Чт, 2024-05-02, 03:41


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 31 » На Землю падає шеститонний некерований супутник
11:08
На Землю падає шеститонний некерований супутник
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

На Землю 17 вересня можуть впасти залишки шеститонного американського супутника UARS, запущеного в 1991 році. Апарат завершує свій політ в некерованому стані, повідомила американська Система контролю космічного простору (NORAD). У зону можливого падіння залишків входить Київ, але фахівці заспокоюють - шанси "мізерні", пише "КоммерсантЪ".

Двадцять років тому UARS (Upper atmosphere research satellite) був запущений з борту шаттла Discovery і працював на навколоземній орбіті з висотою приблизно 600 км і нахилом 57 градусів. Основним його завданням стало вивчення верхніх шарів атмосфери, зокрема причин виникнення озонових дір. Його маса - понад шість тонн, довжина - 10,7 метра. В американському каталозі він має номер 217021, в міжнародному - 1991-063B.

Згодом Національне аерокосмічне агентство (NASA) ухвалило рішення відмовитися від його подальшої експлуатації. Незважаючи на те що бюджет NASA традиційно є найбільшим у світі, основною причиною відмови було названо дефіцит коштів: щорічні витрати на програму UARS становили понад 10 млн доларів.

Фахівці NASA пропонували зняти супутник з орбіти за допомогою одного зі своїх човників, проте на ділі ця задумка так реалізована і не була. Більше того, виведений з ладу супутник був зруйнований невідомим предметом. Пізніше аналіз орбіт штучних космічних апаратів, проведений співробітником Центру космічних стандартів та інновацій в Колорадо-Спрінгс (США) Томасом Келсо, дозволив йому зробити висновок про те, що ймовірною причиною руйнування UARS стало зіткнення з фрагментом радянського супутника "Космос-1275", що з'явилися, ймовірно, внаслідок зіткнення його з космічним сміттям ще в 1981 році.

Зараз залишки супутника дотримуються нахилу в 56,96 градуса, вони стрімко рухаються до Землі. Оскільки нахил орбіти супутника приблизно 57 градусів, його незгорілі залишки можуть впасти у величезній смузі від 57 градусів північної широти до 57 градусів південної широти.

Втім, залишки будуть долати щільні шари атмосфери в районі екватора, де, найімовірніше, і згорять, так що ймовірність падіння їх на Київ чи Москву мізерна, хоча Київ розташований на 50 градусах північної широти, а Москва - на 55.

Спочатку передбачалося, що UARS досягне Землі 19 вересня, проте через прискорення падіння апарату в останні дні NORAD прогнозує його падіння вже 17 вересня.

Нагадаємо, що 25 серпня на Землю впала російська космічна вантажівка - вибух було чутно на 100 кілометрів. Так, 24 серпня після запуску з космодрому Байконур вантажний корабель "Прогрес М-12М" вперше за більш ніж тридцятирічну історію не зумів вийти на розрахункову орбіту. Фрагменти космічної вантажівки впали в Чойскому районі Республіки Алтай. У районі, де сталася аварія, було введено режим надзвичайної ситуації.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 907 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ