Чт, 2024-05-09, 08:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Серпень » 3 » До кордону Литви підійшла частина "вагнерівців" у білорусі - президент Науседа
12:07
До кордону Литви підійшла частина "вагнерівців" у білорусі - президент Науседа
Інші останні Навіны Беларусі на сайті holosUA.com/

Найманці російської ПВК «вагнера», які дислокуються у білорусі, перемістилися поблизу литовського кордону.

Про це заявив президент Литви Ґітанас Науседа під час зустрічі з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким, пише LRT.

Представники країн зустрілися, щоб обговорити безпекову ситуацію на кордоні, загрози, які створюють «вагнерівці», ймовірність провокацій і готовність їм протидіяти.

«Ми фактично порівняли ті дані, які маємо в обох, і можемо констатувати, що вони дуже схожі — кількість бойовиків "вагнера", які дислокуються на території білорусі, вже перевищує 4 тисячі або близько до цього числа. Частина бойовиків підійшли до нашого кордону, зайнявши позиції в районі Гродно», — сказав Науседа.

Він додав, що така ситуація є дуже зручною для організації провокацій як на польсько-білоруському, так і на литовсько-білоруському кордоні.

За його словами, охорона литовського кордону вже посилена, підготовлені та оновлені плани прикриття кордону, які передбачають посилення і з боку армії.

Науседа припустив, що кількість «вагнерівців» ​​у білорусі може зрости до 10 тисяч. Президент наголосив, що Литва уважно стежить за ситуацією і готова вжити заходів для протидії всім загрозам своїй безпеці.

«Можна по-різному оцінювати наміри бойовиків "вагнера" в білорусі, але цілком очевидно одне: і для путіна, і для лукашенка було б занадто великою спокусою не скористатися своєю присутністю у безпосередній близькості від західного кордону білорусі для можливих провокацій проти країн НАТО», — сказав Науседа.

"вагнерівці" у білорусі

Найманці російської ПВК «вагнера» почали дислокуватися на території білорусі після невдалої спроби «заколоту» у червні — це було однією з умов за домовленостями з кремлем.

У білорусі заявили, що хочуть перейняти у «вагнерівців» бойовий досвід та оголосили спільні військові навчання білоруських військових із бойовиками ПВК на полігоні «Брестський» поблизу кордону з Польщею.

Моніторингова група «Беларускі Гаюн» та українські прикордонники тим часом фіксували переміщення колон легкових і вантажних автомобілів, імовірно, ПВК «вагнер».

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив про рух бойовиків приватної військової компанії «вагнер» до Сувальського перешийка — території, яка одночасно з'єднує територію Балтійських країн із Польщею та рештою країн НАТО, а також відокремлює територію російської Калінінградської області та білорусі.

Президент Литви Ґітанас Науседа вважає, що присутність в білорусі найманців ПВК «вагнер» є «серйозною загрозою», хоча наразі немає ознак можливих провокацій.

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко тим часом «пожартував» про плани ПВК «вагнера» піти «на екскурсію» до Польщі, але згодом заявив, що йому Сувальський перешийок «тисячу років не треба».

«Нехай моляться, що ми тримаємо їх (вагнерівців - ред.), ще якось забезпечуємо. Інакше вони без нас просочилися б туди і вломили б так цьому Жешуву і Варшаві, що мало б не здалося. Тому мені дорікати не треба, а нехай подякують», — заявив лукашенко.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Навіны Беларусі | Переглядів: 209 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ