Пн, 2024-04-29, 00:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Грудень » 24 » Головні наукові події року назвав авторитетний журнал Science
22:55
Головні наукові події року назвав авторитетний журнал Science
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Авторитетний науковий журнал Science підбив підсумки 2011 року, назвавши найважливіші наукові відкриття, зроблені вченими у різних галузях науки протягом року.

На думку експертів видання, найбільш значущим у 2011 році стало дослідження, що доводить ефективність антиретровірусної терапії для запобігання поширення ВІЛ, передає РИА "Новости".

Цей факт довело великомасштабне дослідження HPTN 052, результати якого були оприлюднені у травні 2011 року.

Експерти зазначають, що результати дослідження не слід розуміти так, що подібна терапія сама по собі зможе зупинити епідемію. Однак у поєднанні з іншими методами поширення СНІДу можна буде стримати.

Не менш значущим журнал Science вважає японський зонд "Хаябуса", який у 2003 році вирушив у космос, щоб доставити на Землю речовину з астероїда Ітокава, і майже зазнав невдачі. Через неполадки забір проб ґрунту пройшов не за планом, і вчені зовсім не були впевнені у тому, що у пристрій для збору зразків потрапило хоча б що-небудь.

Проте у капсулі зонда, що приземлився в середині червня 2010 року в австралійській пустелі Вумера, все-таки були виявлені мікроскопічні частинки речовини. У березні були оприлюднені результати вивчення хімічного складу і будови цих частинок. Частинки виявилися схожі на метеорити, знайдені на Землі у різний час.

Рік, що минає, на думку редакції Science, був відзначений проривами у вивченні генетичних коренів людини. Дослідження генома неандертальців і денисовців, а також їхнє порівняння з геномом сучасних людей, показали, що ми все ще носимо в собі генетичні особливості цих архаїчних видів людей. Крім того, цього року були оприлюднені результати дослідження ще одного виду пралюдини - австралопітека седіба. Нові дані показали, що він може бути перехідною ланкою між предками людей і стародавніми приматами.

У 2011 році японські вчені розкрили секрети ключового елемента механізму фотосинтезу у рослин - механізму, від якого залежить практично все життя на Землі. Дослідники вперше вивчили структуру білка фотосистема II, за допомогою якого рослини розщеплюють молекули води на атоми водню і кисню. Карта цієї молекули дозволила в деталях розгледіти каталітичний реактор у цій молекулі і визначити орієнтацію в ньому.

Американські астрономи за допомогою телескопів обсерваторії Кека виявили чисті хмари молекулярного водню у ранньому Всесвіті, у яких відсутні значні домішки важких елементів, передбачені теорією хімічної еволюції ранніх галактик. Частка металів у першій хмарі виявилася в тисячу разів нижче від типових значень для скупчень молекулярного газу. Науковці вважають, що їхнє відкриття може спричинити перегляд існуючих теорій металізації Всесвіту - цілком можливо, що наднові розпилювали важкі елементи не так ефективно, як вважалося раніше.

Також у цьому році європейські вчені провели широкомасштабне дослідження мікроорганізмів, що населяють кишечник людини.

Виявилося, що бактеріальне населення кишечника можна розділити на три типи спільнот, які не залежать ні від віку, ні від статі, ні від національності людини. Причому кожен варіант відрізняється тим, які вітаміни він може виробляти, як він реагує на різні комплекси харчування і впливає на стан господаря.

Значущим у 2011 році став і прорив у галузі боротьби з малярією. Перші результати випробувань вакцини від малярії RTS, S, проведені у семи африканських країнах дають надію на отримання в майбутньому ефективного профілактичного засобу.

У випробуваннях брали участь 15 тисяч дітей. Як виявилося, нова вакцина запобігала настанню перших гострих епізодів захворювання, але не позбавляла від малярії. Водночас учені вважають, що слідом за цією спробою будуть нові, успішніші.

У цьому році, космічний телескоп "Кеплер" зібрав справжній урожай дивних планетних систем. Зокрема, астрономи виявили систему, у якій планета-гігант рухалася по орбіті у зворотний бік, планетну систему у подвійної зірки, схожої на Татуїн із "Зоряних війн", а також, можливо, десять вільних планет, які подорожують у просторі без усякого зв'язку зі світилами.

Науковці з Південної Кореї у 2011 році створили ціле сімейство нових штучних матеріалів. Цеолітами називають пористі мінерали, які широко використовуються в якості каталізаторів у виробництві нафтопродуктів, у водяних і повітряних фільтрах, для миючих засобів. Ці речовини застосовуються для очищення води на космічних кораблях і для знезараження радіоактивної води під час ліквідації аварії на японській АЕС "Фукусіма".

Значущим стало відкриття у галузі боротьби зі старінням. Під час експериментів на мишах було встановлено, що якщо прибирати з організму мишей старіючі клітини, або ті, що вже перестали ділитися, це може затримати прихід симптомів, пов'язаних зі старінням - таких як катаракта або м'язова слабкість.

Раніше американський дослідник, професор теоретичної фізики City University of New York Мічіо Каку назвав найважливіші відкриття, які буде зроблено до 2100 року. Як розповів науковець у своєму інтерв'ю The Times, одразу кілька важливих відкриттів він чекає до 2030 року.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1045 | Додав: adminA | Теги: науковці
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ