Чт, 2024-04-25, 09:14


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 17 » Янукович найбільше боїться, що Тимошенко стане наступним президентом, вважає письменник Курков
14:19
Янукович найбільше боїться, що Тимошенко стане наступним президентом, вважає письменник Курков
Інші останні Цікаві інтерв'ю на сайті holosUA.com/

Письменник Андрій Курков вважає, що президент Віктор Янукович будує владу за російською моделлю, і йому байдуже, що думають на Заході про переслідування опонентів. Таку думку він висловив Бі-Бі-Сі, нагадавши про арешти й справи проти екс-чиновників з уряду Юлії Тимошенко.

На думку Куркова, оточення Януковича "найбільше боїться", що Тимошенко стане наступним президентом, якщо її допустити до наступних виборів. Саме тому, вважає він, команда Януковича не пошкодувала грошей на американську аудиторську кампанію, яку запросла перевірити фінансові справи минулого Кабміну.

"Американці попрацювали декілька місяців і поїхали мовчки, не оголосивши про знайдену корупцію. Мабуть, нічого не знайшли. Бліцкриг проти Тимошенко провалився. Тепер – це вже повільна і нудна війна, яка більше схожа на корпоративну помсту", - вважає письменник.

При цьому Курков передбачає, що якщо Тимошенко стане наступним президентом, то "корпоративна помста продовжиться, тільки тоді вже з її боку". "Сам Янукович робить вигляд, що жодним чином на боротьбу з опозицією не впливає. Мовляв, є судова система, вона і вирішить: хто правий, хто винен. Те, що судова система повністю підконтрольна адміністрації президента і майже повністю корумпована – знають навіть українські діти", - зазначає письменник.

Однак йому здається, що Януковича "мало турбує, що думають про цю ситуацію на Заході і в самій Україні". "Очевидно, що Янукович і його оточення намагаються вибудувати владу за російською моделлю і в ідеалі хотіли б переформатувати країну під "керовану демократію", яка існує в сусідній Росії. Однак завдання це непосильне, доки в країні є реальна опозиція", - вважає Курков.

"Якщо в Москві на останній Марш Незгодних прийшли 150 опозиціонерів, яких одразу ж заарештували і відвезли, то в Києві під час недавніх протестів проти нового Податкового Кодексу на центральній площі збиралися кілька десятків тисяч мітингуючих", - нагадав він.

Водночас, Курков не схильний називати Януковича "проросійським президентом". Він зазначає, що на початку президентства той регулярно зустрічався з Дмитром Медведєвим і Володимиром Путіним, але й до Брюсселя літав. На думку Куркова, Янукович підписав із Росією договір про продовження на 25 років перебування Чорноморського флоту РФ у Криму, бо розраховував, що Росія знизить ціну на газ для України.

"Дива не сталося. Газ не подешевшав. Україна не визнала незалежність Абхазії, як того обіцяв Путіну Янукович. У результаті російське телебачення показало злу пародію на українського президента. Та й сам Путін свій останній візит до Києва несподівано скоротив і поїхав додому незадоволений, скасувавши обід з прем'єр-міністром Азаровим", - зазначив письменник.

На думку Куркова, "геополітично ситуація України зараз трохи скидається на становище Бєларусі: ні з Росією, ні з Заходом, а головне – втримати владу". "Втім, таке порівняння, звичайно, не зовсім правильне. Україна досі утримується в стані відносної демократії...", - додав він.

Нагадаємо, що нещодавно Курков також жорстко розкритикував діяльність президента. Зокрема він зазначив, що Янукович та його оточення відкрито наслідують російську форму правління і, якби це було можливо, воліли б перетворити країну на "контрольовану демократію", як у сусідній Росії. "Але, оскільки в країні все ще існує реальна опозиція, це буде доволі складно", - вважає письменник.

Також він додав, що "Україна залишається відносно демократичною, частково завдяки існуванню двох різних частин країни: східної, більш радянської частини, та західної, більш європейської, яка була приєднана до СРСР лише на 45 років". Зазначимо, що у своєму новому романі "Нічний молочник" Курков порівнює Україну з матір'ю-одиначкою: "Її всі хочуть, але одружуватися не поспішають". За словами самого автора, ще 20 років тому ситуація виглядала інакше: Росія виступала в ролі голови сімейства з 14 дружинами, серед яких Україна була найулюбленішою.

У свою чергу, інший відомий український письменник Юрій Андрухович розчарований політикою Януковича і вважає його пародією на Путіна. "З політичного погляду Україна сьогодні не є європейською країною. Ми знову десь у Євразії. Перспективи кепські. Можновладці повторюють мантру про європейську інтеграцію, але насправді вони роблять дещо зовсім інше", - зазначив Андрухович. Раніше Андрухович висловив впевненість, що нинішню владу треба скидати.

Водночас письменниця Оксана Забужко вважає, що представники Служби безпеки України "оголосили війну пам'яті українського народу".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Цікаві інтерв'ю | Переглядів: 1138 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ