Нд, 2024-05-05, 11:14


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Жовтень » 25 » Ландшафт, "заморожений у часі", виявлено під антарктичною кригою
00:09
Ландшафт, "заморожений у часі", виявлено під антарктичною кригою
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

Вчені повідомили, що вони виявили величезний прихований ландшафт пагорбів і долин, порізаних стародавніми річками, який був "заморожений у часі"» під антарктичним льодом протягом мільйонів років. Британські та американські дослідники попередили, що цей ландшафт, який за площею перевищує Бельгію, залишався недоторканим протягом потенційно понад 34 мільйонів років, але глобальне потепління, спричинене людиною, може загрожувати його викриттям.

Зображення підняття кришки.  Продемонструвати, де досліджуване місце знаходиться під льодом

"Що цікаво, так це те, що він ховався там на очах", — додав Джеймісон, підкресливши, що дослідники використовували не нові дані, а тільки новий підхід.

За словами Джеймісона, земля під Східно-Антарктичним льодовиковим щитом менш відома, ніж поверхня Марса.

Основний спосіб «побачити» те, що знаходиться під ним, — це відправити літак над головою на лід радіохвилями й проаналізувати відлуння. Цей метод називається радіоехозондуванням. Але зробити це на всьому континенті — Антарктида більше за Європу — стане величезною проблемою.

Тому дослідники використовували існуючі супутникові знімки поверхні, щоб «відстежити долини та хребти» на глибині понад два кілометри (1,6 милі), сказав Джеймісон. Хвиляста поверхня льоду є «примарним образом», який м’яко драпірується над цими гострими деталями, додав він.

У поєднанні з даними радіоехо-зондування з’явилося зображення річкового ландшафту з глибокими долинами та пагорбами з гострими вершинами, схожими на ті, що зараз знаходяться на Землі. За словами Джеймісона, це було схоже на те, якби ви виглянули з вікна далекого рейсу і побачили внизу гірський регіон, сказав Джеймісон, порівнюючи краєвид із районом Сноудонії на півночі Уельсу.

Ця територія, що сягає 32 000 квадратних кілометрів (12 000 квадратних миль), колись була будинком для дерев, лісів і, можливо, тварин.

Але потім з’явився лід, і він «застиг у часі», сказав Джеймісон.

Важко визначити, коли саме сонячне світло востаннє стосувалося цього прихованого світу, але дослідники впевнені, що це сталося щонайменше 14 мільйонів років тому. Джеймісон сказав, що, за його «здогадкою», востаннє його було відкрито понад 34 мільйони років тому, коли Антарктида вперше замерзла.

Деякі дослідники раніше виявили під антарктичним льодом озеро розміром з місто, і команда вважає, що там є й інші стародавні ландшафти, які ще належить відкрити.

Кліматична загроза

Автори дослідження заявили, що глобальне потепління може становити загрозу для нещодавно відкритого ландшафту.

"Ми зараз на шляху до створення атмосферних умов, подібних до тих, що панували» від 14 до 34 мільйонів років тому, коли було на три-сім градусів Цельсія (приблизно на сім-13 градусів за Фаренгейтом), ніж зараз", написали вони в журналі Nature.

Джеймісон підкреслив, що ландшафт знаходиться на відстані сотень кілометрів від краю льоду, тому будь-яке можливе опромінення буде «далеким». Той факт, що відступ льоду через минулі події потепління, такі як період пліоцену, від трьох до 4,5 мільйонів років тому, не оголив ландшафт, є приводом для надії, додав він. Але залишається незрозумілим, якою буде переломна точка для «негайної реакції» танення, сказав він.

Дослідження було опубліковано через день після того, як вчені попередили, що танення сусіднього льодовика Західної Антарктики, ймовірно, значно прискориться в найближчі десятиліття, навіть якщо світ виконає свої амбіції щодо обмеження глобального потепління.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 414 | Додав: admin | Теги: Антарктика, крига, ландшафт
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ