Пн, 2024-05-06, 10:03


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 16 » Москва незабаром назве Януковича зрадником
16:51
Москва незабаром назве Януковича зрадником
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Колишній посол України в Бєларусі Роман Безсмертний вважає, що "апетити" Росії щодо газотранспортної системи України такі великі, що їх неможливо задовольнити. Про це він сказав в інтерв’ю Радіо "Свобода", коментуючи заяву голови "Газпрому" Олексія Міллера про те, що з Україною в енергетичній сфері можна було б співпрацювати за тією самою схемою, що й з Бєларуссю.

"Колись російська імператриця сказала, що всі українські гетьмани - зрадники. Так от, ситуація йде до того, що з Москви скоро пролунає ця фраза, про яку я зараз сказав", - заявив Безсмертний.

- ЗМІ: Москва тисне на Київ знижками на блакитне паливо, щоб отримати українську ГТС

"Немає тих умов з українського боку, які могли би задовольнити апетити Москви в питаннях транспортування газу і в питаннях власності на території України. Апетити "Газпрому" і політичні апетити в Москві такі високі, що Україна в принципі їх не може задовольнити, особливо в галузі газотранспортної системи, якщо їх порівнювати і шукати якісь аналогії з бєларуською ситуацією", - додав він.

Безсмертний зазначив, що у Бєларусі "питання зайшло настільки далеко, що фактично Бєларусь як країна втратила повністю контроль над газотранспортною системою, чи втратить невдовзі".

"Це означає, що всі розмови про цінові умови чи пільги – вони просто втрачають сенс. Очевидно, що в України є тільки один варіант розвитку – це зменшувати обсяги споживання газу. Це спосіб вирішення проблем із "Газпромом". Іншого механізму я не бачу", - заявив він.

На запитання, чи можливо, щоб Україна погодилася на умови Росії і віддала контроль над своєю ГТС, Безсмертний відповів: "Це означає, що Україна має вийти зі Світової організації торгівлі, це означає, що вона має денонсувати більшість міжнародних угод в галузі паливно-енергетичного комплексу, енергетики в цілому. Тобто, в принципі, я не бачу такої можливості".

Нагадаємо, що після зустрічі президента Росії Дмитра Медведєва з міністром енергетики і вугільної промисловості України Юрієм Бойком, голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер сказав, що співпраця з Україною в газовій галузі може базуватися на тій же моделі, що й з Бєларуссю.

Нагадаємо, у 2007-2010 роках "Газпром" поетапно викупив 50% акцій ВАТ "Бєлтрансгаз" (оператор газотранспортної системи Бєларусі) за 2,5 млрд дол, перераховуючи щороку 625 млн дол за 12,5% акцій. Операція була укладена, виходячи з оцінки ринкової вартості ВАТ "Бєлтрансгаз" в 5 млрд дол, яку провів 2006 року банк ABN Amro. Натомість Бєларусь отримала знижку на російський газ.

Наприкінці червня цього року бєларуська делегація повезла у ВАТ "Газпром" підготовлений проект договору купівлі-продажу 50% акцій ВАТ "Белтрансгаз", що належать державі, за 2,5 млрд дол. У разі підписання договору "Газпром", якому вже належить 50% акцій "Бєлтрансгазу", стане єдиним власником бєларуської газотранспортної системи.

Як відомо, Україна веде переговори з Росією про можливе зниження ціни на природний газ. 11 серпня відбулася зустріч президентів двох країн - Дмитра Медведєва і Віктора Януковича. Жодної офіційної інформації про підсумки переговорів не прозвучало - зустріч пройшла за зачиненими дверима.

Напередодні Янукович заявив про можливість судового позову щодо легітимності угод між "Газпромом" і "Нафтогазом України" про постачання і транзит газу, укладених в 2009 році екс-прем'єром України Юлією Тимошенко, яку Генпрокуратура України звинувачує в перевищенні влади при укладенні контракту на постачання російського газу в 2009 році.

Раніше ЗМІ повідомляли, що прем'єр Росії Володимир Путін у Криму погодився знизити ціну на газ в обмін на згоду керівництва України на створення спільної структури, яка в майбутньому зможе контролювати роботу української ГТС.

Зауважимо, що переговори України та Росії з приводу газу зайшли у безвихідь. Офіційно вони закінчилися лише створенням робочої групи для обговорення газових питань.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 940 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ