Сб, 2024-05-04, 23:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 8 » Грищенко "переводить стрілки" на Ющенка за газову кризу
16:14
Грищенко "переводить стрілки" на Ющенка за газову кризу
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Колишній посол України в РФ Костянтин Грищенко, який зараз займає пост голови МЗС, прибув до Печерського районного суду для надання свідчень у справі про перевищення влади і службових повноважень екс-прем'єром Юлією Тимошенко під час підписання "газових контрактів" з Росією в 2009 році.

Головуючий суддя Родіон Киреєв зачитав свідкові Грищенку його права, передає "Інтерфакс-Україна".

Свідком звинувачення на сьогодні заявлений також міністр палива та енергетики Юрій Бойко.

Перед цим адвокат Тимошенко Юрій Сухов озвучив чергове клопотання про зміну запобіжного заходу його підсудній і висловив необхідність взяття Тимошенко на поруки представниками української інтелігенції. Суддя пообіцяв розглянути дане клопотання після завершення допиту свідків.

Тимошенко готові взяти на поруки видатні громадські діячі, герої України, представники творчої інтелігенції. Зокрема, серед готових поручитися за Тимошенко письменники Марія Матіас, Юрій Мушкетик, Іван Дзюба, поет Дмитро Павличко, акторка Ада Роговцева, співак Олександр Пономарьов, переможниця пісенного конкурсу Євробачення-2004 Руслана Лижичко.

Серед готових поручитися за Тимошенко - ряд народних депутатів, депутати регіонального рівня, керівники громадських організацій, представники деяких козачих організацій.

Також адвокат скаржиться, що йому не дають бачитися з Тимошенко. Арешт лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко позбавив її належного захисту у судовому процесі, заявляє її адвокат Сухов.

"Станом на сьогодні у мене немає дозволу на побачення з Юлією Тимошенко, а в неробочий час відвідувати СІЗО неможливо", - сказав він, повідомляє прес-служба "Батьківщини".

За словами Сухова, основна проблема полягає в тому, що судові засідання тривають з самого ранку до пізнього вечора.

"Якщо засідання в нас будуть тривати так, як і зараз - весь робочий день, – то я фактично буду позбавлений можливості побачитися з підзахисною та узгодити певні позиції", - наголосив він.

Раніше 8 серпня суд відхилив два клопотання про зміну запобіжного заходу Тимошенко.

Як повідомлялося, сьогодні в Печерському райсуді Києва розглядаються справи проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко і екс-голови МВС Юрія Луценка. 5 серпня Тимошенко заарештували на судовому засіданні щодо "газової справи".

Того ж дня депутати ухвалили рішення про безстрокову акцію проти арешту лідера "Батьківщини". Арешт Тимошенко викликав значний резонанс і стурбованість на міжнародній політичній арені.

Нагадаємо, Тимошенко звинувачують в перевищенні влади і службових повноважень при підписанні в 2009 році контрактів між Україною і Росією на постачання і транзит газу. За статтею, яку їй інкримінують, екс-прем'єрові загрожує до 10 років позбавлення волі.

Грищенко: газової кризи можна було б уникнути, якби Ющенко приїхав у Росію

Ситуація з поставками газу в Україну у 2009 році могла б вирішитися, якби вчасно відбувся візит до Росії тодішнього президента Віктора Ющенка. Про це повідомив під час дачі свідчень у Печерському суді міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

"Попри те, що Росія очікувала, цей візит не відбувся", - сказав він.

За словами Грищенка, впродовж двох тижнів після підписання міжурядового газового контракту йому як тодішньому послу в Росії "фактично з усіх сторін, в тому числі і з боку європейських посольств, подавалися сигнали нерозуміння, чому ця ситуація не була вирішена в рамках візиту (Ющенка)".

Він висловив переконання, що в разі знайдення необхідного рішення "газової кризи вдалось би уникнути". "Переконаний, що можна було уникнути кризи, яка після нового року стала загострюватися", - сказав Грищенка.

Без колегіального рішення Кабінету Міністрів вирішувати питання життєзабезпечення країни прем'єр-міністр одноосібно не може, заявив глава МЗС України Грищенко в понеділок на судовому засіданні щодо "газової справи".

Підсудна - екс-прем'єр України, лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко - ставила запитання Грищенку, який під час газової кризи-2009 був послом України в РФ.

Відповідаючи на одне з запитань Тимошенко, Грищенко сказав: "Ви можете підписувати, але несете повну відповідальність за те, що підписуєте... Перш, ніж підписувати, треба розуміти, що за цим стоїть не особиста думка, а рішення колективного органу... У моєму розумінні як юриста... без колективного рішення Кабміну вирішувати принципово важливі питання життєзабезпечення держави не можна... Прем'єр-міністр не може приймати одноособові рішення".

На переконання Грищенка важливим пріоритетом при вирішенні будь-яких серйозних питань є чітка аргументація дій.

Крім того, на переконання Грищенка, Тимошенко мала доповісти іншим членам уряду про хід переговорів.

"Ніхто сам по собі не може в критичний момент вирішувати за державу, якщо в нього немає мандату Конституції. А мандату у прем’єр-міністра немає", - заявив свідок.

Водночас Тимошенко послалась на закон про Кабінет міністрів та закон про міжнародні договори, згідно з якими президент та прем’єр-міністр можуть підписувати міжнародні договори без спеціальних повноважень.

Протягом допиту свідок Грищенко не відповідав на питання Тимошенко та її адвоката, а натомість робив оціночні судження та повчання на адресу підсудної.

"Ви добре подумали, перед тим як поставити питання", - зневажливо запитав він у Тимошенко.

Тим часом Кірєєв постійно зупиняв Тимошенко, яка намагалась висловити оціночні судження у своїх питаннях.

Це викликало обурення у депутатів у залі. Суддя закликав їх дотримуватися порядку.

У свою чергу Тимошенко звинувачує Грищенка у лобіюванні інтересів "РосУкрЕнерго". Про це вона сказала під час своєї суперечки з міністром у суді.

Тимошенко послалася на одне з журналістських розслідувань, де було з'ясовано, що "окрім Фірташа і Могилевича до "РосУкрЕнерго" мають відношення Бойко, Льовочкін, Хорошковський та Грищенко".

Суддя Родіон Киреєв знову намагався зняти це питання, однак Грищенко сказав, що може відповісти, хоча цього й не зробив.

"Тому я вас і прибрала з переговорів з Російською Федерацією, бо ви представляли "РосУкрЕнерго", - зазначила екс-прем'єр.

Крім того, Тимошенко констатувала, що Грищенко так і не навів жодного законодавчого акту, в якому було б приписано, що прем'єр не має права укладати міжнародні договори без колегіального рішення уряду.

У відповідь на це Грищенко почав роз'яснювати їй, в чому різниця між громадянином і прем'єром - громадянин має право робити те, що не заборонено, а прем'єр має право робити тільки те, що дозволено.

У відповідь Тимошенко запитала, який колегіальний орган виносив рішення про підписання Харківських угод, однак суддя знову зняв питання.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 978 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ