Чт, 2024-05-02, 01:28


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Листопад » 25 » InoPressa. Київ утратив шанс? Євромайдан не згоден
19:41
InoPressa. Київ утратив шанс? Євромайдан не згоден
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Відмова України від асоціації з ЄС - результат шантажу Путіна, але частина провини лежить на Януковичу, який жадав вигідної угоди для свого кола, а не для країни. "Щоб змусити сусідів підкоритися, Росія готова примусити їх страждати", - пишуть ЗМІ. У Києві пройшла багатотисячна акція прихильників євроінтеграції - геополітичне протистояння Москви і Заходу триває.

У 2008 році Захід під тиском Росії не став розпочинати процес зі включення України до НАТО, а тепер вдруге втратив можливість інтеграції з цією 46-мільйонною країною, пише The Financial Times. Якщо з договором між ЄС та Україною справді покінчено, то це перемога Володимира Путіна, але частина провини лежить на Києві: "Президент України Віктор Янукович проявив себе як нестерпно ненадійний партнер у переговорах, для якого важливіше змусити Брюссель і Москву боротися за нього, аби укласти найбільш вигідну угоду для своєї владної верхівки, а не для модернізації країни".

Після Вільнюського саміту, на якому буде підписано (парафовано - ред.) угоди про асоціацію з Молдовою і Грузією, ЄС належить переосмислити програму "Східне партнерство" щодо зближення з колишніми радянськими республіками. "Відмова Бєларусі й Азербайджану вже показало, що, на відміну від керівництва Центральної Європи 1990-х років, яке прагнуло до реформ, у багатьох цих країнах автократичні еліти думають тільки про збереження влади", йдеться в статті.

Крім того, Євросоюзу і США необхідно сформулювати більш жорстку відповідь на залякування Москви: "Якщо Росії і справді дозволено накладати вето не тільки на членство в оборонних союзах, а й на вступ в торговельні блоки, то західна система цінностей під загрозою".

Скільки б Володимир Путін оплакував смерть Радянського Союзу, воскресити його він не зможе ніколи, йдеться в редакційній статті The Washington Post. Проте російський лідер, який безсоромно заламував руки на стратегічно важливому "задньому дворі" Росії, здобув перемогу і завдав Заходу великої поразки, розтрощивши надії України на інтеграцію з Європою.

Рішення українського уряду стало страшним розчаруванням для мільйонів українців, надто ж молоді. Молоде покоління українців мріяло про країну, що підтримується західними інвестиціями, в якій панують прозорість, плюралізм і верховенство закону. Пов'язування долі з Росією, навпаки, означає зниження інвестицій і поглиблення економічної кризи. Як сказав шведський міністр закордонних справ Карл Більдт: "Вони не йдуть на Захід. Але й на Схід, я думаю, вони теж не рухаються. Мені здається, вони скочуються вниз".

Зрештою чинником, що визначив вибір Києва, став шантаж з боку Росії. Використовуючи схожу тактику, Путін кілька місяців тому вже зірвав переговори Вірменії з ЄС.

"Зовсім як у часи СРСР, граючи мускулами, Москва може іноді домогтися підпорядкування від деяких сусідів, - підсумовує американське видання. - Однак, хоч як би вона старалася, це не може викликати поваги, не кажучи вже про дружбу".

У неділю громадяни України провели наймасовішу маніфестацію з часів Помаранчевої революції 2004 року. "Вони протестують проти несподіваного рішення уряду відтермінувати підписання історичної угоди про інтеграцію з ЄС", - пише журналіст The Financial Times Роман Олеарчик.

Що кажуть учасники демонстрації? Наталія Левчук "на свої очі бачила плюси життя в ЄС - кілька років тому вона там працювала недовгий час" , йдеться в статті. "Очевидно, нам і нашим дітям краще бути з Євросоюзом, ніж із Росією", - сказала вона, тримаючи за руку 6-річну доньку.

41-річний Андрій Крутий заявив: "Наш уряд і президент живуть у розкоші, бо пишуть закони на свою користь, а нам всім доводиться боротися за життя. Угоди з ЄС змусять нас включитися в реформи, які необхідні, щоб покласти край корупції, кумівству, клептократії... щоб наше життя і майбутнє наших дітей стали кращим". Він додав: якщо уряд придушить протести, "буде кровопролиття, яке стане поштовхом до повномасштабної революції".

Януковичу відчайдушно потрібна фінансова допомога для підтримки занепалої економіки, щоб збільшити свої шанси на переобрання в 2015-му. Президент РФ Путін, зі свого боку, заявив, що ЄС шантажує Україну.

"Події, що відбуваються в Києві, перетворюються на найбільше за останні роки геополітичне протистояння Москви і Заходу", - коментує автор. За версією українських аналітиків, Янукович намагається зіштовхувати лобами Брюссель і Москву, сподіваючись домогтися максимальних поступок від обох сторін.

Лідер опозиції Юлія Тимошенко закликала Януковича укласти Угоду з ЄС: "Це єдиний ваш шанс вижити як політика".

За даними соцопитувань, більше половини українців - за підписання Угоди з ЄС, близько 15% - за вступ до Митного союзу.

На тій же сторінці газета публікує невелику замітку журналіста Ніла Баклі під назвою "Меркель прагне до переговорів з Путіним". У вихідні канцлер Німеччини заявила, що за першої нагоди обговорить з російським президентом відносини ЄС і східноєвропейських країн. Діалог з Росією "повинен ґрунтуватися на тому, що хороші відносини членів "Східного партнерства" з Росією не суперечать їхнім гарним відносинам з ЄС", сказала вона.

The Financial Times публікує також статтю екс-президента України Віктора Ющенка. "Уряд і парламент України ведуть небезпечну, нецивілізовану і безчесну політичну гру", - пише він, коментуючи рішення призупинити переговори про підписання угод з ЄС.

Митний союз і "спільний економічний простір" виглядають безневинно, але їхня "єдина мета - передача суверенітету в руки Росії і знищення конкурентоспроможних індустрій в сусідніх країнах", стверджує автор.

"Після посиленого російського натиску ми не побачили належної економічної реакції ЄС", - нарікає Ющенко. Страх перед короткостроковими втратами для економіки - найбільш резонне з виправдань призупинення переговорів. "Де ж контрпропозиція ЄС, покликана допомогти українській економіці в цей важкий час?" - запитує екс-президент.

"На додаток до економічної допомоги ЄС повинен рішуче дати зрозуміти, що двері залишаються відчиненими. Дії Росії слід засудити як неприйнятні", - пише Ющенко. Інакше Україна буде змушена вступити в Митний союз на умовах Москви, а це найгірший сценарій.

Могутність Євросоюзу величезна, переконаний Ющенко, і ЄС має вирішити - підтримати перетворення на Україні чи допустити, щоб вона перетворилася на квазідержавне утворення під контролем Росії.

Переклад InoPressa



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1420 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ