Ср, 2024-05-01, 03:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 7 » Дослідники вперше отримали тривимірне зображення Сонця (ВІДЕО)
10:44
Дослідники вперше отримали тривимірне зображення Сонця (ВІДЕО)
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Зонди-"близнюки" NASA Stereo-A і Stereo-B у неділю ввечері, 6 лютого, вийшли у протилежні точки земної орбіти і передали перше в історії повне тривимірне зображення Сонця, передає РИА "Новости" з посиланням на Космічне агентство США.

"Вперше ми можемо спостерігати сонячну активність у всій її тривимірній красі", - каже Ангелос Вурлідас, член групи, що працює із зондами Stereo.

На сайті NASA оприлюднено короткий відеоролик, на якому видно усю поверхню Сонця. Кожен із зондів передав зображення своєї половини Сонця, які на Землі склеїли в єдиний сонячний глобус.

Науковці зазначають, що телескопи апаратів налаштовані на ультрафіолетове випромінювання. Воно дозволяє отримувати дані про ключові аспекти сонячної активності - спалахи, викиди плазми.

Бачити одночасно всю поверхню Сонця і всю його атмосферу означає можливість з високою точністю передбачати космічну погоду для Землі. Викиди плазми на Сонці впливають на магнітне поле нашої планети, викликаючи полярні сяйва, геомагнітні бурі, збої радіозв'язку і навіть проблеми з електромережами.

Коронарні масові викиди також можуть становити небезпеку для космонавтів, які перебувають на орбіті. Науковці припускають, що сонячна активність іноді може спостерігатися на всій зірці, при цьому спалахи можуть відбуватися на різних її кінцях і посилювати один одного.

Раніше науковці ніяк не могли дізнатися про існування сонячних плям, що з'являються на зворотному боці Сонця, поки світило не зробить повний оборот, який забирає 27 днів. Коли науковці побачать повну тривимірну картину сонячної активності, зокрема картину витоку сонячного вітру і активні ділянки на "потилиці" нашого світила, вони зможуть заздалегідь знати, що буде, коли ці ділянки опиняться у полі зору землян і почнуть впливати на нашу планету. Апарати Stereo допоможуть підтвердити чи спростувати цю гіпотезу.

"Активні ділянки на зворотному боці (Сонця) більше не зможуть піднести нам сюрприз, завдяки Stereo ми знатимемо про їхню появу", - зазначив Біл Муртаг з Центру космічної погоди в Боулдері, штат Колорадо.

Щоб побачити усю поверхню Сонця, NASA у жовтні 2006 року відправило до космосу два зонди-"близнюки" Stereo (Solar Terrestrial Relations Observatory). Зонди були виведені на земну геліоцентричну орбіту - один "йшов" попереду Землі (Stereo-A - від слова "ahead", "попереду"), а інший - в її хвості (Stereo-B, "behind" - "позаду"). Поступово вони розходилися і в неділю досягли двох протилежних точок щодо Сонця.

Тим часом ці супутники вже застосовуються для підвищення точності прогнозів "космічної погоди" для авіаліній, енергетичних компаній, операторів супутникового зв'язку.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 956 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ