Сб, 2024-05-04, 03:05


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2014 » Вересень » 12 » Експерт - найболючішим для РФ буде падіння цін та попиту на нафту
17:52
Експерт - найболючішим для РФ буде падіння цін та попиту на нафту
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

На тлі збільшення деякими країнами виробництва нафтопродуктів нові секторальні санкції ЄС матимуть вкрай негативний вплив на соціально-економічну ситуацію в Росії. Тамтешня влада може залишитися без ресурсу, необхідного для підтримання існуючого в країні рівня життя, вважає експерт Українського інституту публічної політики Ільдар Газізуллін.

У Брюсселі схвалено новий пакет європейських санкцій проти Росії, який вступає в силу із сьогоднішнього дня. Як і очікувалося, обмеження стосуватимуться нафтових компаній Росії, банків і оборонпрому.

У заяві Європарламенту вказано, що санкції обмежать доступ Росії до ринків капіталів Євросоюзу. Західні країни і компанії більше не можуть кредитувати п’ять найбільших російських банків, які знаходяться у власності держави.

При цьому Брюссель заборонить торгувати з цими банками облігаціями або іншими цінними паперами з терміном погашення більше 30 днів. Давати гроші в борг найбільшим російським нафтовим і оборонним компаніям теж буде заборонено.

Варто зазначити, що Сполучені Штати Америки також вводять секторальні обмеження щодо Росії. В свою чергу Росія підготувала у відповідь зустрічні санкції. Про це заявив помічник президента Росії Андрій Бєлоусов. Зокрема, Росія може ввести заборону на імпорт автомобілів і деяких видів одягу. Нагадаємо, що відповіддю Російської Федерації на попередній список санкцій Заходу стала заборона на імпорт продуктів, що призвело до зростання цін, яке в деяких регіонах РФ досягло 20-30%.

Про наслідки санкцій, що вводяться ЄС і США, а також про відповідь Росії радіостанція Голос Столиці поговорила з експертом Українського інституту публічної політики Ільдаром Газізулліним.

Як санкції ЄС вплинуть на російський банківський сектор?

– Насправді ідеться про посилення вже існуючих санкцій. Тобто запроваджуються жорсткіші заходи та розширюється перелік російських банків, до яких застосовуватимуться ці санкції. Йдеться про поступове запровадження заходів, які ізолюють фінансову систему РФ від міжнародних ринків. Це змушуватиме уряд Росії допомагати банкам, тобто витрачати золотовалютні резерви.

Останні заяви представників ЄС негативно вплинули на котирування цін на ринку енергоносіїв.

– Насправді я не думаю, що тут є прямий зв’язок. Ціни на нафту дійсно падають, але там є інші причини. Це загальне уповільнення зростання світової економіки, це збільшення виробництва нафти деякими країнами. Але зрештою падіння цін на нафту – це, мабуть, найбільш болюча новина для Росії, при тому, що спостерігається деяке падіння попиту. Тобто якщо буде одночасно падіння цін і падіння попиту на нафту, то це, звичайно, дуже сильно загрожує російському бюджету. Це вимивання коштів з російської економіки, це зменшення ресурсів у російської влади для утримання того рівня життя, який наразі є в РФ.

Чи критичними будуть санкції для оборонного комплексу РФ?

– Санкції проти оборонного комплексу не є критичними. Щоправда, ці обмеження не дадуть Росії змоги зробити свою армію більш сучасною.

Російська Федерація у відповідь також може ввести свої обмеження. Росія наважиться це зробити?

– Звичайно, вона це може зробити. Заборонивши імпорт деяких товарів та продукції, РФ фактично змушує європейський бізнес тиснути на уряди своїх країн, аби ті скасували санкції проти РФ. І ми бачимо, що, в принципі, Європа дуже неохоче запроваджує нові санкції, зі скрипом, тому що існує великий супротив з боку бізнесу.

Хто більше постраждає від цих перехресних санкцій?

– Якщо говорити про абсолютний вплив цих санкцій, то для ЄС він буде менш відчутним, ніж для Росії. Але, звичайно, в окремих секторах окремі країни ЄС матимуть збитки. Наприклад, через заборону РФ на імпорт деякої продукції польські фермери наразі не знають, куди експортувати яблука. Але питання в тому, наскільки довго і наскільки суворо Росія зможе обмежувати імпорт з ЄС.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1106 | Додав: adminA | Теги: РФ, падіння цін та попиту на нафту, Експерт
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ