тільки безкоштовною.

Якщо ДАІ зупинятиме автомобілі й направляти їх на платну перевірку, то це буде порушенням ст.17 ЗУ "Про захист прав споживачів" (забороняє примус до придбання непотрібних товарів і послуг) і ст.9 ЗУ "Про захист від несумлінної конкуренції" (забороняє примусові асортименти послуг).

Якщо ж перевірка на дорогах буде безкоштовною, то порушується антимонопольне законодавство, оскільки на приватних СТО такі послуги надаються за гроші, а ДАІ робить їх безкоштовно, що є несумлінною конкуренцією.

І в чинному законодавстві, і в тому, яке має набути чинності в серпні, вимоги до технічного стану автомобілів однакові: вони прописані в Правилах дорожнього руху.

Існує перелік несправностей, за наявності яких водій не має права їхати далі своїм ходом (тільки на буксирі чи на евакуаторі).

Так, водії не мають права продовжувати рух, якщо у них: гальмова система чи рульове управління не дають можливості зупинити авто чи здійснити маневр під час їзди з мінімальною швидкістю; у темний час доби чи в умовах недостатньої видимості не горять лампи фар чи задніх габаритних вогнів; якщо під час дощу чи снігопаду не включаються склоочисники з боку керма.

Співробітник ДАІ має право виявити дефекти авто за зовнішніми ознаками. У разі їх виявлення інспектор зобов'язаний зупинити машину й скласти протокол.

Нагадаємо, що 5 липня Верховна Рада скасувала обов'язковий техогляд для приватних легкових автомобілів, мотоциклів і мопедів. За ухвалення в цілому відповідного законопроекту №8397 проголосували 262 депутати при мінімально необхідних 226. А 8 липня цей закон підписав президент Віктор Янукович, який і був ініціатором його ухвалення.

ДАІ планує вже з осені вийти на дороги, маючи в своєму арсеналі мобільні станції діагностики автомобілів. Мета благородна - після скасування ТО міліція прагнутиме не допустити на дороги несправні авто, а також має намір перевіряти машини, які пройшли техогляд на комерційних станціях.

Для цього Міністерство внутрішніх справ придбало 27 мобільних діагностичних станцій перевірки технічного стану автомобілів.

Машини на базі Peugeot Boxer 330 2.2 HDi закуплено в одеського ТОВ "ВіДі Конкорд" за 8,63 мільйона гривень. "Вартість одного автомобіля сягнула 320 тисяч гривень, у базовій комплектації такий автомобіль коштує близько 220 тисяч гривень.

Ці автомобілі, зокрема, мають бути оснащені вимірювачами ефективності гальмівних систем, параметрів світла фар, димності відпрацьованих газів двигунів. Крім того, їх має бути обладнано газоаналізатором, приладом для визначення світлопропускання скла, вимірювачем сумарного люфту рульового керування транспортних засобів.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Автоновини: авто та транспорт | Переглядів: 970 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ