Пт, 2024-03-29, 08:45


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Січень » 15 » На Гаїті у братській могилі поховали 7 тисяч осіб
13:14
На Гаїті у братській могилі поховали 7 тисяч осіб
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Лише мала частина допомоги світових держав доходить до постраждалого від потужних землетрусів Гаїті. До повідомлень про перевантаженість аеропорту столиці країни - Порт-о-Пренса - додалася невтішна інформація про обвалення башти управління польотами. І поки рятувальники з різних країн очікують у Санто-Домінго (Домініканська республіка) дозволу для висування в район лиха, озлоблені затримкою допомоги гаїтяни зводять на дорогах головного міста острова барикади із тіл загиблих в результаті удару стихії, передає РИА" Новости".
У результаті підземних поштовхів, магнітуда яких склала 7,0 і 5,9, було зруйновано багато будинків, в тому числі президентський палац, будівля штаб-квартири миротворчої місії ООН, парламент, податкова служба, в'язниця, школи та лікарні. За останніми даними, загинули 36 співробітників місії ООН.

Всього ж, за різними оцінками, жертвами стихії могли стати від десятків до сотень тисяч осіб. За даними Міжнародного комітету Червоного хреста, землетрус на Гаїті міг призвести до загибелі від 45 тис до 50 тис осіб.

Як заявив президент Гаїті Рене Преваль, близько 7 тисяч людей уже поховані у братській могилі. Кількість потерпілих може сягнути 3 мільйонів осіб.

Преваль відзначив, що Гаїті потребує допомоги у похованні загиблих, передає телеканал Fox News. Однією з причин створення масових поховань є спекотна погода, що негативно впливає на тіла загиблих, що, у свою чергу, може призвести до виникнення епідемій захворювань, передає РБК.

Надходження гуманітарної допомоги призупинено. Більшість доставленого вантажу знаходиться у аеропорту

У четвер на Гаїті почала прибувати обіцяна гуманітарна допомога. Вже приземлилися в постраждалому від землетрусів аеропорту Порт-о-Пренса літаки з Китаю, Франції, Іспанії та США з командами рятувальників і вантажем їжі та медикаментів на борту.

Також, за словами співробітника ООН, у Санто-Домінго (Домініканська Республіка) прибули рятувальники з Канади, Перу, Росії, Угорщини і Мексики.

Однак незабаром влада Гаїті попросили США та інші країни поки не направляти літаки з гуманітарною допомогою до столичного аеропорту у зв'язку із його перевантаженістю. Так, через брак необхідного обладнання розвантаження одного літака з Китаю зайняло шість годин.

"До всього іншого там (в аеропорту Порт-о-Пренса) впала башта управління польотами, що створило ще більшу плутанину", - сказав співробітник ООН журналістам, що знаходяться в аеропорту Санто-Домінго.

Мексиканські рятувальники підтвердили інформацію про руйнування вежі управління польотами в Порт-о-Пренсі, додавши, що в аеропорту також немає світла. Коли на острові настав вечір, стрімко стемніло.

Представники надзвичайних служб знаходяться в режимі постійного очікування, тому що сигнал про відправлення до столиці Гаїті Порт-о-Пренс може пролунати в будь-яку хвилину.

Більша частина вантажу з гуманітарною допомогою знаходиться в аеропорту, тому що не вистачає транспортних засобів для їх перевезення.

У четвер в повітрі над аеродромом баражували 11 літаків, які так і не змогли приземлитися і вирушили на запасні аеродроми.

Втомлені гаїтяни на знак протесту блокують дороги трупами

Санітарна обстановка на Гаїті набуває катастрофічного характеру через трупи, що розкладаються, і відсутність медичної допомоги, заявив посол Мексики на Гаїті Еверарді Суарес (Everardo Suarez).

"Санітарна ситуація ускладнюється тим, що влада не справляються з похованням трупів, які сотнями продовжують перебувати на вулицях Порт-о-Пренса", - повідомив посол журналістам по супутниковому телефону.

Терпіння населення острова закінчується, люди зневірилися і втомилися чекати допомоги і влаштовують страшні акції протесту.

За свідченнями фотографа журналу Time Шоля Шварца (Shaul Schwarz), щонайменше два дорожніх загородження з тіл і каменів було споруджено в діловій частині Порт-о-Пренса.

"Вони (протестувальники) почали блокувати дороги трупами. Люди розлючені, вони вже втомилися чекати допомоги", - заявив фотограф.

За словами голови комітету ООН з надзвичайних ситуацій Джона Холмса, медичні установи на острові переповнені, а терпіння тих, хто все ще чекає допомоги, підходить до кінця - люди озлоблені видом вантажівок ООН, які снують по місту туди-сюди для підтримки спокою, але не привозять допомоги.

Люди, які вижили після землетрусу, зараз масово помирають від гострої нестачі чистої води, продовольства і медикаментів. На вулицях накопичилося так багато тіл загиблих, що їх почали прибирати бульдозерами.

"По радіо ми чуємо, що з-за кордону прибувають рятувальні команди, але ми нікого не бачимо, - розповідає один з місцевих жителів, Жан-Батист Лафонтен. - Ми можемо шукати тих, що вижили (під завалами) тільки голими руками".

Розгорнута США рятувальна операція на Гаїті стане однією із найбільших в історії країни

Пошуки людей, що вижили під руїнами будинків тривають, однак у рятувальників практично немає спеціальної техніки, і часто доводиться розбирати завали голими руками, передає Бі-Бі-Сі. Для виявлення під завалами живих людей необхідна важка техніка і спеціально навчені собаки.

На Гаїті надійшла допомога вже щонайменше від 30 країн, передає ИТАР-ТАСС. Про це в четвер на брифінгу для журналістів повідомив помічник держсекретаря США Філіп Кроулі.

За його словами, в пошукових операціях задіяно вісім рятувальних груп загальною чисельністю 260 осіб, зокрема із США, Ісландії, Іспанії та Чилі. "Обсяги міжнародної допомоги постійно зростають. І для нас - це серйозний виклик: координувати, працюючи спільно з гаїтянські урядом, всі ці зусилля", - сказав Кроулі.

Як підкреслив Кроулі, "зараз дуже важливо домогтися дотримання порядку на вулицях, не допустити спалаху соціальних заворушень". "Поки відзначаються лише епізодичні випадки мародерства, - продовжив він. - На Гаїті до землетрусу були лише невеликі поліцейські сили і фактично були відсутні збройні сили. Ми сподіваємося вирішити завдання забезпечення порядку на місцях за допомогою військовослужбовців 82-ї повітряно-десантної дивізії. Вони повинні підтримувати порядок, який необхідний нам для того, щоб рятувати людей, а потім розподіляти допомогу серед жителів острова".

За словами президента США Барака Обами, на Гаїті буде розгорнута одна з найбільших рятувальних операцій в історії США. У четвер на Гаїті прилетів передовий загін десантників - близько 100 осіб. За словами офіційного представника Пентагону Брайна Уїтмена, у п'ятницю до них повинні приєднатися ще 800 бійців, а до кінця тижня - всі інші товариші по службі з бригади, що налічує 3,5 тис людей. У наступні неділю або понеділок на острів також прибудуть 2, 2 тис морських піхотинців.

На питання журналістів, чи не має наміру Вашингтон надати свою спецв'язниці для терористів, що знаходиться на території бази ВМС США в Гуантанамо (Куба), для тимчасового розміщення в'язнів зруйнованої гаїтянской в'язниці, які порозбігалися, Кроулі відповів, що не знає про такі плани. За його словами, в госпіталь на цій базі поки були доставлені по повітрю "семеро постраждалих, а також посол Іспанії". "В принципі в плані надання медичної допомоги даний госпіталь може зіграти суттєву роль", - додав він.

У той час як на Гаїті розгортається рятувальна операція, організація ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) оголосила, що вже готує план дій щодо відновлення навчально-освітнього процесу на острові. У розповсюдженій в четвер заяві генерального директора організації Ірини Бокової підкреслюється, що "руйнування університету в Порт-о-Пренсі, а також численних середніх і початкових шкіл, загибель вчителів та учнів катастрофічно відкинули назад країну, яка вже відчула на собі удари інших лих".

Гендиректор ЮНЕСКО спрямовує на Гаїті свого спеціального посланника, який проведе оцінку першочергових потреб Гаїті в галузі освіти. У числі пріоритетів ЮНЕСКО - психологічна підтримка учнів і викладачів та надання надзвичайної допомоги органам освіти.

На даний момент невідома доля 8-ми з 14-ти співробітників відділення ЮНЕСКО на Гаїті.

Україна надасть Гаїті гуманітарну допомогу

Україна надасть гуманітарну допомогу Республіці Гаїті, повідомляє прес-служба МЗС України.

14 січня президент України Віктор Ющенко N24/2010 підписав Указ "Про надання гуманітарної допомоги Республіці Гаїті", згідно з яким Кабінет міністрів України необхідно забезпечити надання такої допомоги.

За дорученням міністра закордонних справ Петра Порошенка МЗС України, постійне представництво України при ООН, постійне представництво України при відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві узгодять необхідність і опрацьовують механізми надання Україною допомоги постраждалому від землетрусу населенню Республіки Гаїті.

За підсумками оперативно проведених консультацій з представниками Управління ООН з координації гуманітарних питань (OCHA) і Секретаріату Центрального фонду реагування на надзвичайні ситуації (CERF) повідомляється, що ООН високо цінує готовність уряду України допомогти постраждалим і висловлює зацікавленість у напрямку додаткових загонів рятувального персоналу і мобільних госпіталів на Гаїті.

МЗС України продовжує координувати підготовку необхідних заходів щодо організації надання Україною гуманітарної допомоги Республіці Гаїті.

Напередодні МЗС заявило, що серед жертв землетрусу українців немає. Тим часом Екіпажі двох українських гелікоптерів продовжують участь у місії ООН на острові Гаїті.

За три дні Червоний Хрест зібрав 3 млн пожертвувань через соціальну мережу

Сьогодні ООН має оголосити про масштабний збір коштів по всьому світу для допомоги постраждалим і відновлення інфраструктури на Гаїті.

В якості термінової допомоги ООН вже виділила 10 мільйонів доларів з фонду надзвичайних ситуацій. По 100 мільйонів доларів вже пообіцяли Світовий банк, США, Великобританія, 97 мільйонів доларів - Канада.

Президенти США і Франції Барак Обама і Ніколя Саркозі в четвер увечері під час телефонної розмови домовилися про проведення міжнародної конференції з відновлення постраждалих районів острова.

"Два президенти перед обличчям гуманітарної кризи ухвалили рішення про тісну співпрацю та інтенсифікацію зусиль з надання допомоги заради порятунку людських життів", - йдеться в заяві Єлисейського палацу.

Ніколя Саркозі планує незабаром обговорити ситуацію в Гаїті з президентом Бразилії Луїсом Інасіо Лула да Сілвою та прем'єр-міністром Канади Стівеном Харпером.

"Група двадцяти" також заявила про готовність направити невідкладну економічну та матеріальну допомогу постраждалому населенню острова.

Всесвітня програма забезпечення продовольством має намір виділити 15 тисяч тонн гуманітарної допомоги, а Червоний Хрест оголосив про збір 10 млн доларів для допомоги постраждалим.

До речі, американське товариство Червоного Хреста почало збір коштів на користь потерпілого від руйнівного землетрусу Гаїті, скориставшись послугами популярної соціальної мережі Twitter. За останніми даними, користувачі Twitter пожертвували вже три мільйони доларів.

Для проведення благодійної акції Червоний Хрест 12 січня створив на Twitter сторінку. Користувачам пропонують пожертвувати на користь Гаїті 10 доларів, відправивши SMS "haiti" на номер 90999. Дані про зібрані кошти регулярно оновлюються.

Більше мільйона доларів для допомоги Гаїті зібрали американські бейсболісти

Мінімум півтора мільйона доларів передадуть постраждалим від руйнівних землетрусів на Гаїті американські бейсболісти - один мільйон пожертвує Головна бейсбольна ліга (Major League Baseball, MLB), ще 500 тисяч - провідна команда, чемпіон останнього сезону "Нью-Йорк Янкіз".

Багато професійних бейсболістістів в США - вихідці з країн Карибського басейну, в тому числі і з Гаїті, де бейсбол дуже популярний.

Комісар MLB Бад Селіг закликав усіх вболівальників допомогти постраждалим від розгулу стихії. Багато зірок американського бейсболу через соціальну мережу Twitter самостійно оголосили про збір коштів для надання допомоги жителям Гаїті.

Передбачається, що більша їх частина піде на потреби гаїтянських дітей через Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). "Ми надзвичайно вдячні Головної ліги бейсболу за віру в майбутнє дітей Гаїті", - заявила виконавчий директор ЮНІСЕФ Енн Венеман.

Google розробляє онлайн-карти для координації роботи рятувальників. Компанія пожертвувала 1 млн доларів

Американська компанія Google, що володіє найпопулярнішим у світі інтернет-пошукачем, заявила про пожертвування 1 мільйона доларів і надання своїх інтернет-ресурсів організаціям, що надають допомогу постраждалим від землетрусу біля узбережжя Гаїті, повідомляє France Press.


Згідно із заявою компанії, виділені кошти підуть на проведення пошуково-рятувальних заходів, а також на забезпечення населення острівної держави питною водою, продуктами харчування, житлом і медичною допомогою.

Google створила спеціальний веб-сайт, відвідувачі якого можуть зв'язатися з гуманітарними та благодійними організаціями, такими як Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ), "Лікарі без кордонів", Direct Relief і Yele Haiti.

Компанія розробляє також онлайн-карти і зображення супутникових даних території Гаїті, за допомогою яких рятувальники зможуть краще координувати свої дії, орієнтуватися на місцевості і оцінити масштаб заподіяних руйнувань.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1429 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ