Пн, 2024-04-29, 11:18


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 22 » Наступний кодекс - Житловий: мешканців зможуть виселяти примусово на благо району
17:13
Наступний кодекс - Житловий: мешканців зможуть виселяти примусово на благо району
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/



Цього року Верховна Рада може розглянути в другому читанні проект Житлового кодексу, прийнятий в першому читанні 6 листопада минулого року. Один з розробників кодексу Олександр Мазурчак, що виконує зараз обов'язки замголови КМДА, заявив, що необхідність ухвалення нового документу замість Житкодексу УРСР, що діє з 1983 року назріла давно, пише газета "Сегодня".

За словами Мазурчака, старий кодекс не відображає змін у сфері житла (у старому ЖК нічого не немає про приватизацію, об'єднання власників багатоквартирних будинків і т. д.). У новому Житловому кодексі збираються повернути пеню за борги за квартплату, яка складе 0,1% в день від суми боргу, без обмеження терміну дії і розміру пені. Також новий ЖК припускає дозволяти виселення мешканців з будинку у зв'язку з реконструкцією кварталу.

Крім того, новий кодекс припускає можливість вилучення землі, на якій стоїть будинок, у зв'язку з суспільною необхідністю (будівництво доріг, мостів і тому подібне). За словами Мазурчака, без ухвалення кодексу буде складно вирішити проблему із заміною старих будинків, перш за все "хрущовок", на сучасні будівлі.

"Нинішній ЖК не передбачає такого поняття як реконструкція мікрорайонів, тому працювати дуже складно, необхідна згода всіх мешканців. Але передбачено, що власник житла повинен отримати квартиру не гіршу, ніж ту, в якій він проживає", - сказав Мазурчак.

Тих, хто буде проти, за його словами, влада переселить через суд, з наданням рівноцінного житла або виплатою його ринкової вартості. Раніше розглядалася норма, що реконструкції бути, якщо згодні 70-90% жителів. У проекті, навіть якщо 90% проти, будинок все одно може піти під знос. А тим, хто не згоден на умови компенсації, можуть запропонувати житло згідно з законом "Про примусове переселення при суспільній необхідності" - тобто в межах міста. Тоді як згідним на реконструкцію повинні в тому ж мікрорайоні.

Юрист Василь Мірошниченко у свою чергу відзначив, що забудовник напевно прагнутиме відправити мешканців на околицю, де квартири дешевші, і довести громадянинові через суд свою правоту буде дуже складно. То ж стосується і виплати компенсацій: рахувати їх будуть за середньоринковою вартістю квадратного метра житла, не враховуючи ні престижність району, ні близькість метро, ні екологію.

"Все це треба прописати в Житкодексі, інакше влада зіткнеться з масовими протестами жителів "хрущовок". Найсправедливіший варіант - селити поряд зі старим будинком", - заявив Мірошниченко.

Нагадаємо, нова редакція цього кодексу вносилася на розгляд парламенту в серпні 2007 року, проте він так і не був прийнятий.

Окрім того, в липні 2010 року Міністерство регіонального розвитку та будівництва заявляло, що вибрало земельну ділянку в районі ВДНГ у Києві для будівництва демонстраційних будинків із використанням нових технологій (дешеве житло).

А в 2009-му році уряд надав 50 млн грн для пільгових довгострокових державних кредитів молодим сім'ям і самотнім молодим громадянам для будівництва, реконструкції і придбання житла за рахунок перерозподілу коштів Стабілізаційного фонду держбюджету.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 921 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ