Вт, 2024-04-23, 19:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 21 » Медведєв їде до Януковича: газові перемовини і Чорноморський флот
11:22
Медведєв їде до Януковича: газові перемовини і Чорноморський флот
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Головною інтригою сьогоднішньої зустрічі президента України Віктора Януковича з президентом РФ Дмитром Медведєвим в Харкові є газові переговори. Кабмін готовий іти на поступки, щоб добитися знижки на 4 млрд доларів в рік і вийти на ціну 230 доларів за кубометр. Росія диктує свої умови.
Це буде вже п'ята зустріч президентів Росії і України за останні два місяці. Вона носить позачерговий характер і передуватиме запланованому на другу половину травня офіційному візиту Медведєва до Києва.

Про те, що така позачергова зустріч на вищому рівні готується, Медведєв повідомив минулого тижня.

Прес-служба президента України повідомила, що Віктор Янукович в ході майбутньої зустрічі з Дмитром Медведєвим збирається обговорити такі теми, як розвиток кооперації в літакобудуванні, актуальні проблеми прикордонної і міжрегіональної співпраці, умови базування Чорноморського флоту РФ в Криму, а також газові домовленості.

Раніше прем'єр-міністр Микола Азаров відзначив, що, якщо Москва погодиться переглянути ціну на газ з другого кварталу 2010 року, за підсумками третього кварталу Росія може недоотримати близько 3 млрд доларів, а в 2011 році - близько 4 млрд доларів, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

При цьому Азаров підкреслив, що Україна шукатиме варіанти компенсації російській стороні втрат за перегляд контрактів і зниження ціни. Такими компенсаторами, за його словами, можуть бути взаємовигідні проекти і кооперація в атомній енергетиці і інших областях. За словами віце-прем'єра Сергія Тігіпко, компенсації можуть перейти і в гуманітарну сферу, за умови, що не загрожуватимуть українській незалежності: "Що стосується інших питань, гуманітарних, якщо це вписується в наше законодавство, якщо це не впливає на нашу незалежність, то розглядати можна все. Я переконаний, що зараз Росія і не піде на те, щоб додавати якесь протистояння", - сказав він в ефірі 5 каналу.

Крім того, за повідомленнями українських ЗМІ, уряд України хоче добитися від Росії підписання документа про гарантії "Газпрому" за поданням газу для транзиту в об'ємі не менше 110 млрд кубометрів в рік, а також уточнення реальної цифри об'єму транзиту газу на 2010 рік.

На сьогоднішній день контракт не містить штрафних санкцій до "Газпрому" за недопостачу контрактних об'ємів по транзиту, що, на думку української сторони, порушує принцип паритетності зобов'язань сторін.

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко, повідомив, що оптимальна ціна російського газу для України - 230-240 доларів за тисячу кубометрів: "Якщо вдасться досягти такої ціни і таких домовленостей, то я вважаю, що це буде (справедливим) по відношенню до України, яка є великим споживачем і повинна розраховувати на якесь зниження ціни за рахунок об'єму", - відзначив віце-прем'єр. За словами Тігіпко, зараз Україна платить 304 долари за тисячу кубометрів російського газу. "Те, що зараз є на ринках в середньому - це десь 270 доларів за тисячу кубометрів", - додав він.

Кремль не виключає, що під час сьогоднішньої зустрічі в Харкові президентів Росії і України Дмитра Медведєва і Віктора Януковича вдасться досягти домовленостей по постачаннях російського газу на Україну. "Абсолютно упевнений, що є можливість будь-які найскладніші питання, які існують з Україною, вирішувати спокійно, в діловому, прагматичному ключі, з урахуванням довгострокових інтересів наших українських партнерів і, природно, інтересів Росії", - заявив помічник президента РФ Сергій Приходько:.

Він також уточнив, що "це відноситься до співпраці в паливно-енергетичному комплексі, промисловій кооперації, у високотехнологічній сфері, питаннях, які хвилюють громадськість, - Чорноморський флот, Керченська протока, пов'язані з інтенсивною гуманітарною і культурною співпрацею".

Як повідомив представник прес-служби російського уряду, "узгоджені рішення засновані на пропозиціях, зроблених Росії президентом України Віктором Януковичем".

Віце-прем'єр РФ заявив минулого тижня, що Ігорь Сечін заявив, що сторони обговорюють можливість знижки в ціні на російський газ в обмін на участь в деяких проектах в Україні.

Сечін повідомив, що українська сторона в обмін на це пропонує деякі варіанти співпраці, зокрема, в гідрогенерації на території України і її атомному комплексі.

Відповідаючи на питання, яку знижку може отримати Україна, він відзначив, що "в даний час йдуть контекстні переговори".

За словами Сечіна, питання про участь Росії в газотранспортній системі (ГТС) України не обговорюється.

"Це ГТС України. Вони не зверталися з цього питання. Ми не виявляємо великої цікавості. У нас є своя ГТС, "Північний потік", "Південний потік" і інші проекти", - передає TASS слова віце-прем'єра.

При цьому він відзначив, що "ми готові обговорювати будь-які пропозиції, але "Газпром" не бачить приводу для наочної розмови".

Сечін констатував, що з українською стороною у сфері енергетики налагоджена взаємодія: зокрема, в області гідроенергетики, атомній промисловості, паралельній роботі енергосистем.

Міністр енергетики РФ Сергій Шматко пояснив журналістам, що запланований документ з Україною повинен бути аналогічний підписаній в січні довгостроковій угоді з Бєлоруссю, яка регулює умови транзиту нафти з формулою ціни. "З Україною такого не було. Виходячи з того, що ми хотіли б, можливо, укласти довгострокові угоди, вони хочуть гарантовані об'єми", - сказав міністр.

Росія прагне отримати авіабудування України в обмін на дешевий газ

Як повідомляє "Українська правда", посилаючись на російський варіант проекту Угоди між урядами РФ і України про співпрацю у сфері авіабудування,.що потрапила у видавництво, за проектом держави приймають на себе зобов'язання "сприяти інтеграції" російської "Об'єднаної авіабудівної корпорації" і Авіабудівного концерну "Антонов".

Фактично ж йдеться про договори прямої дії, оскільки російська корпорація на 89,04% належить державі, а український концерн - повністю в державній власності.

За пропозицією Москви авіапідприємства повинні об'єднуватися не шляхом створення нового рівноправного суб'єкта, а шляхом поглинання росіянами українських активів.

Так, Росія наполягає на тому, щоб "Антонов" передав їм в статутний капітал свій контрольний пакет.

Передбачається, що для цього буде проведена "незалежна оцінка ринкової вартості" акцій ВАТ "Об'єднана авіабудівна корпорація" і концерну "Антонов".

Очевидно, що тільки після цього буде визначено, яку частину в російській корпорації отримає "Антонов" - тому що в проекті угоди про це не сказано.

Саме такий спосіб поглинання "Об'єднана авіабудівна корпорація" застосовувала на російському ринку - підприємства передавали їм свої пакети, за що отримували незначну частину в "Об'єднаній авіабудівній корпорації".

До складу Державного концерну "Антонов" входять не тільки АНТК імені Антонова, але і Харківське державне авіабудівне підприємство, Київський авіазавод "Авіант" і Державне підприємство "Завод 410 цивільній авіації".

Сьогодні концерн "Антонов" очолює Дмитро Ківа, призначений ще урядом Юлії Тимошенко. Він - генеральний конструктор АНТК імені Антонова.

Росіяни виписали в своєму проекті угоди, що рішення, необхідні для входження "Антонова" в російську корпорацію, повинні бути ухвалені не пізніше за 1 серпень 2010 року.

Одна з умов росіян - українці повинні гарантувати обрання громадянина Росії керівником наглядової ради Державного авіабудівного концерну "Антонов".

За це росіяни готові забезпечити обрання українців в Раду директорів ВАТ "Об'єднана авіабудівна корпорація".

У самому концерні "Антонов" бачать проблему на шляху реалізації домовленостей способом, запропонованим росіянами.

"Концерн "Антонов" не є акціонерним товариством", - сказали в прес-службі "Антонова". "Переговори про обмін акціями на міжурядовому рівні відбувалися ще при Тимошенко", - також відзначили на підприємстві.

Міністерство промислової політики не почало обговорювати редакцію угоди, підготовлену росіянами. "Якщо це проект, то як його коментувати? Будуть ухвалені рішення - тоді коментуватимемо", - сказали в прес-службі міністерства.

Борис Тарасюк стверджує, що опозиція не дозволить владі здати національні інтереси України

Народний депутат від НУ-НС, лідер Народного Руху України Борис Тарасюк. попереджає, що в результаті україно-російських переговорів український літакобудівний концерн "Антонов" може інтегруватися в російську авіапромисловість. За його словами, згідно з відповідним проектом угоди передбачається, що "Антонов" братиме участь в засновницькому капіталі ВАТ "Об'єднана авіабудівна корпорація" шляхом внесення 50%+1 акція під російським керівництвом.

"Випрошуючи у Росії зниження цін на газ, команда Президента України Віктора Януковича може відмовитися від національних цінностей, історичної пам'яті і зовнішньополітичної ідентичності України", - передає прес-служба партії слова Бориса Тарасюка.

Політик відзначив, що в обмін на зменшення газової ціни Росія може вимагати від України увійти до Митного союзу, внаслідок чого Україна втрачатиме щорічно понад 1 млрд грн. Також, на його думку, Російська Федерація наполягатиме на інтеграції України в СНД і на відмові від членства в НАТО. "Це відмова від власних національних цінностей і історичної пам'яті, відмова від зовнішньополітичної ідентичності, яка включатиме відмову від позиції України як регіонального лідера", - підкреслив він.

Крім того, за словами Тарасюка, Росія продовжуватиме наполягати на створенні газотранспортного консорціуму з передачею в управління РФ української газотранспортної системи, на передачі в концесію українських газосховищ, наполягатиме на діставанні прямого доступу до українського внутрішнього газового ринку і участі російських підприємств в приватизації облгазів.

Парламентарій підкреслив, що Росія прагнутиме інтегрувати українську атомну енергетику в російську ядерну галузь. На думку Тарасюка, Україна, швидше за все, відмовиться від контракту з американською компанією "Westinghouse" щодо постачань ядерного палива для українських АЕС.

Крім того, уряд Миколи Азарова, за словами політика, може підписати з російською компанією "ТВЕЛ" угоду по будівництву заводу по збагаченню урану, а також двох енергоблоків Хмельницької АЕС.

Тарасюк допускає, що Росія претендуватиме на доступ до таких українських стратегічних промислових об'єктів, як Одеський припортовий завод, концерн "Стірол", "Луганськтепловоз", Кременчуцький нафтопереробний завод, "Мотор Січ" і харківський "Турбоатом".

Тарасюк озвучив ще одну загрозу національним інтересам України - можливе продовження термінів угод про базування Чорноморського флоту РФ в Криму.

Влада, що "діє, під виглядом рішення питання зменшення ціни на газ для населення вирішує питання зменшення цін на газ для підприємств, які контролюються Партією регіонів", - підкреслив народний депутат.

Він підкреслив, що опозиція не допустить здачі національних інтересів України. "Якщо влада вдаватиметься до методів, які шкодитимуть національним інтересам, ми знаходитимемо різні форми протидії, зокрема масові акції", - сказав Тарасюк.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1362 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ