Чт, 2024-05-02, 08:04


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Березень » 5 » InoPressa: Коронація, "карусель" чи пробудження?
12:14
InoPressa: Коронація, "карусель" чи пробудження?
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Редакційні статті багатьох західних газет присвячені сьогодні підсумкам президентських виборів у Росії. За вибудованим іміджем Путіна - "справжнього мачо" і "російського націоналіста" ховається серйозний, вдумливий, досвідчений політик, і він був на голову вищий за решту кандидатів, визнають ЗМІ. Та чи дасть він тепер середньому класу більше свободи, чи, як і раніше, захищатиме своє оточення, пропонуючи лише ерзац-демократію?

"Коронація Путіна: кремлівський вождь дарував собі новий шестирічний термін" - такий заголовок у The Wall Street Journal. Іронія в тому, що повернення Путіна в президентське крісло, можливо, означає ослаблення стабільності в Росії, вважає видання.

На думку газети, перемога Путіна була заздалегідь підготовлена: Явлінському не дозволили балотуватися, держтелеканали прославляли Путіна, а сам він обіцяв подачки і розігрував антиамериканську карту. "Щоб дати Путіну більше голосів у Москві, його прихильників доставили туди на автобусах", - пише газета, припускаючи, що практикувався метод підтасовувань, прозваний "каруселлю".

"Антипутінські мітинги - найбільш багатонадійна новина з Росії за багато років, але недільні ерзац-вибори - знак, що до переходу до демократії ще далеко", - підсумовує видання.

"Росія: путінська "карусель" прибула в місто", пише в коментарі The Guardian. У перемозі Путіна ніколи не було сумнівів, визнає газета, "по-справжньому питання стоїть про те, яким чином він переміг на виборах і де саме він програв".

Лідер опозиції Навальний назвав порушення на вчорашніх виборах безперечними. На думку видання, "завезення" путінських прихильників у Москву був масованим і неприкритим. КПРФ заявила, що не визнає виборів ні вільними, ні чесними.

"Битва, яка буде розвиватися в найближчі 24 години, розгориться не так через факт переобрання Путіна, як через підтасовування", - вважає газета. Поштовхом до сьогоднішніх мітингів стануть невідповідності між офіційними підсумками виборів у Москві та Петербурзі і тими цифрами, які вважають правдивими самі москвичі і петербуржці. На думку The Guardian, після крадіжки голосів у грудні це "наче другий ляпас".

Та хоч як би там було, популярність "Єдиної Росії" впала, і Путіну потрібно сформувати нову партію і новий консенсус у суспільстві. На думку видання, розв'язання корінних проблем неможливе без коаліції. "Противники Путіна знають одне: що більше він хизується перед ними своєю могутністю, то сильніше ризикує спровокувати вибух, якого в Росії ніхто не бажає", - йдеться в статті.

"Російська політичне життя знову прокинулася від сплячки" - так називається стаття у The Financial Times. Тому запорукою - "протестні акції середнього класу в останні тижні", як їх називає газета. Третій президентський термін стане для Путіна останнім, "це початок кінця путінської доби".

На погляд видання, залишаються два питання: чи допрацює Путін до кінця третього терміну і чи вціліє путінська система за нового лідера з лав правлячої еліти. А що популярність Путіна в народі слабшає, то виникає ризик, що еліта розколеться і почне просувати своїх альтернативних кандидатів.

На думку газети, тепер Захід повинен діяти обачно: "вести діалог з ліберальною опозицією, але уникати незграбного "просування демократії", яке підкріпить необґрунтовані твердження Путіна, ніби мітинги проти нього - підступи Заходу", - рекомендує газета. Заходу слід, не втручаючись у внутрішні справи Росії, зробити все для того, щоб путінська доба закінчилася не хаосом, а переходом до демократії.

"Знову Володимир Путін" - повідомляє у заголовку іспанська La Vanguardia. Путін переміг у першому турі президентських виборів і буде керувати Росією найближчі 6 років, пояснює газета.

На думку видання, порушення на цих виборах були менш масштабними, ніж 4 грудня. "Але очевидно: і маніпуляції з законом, здійснені "тандемом" Путіна і Медведєва, і юридичні перешкоди для реєстрації кандидатів кинули чорну тінь на вибори, на яких колишній співробітник КДБ, не завдавши собі праці, заздалегідь переміг", - йдеться в статті.

Своєю перемогою Путін зобов'язаний націоналістичній риториці: він обіцяє зробити Росію могутньою і впливовою на світовій арені, переозброїти її, вважає газета.

Мітинги не вплинули на підсумки виборів, оскільки кандидати від партій, крім Зюганова, мають лише мінімальну довіру народу, а організаторам мітингів не дозволили балотуватися. Проте в майбутньому протестні рухи зіграють ключову роль. На думку видання, сьогоднішній мітинг проти Путіна може стати основою для формування сильної опозиції.

"Путін у понеділок" - так називається стаття в The Times. Існує карикатурний образ Путіна - "справжнього мачо" і "гордого російського націоналіста" - який він сам любить експлуатувати. Але за цим ретельно збудованим іміджем ховається серйозний, вдумливий, досвідчений політик, підкреслює газета. Так, на виборах він переміг зокрема тому, що був на голову вищий за решту кандидатів.

Та хоч як би там було, майбутнє залежить від подій понеділка після виборів - тобто, сьогоднішнього дня. Якщо підтасовування знову виявляться неприкритими, "з понеділка почнеться довга боротьба між кремлівською машиною і молодими виборцями, які вміють висловлювати свої думки і користуватися Інтернетом", - ідеться в статті.

Перед Путіним постає дилема: може, запропонувати середньому класу більше свободи і більше відповідальне становище? Або, як і раніше, захищати владу і багатство свого оточення, пропонуючи лише ерзац-демократію? "Інстинкти підказують йому другий варіант. Але Путін - реаліст і прагматик", - пише газета. На думку видання, Путін визнає необхідність існування опозиції, хоча на практиці через неї його досада бере.

Найкращий сценарій для Росії - якщо Путін своїми діями спростує розхожу істину, що "на старість запізно перенавчатися".

Володимир Путін повертається до Кремля у зовсім інших, ніж за перших двох термінів, умовах, пише Le Figaro. Його незаперечну перемогу було досягнуто за рахунок попереднього відсіювання кандидатів і, як видно, заплямовано фальсифікаціями, вважає автор редакційної статті П'єр Русселен.

Нова опозиція народилася в протестах проти результатів парламентських виборів. Їй забракло сил, щоб змусити Путіна йти на другий тур, але йому доведеться рахуватися з нею. Цей рух нового міського середнього класу, який самим своїм існуванням відбиває головне досягнення путінської доби - виведення російського суспільства з радянської убогості, але протестує через закостенілість політичної системи, йдеться в статті.

Щоб відновити економіку, новому Путіну доведеться здійснити модернізацію, яка не вдалася Дмитру Медведєву. Автор підкреслює, що "реформування Росії передбачає також відкритість світу та відмову від застарілих уявлень епохи холодної війни, які, здається, знову опинилися в центрі зовнішньої політики Кремля".

В окремій замітці The Times із задоволенням зауважує, що вчора Володимир Путін, прийшовши проголосувати на виборах президента, нарешті привселюдно з'явився разом зі своєю дружиною Людмилою.

Її рідко бачили поруч з чоловіком відтоді, як він залишив Кремль у 2008 році і став прем'єр-міністром. Ходили чутки, що пара розлучилася. У новій появі Людмили багато хто "угледів сигнал до того, що тепер, коли Путін повернеться у Кремль, її знову будуть частіше бачити як першу леді Росії".

Переклад InoPressa


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 883 | Додав: admin | Теги: вибори росія 2012
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ