Пн, 2024-04-29, 19:02


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Квітень » 5 » "Маневри планетарного масштабу"- ситуація в Сирії
08:32
"Маневри планетарного масштабу"- ситуація в Сирії
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Світові ЗМІ відстежують, чи відбувається виведення урядових військ з деяких міст Сирії, що передбачено планом Кофі Аннана. Сирійська національна рада, визнана на міжнародній конференції в Стамбулі законним представником країни, має слабку підтримку, визнають спостерігачі. Росія відкидає західну інтерпретацію подій, покладаючи вину за кровопролиття і на Асада, і на опозицію.

Сирійський режим завдав нових ударів по ключових оплотах бунтівників учора - наступного дня після того, як посланник ООН Кофі Аннан повідомив, що Башар Асад погодився вивести війська і бойову техніку з охоплених війною міст до 10 квітня в рамках першого кроку до припинення насильства і початку політичного діалогу, пише The Times.

"Вчора спалили 14 будинків. Відбуваються арешти, війська отримують підкріплення, - заявив Саїд Махмуд, активіст з міста Даел. - Щоб люди голодували, війська режиму вриваються в будинки, знищують запаси їжі та обладнання".

Отож з'явилися побоювання, що Асад намагається розбити Вільну сирійську армію бунтівників за тиждень до того, як буде оцінено виконання урядом умов домовленості, пише кореспондент. Сирійська опозиція і досі наполягає, що Асад повинен піти у відставку до початку переговорів.

Посол США в ООН Сьюзан Райс заявила, що обов'язок Радбезу - швидко реагувати, якщо Сирія не буде виконувати своєї обіцянки. Росія, зі свого боку, дала зрозуміти, що не хотіла б жорстких термінів для реалізації плану, йдеться в статті.

Зважаючи на відчайдушну ситуацію в Сирії, важко зрозуміти, чому спецпосланник ООН Кофі Аннан дає сирійському режиму ще тиждень на виведення військ", - пише Der Standard. "Військам режиму важко піти на капітуляцію перед повстанцями", - зауважує автор коментаря, але й бунтівникам також важко тимчасово відмовитися від головної мети - повалення Асада.

"Можливо, Аннану цей тиждень потрібен ще й для вирішення проблеми, яка виникла через те, що одночасно з його дипломатичним успіхом арабські держави Перської затоки оголосили про плани фінансувати Вільну армію Сирії. Аннану доведеться переконувати не тільки Вільну армію Сирії та інші збройні угруповання, а й Саудівську Аравію з Катаром в необхідності дати дипломатії ще один шанс", - йдеться в статті.

У жовтні було сформовано Сирійську національну раду (СНР) з метою створити об'єднаний фронт боротьби проти режиму Асада, однак цей орган не здобув широкої підтримки сирійського протестного руху, констатує інше німецьке видання - Tageszeitung. Раду постійно критикують за те, що вона непрозора і автократична в своїй роботі, а також недостатньо прагне до контактів з протестним рухом. "Їй до сьогодні не вдалося домогтися міжнародної допомоги, і це теж підігріває нетерпіння жителів країни. Скепсис посилюється тим, що держави Перської затоки надають на підтримку збройного повстання 100 млн доларів і спочатку збиралися дати ці гроші СНР", - пише кореспондент.

На Міжнародній конференції в Стамбулі Сирійську національну раду було визнано за законного представника країни, нагадує автор статті, тому їй доведеться "заново сформувати організаційні структури і, насамперед, набути легітимності демократичним шляхом". Важливо також, щоб керівництво СНР шукало відкритого діалогу з рядовими членами Ради, а також з активістами в центрах протесту, йдеться в публікації.

Росія обґрунтувала на Капітолійському пагорбі позицію із сирійського питання, повідомляє в блозі на сайті журналу Foreign Policy Джош Рогін.

"Пристрасті на брифінгу загострилися", - стверджує журналіст: російські дипломати "відмовилися визнати основні факти про дедалі глибший конфлікт у Сирії, зокрема те, що президент Асад продовжує вбивати власних співгромадян", вони заявили, що "стільки ж мирних громадян загинуло від рук сирійської опозиції".

Також дипломати сказали, що постачання зброї Асаду не порушують жодних ембарго і "поставили знак рівності між вбивством мирних громадян у Сирії" і присутністю Ізраїлю на палестинських територіях, звинуватили владу США в лицемірстві і зарозумілості, йдеться в статті.

На відміну від інших країн, охоплених "арабською весною", Сирія від початку стала центром планетарних маневрів, пише Крістіан Макарян, оглядач L'Express. Сирійський випадок відкрив зворотний бік світового правління, представлений Росією і Китаєм. Крім того, він не має нічого спільного з туніськими та єгипетськими подіями, де до тепер кровопролиття вдавалося уникнути.

Диявольській дипломатії Хафеза Асада вдалося перетворити Сирію на неприступний бастіон на перетині стратегічних інтересів і залучити у свій антизахідний союз Росію і Китай, що робить неможливим застосування нині дипломатичних лещат, визнає автор. Згода Дамаска прийняти план Кофі Аннана не викликає у нього жодної довіри: цілком очевидно, це поступка Москві і Пекіну. Перехід на шлях примирення після етапу жорстких вимог - визнання Заходом свого безсилля і недобра ознака, вважає автор.

"Сирійська трагедія своєю складністю застала зненацька європейське і американське керівництво. Вони недооцінили здатність режиму до опору і поклали дуже великі надії на посилення повстанців, яких поквапливо визнали здатними повалити Башара Асада, - мовиться в статті. - Всім очевидна серйозна суперечність: з одного боку, ми категорично відмовляємося від військового втручання лівійського типу та будь-яких постачань зброї, з другого - опустивши руки, визнаємо нагальну потребу опозиції в масштабному фінансуванні й озброєнні".

Автор статті продовжує: 83 країни та організації взяли участь у конференції "Друзів сирійського народу", яка визнала Сирійську національну раду "законним представником усіх сирійців", але це суто риторична позиція, враховуючи, що розколота СНР відчайдушно потребує зброї. Перемир'я - це не рішення для Сирії, переконаний Крістіан Макарян.

Переклад InoPressa

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1174 | Додав: adminA | Теги: ситуація, Сирії
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ