Чт, 2024-05-09, 05:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Вересень » 16 » Пан Гі Мун отримав доповідь експертів з хімзброї в Сирії
10:47
Пан Гі Мун отримав доповідь експертів з хімзброї в Сирії
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун отримав доповідь стосовно хімічної зброї в Сирії і сьогодні, 16 вересня, представить його членам Ради Безпеки всесвітньої організації.

Це підтвердив офіційний представник генсекретаря Мартін Несіркі. "Доповідь місії Об'єднаних Націй з розслідування тверджень про застосування хімічної зброї в Сирійській Арабській Республіці передано генеральному секретарю", - цитує ИТАР-ТАСС повідомлення Несіркі.

За його словами, доповідь доставив у Нью-Йорк голова групи інспекторів, професор Оке Сельстрем.

Несіркі також повідомив, що після брифінгу в РБ, приблизно о 12.50 за нью-йоркським часом, генеральний секретар виступить перед журналістами.

Тим часом Дамаск докладе зусиль, аби виконати будь-які вимоги, які висуне ООН. Про це заявив міністр інформації Сирії Омран аз-Зоубі в інтерв'ю британському телеканалу ITN.

"Ми приймаємо план Росії щодо позбавлення хімічної зброї. Ми вже почали готувати відповідний список", - зазначив він, підкресливши, що сирійський уряд "не марнує часу" і вже "займається підготовкою документів".

14 вересня за підсумками переговорів глави МЗС РФ Сергія Лаврова і очільника Держдепу США Джона Керрі в Женеві було схвалено рамкову угоду щодо порядку ліквідації запасів сирійської хімзброї.

Експерт: хімзброю реально знищити до середини 2014-го

Знищення сирійської хімзброї до середини 2014 року є здійсненним завданням. Таку думку висловив глава американської Асоціації з контролю над озброєннями (Arms Control Association) Деріл Кімбол, коментуючи американсько-російську домовленість про сирійську хімзброю.

Як вказується в тексті рамкової угоди, досягнутої за підсумками зустрічі в Женеві, Росія і Сполучені Штати поставили перед собою мету "вивезти і знищити всі типи хімічної зброї та обладнання" з Сирії, закінчивши цю операцію "у першій половині 2014 року".

"Враховуючи те, що в своїй угоді від 14 вересня обидві сторони констатують загальне розуміння з приводу розмірів і структури арсеналів сирійської хімзброї, а також те, що, згідно з угодою, роботи зі знищення хімзброї можуть потребувати вивезення з Сирії основної частини хімречовин і боєприпасів, я вважаю здійсненним і реалістичним завершення цього процесу до середини 2014 року", - сказав американський фахівець.

За його словами, "поки що важко оцінювати масштаби фінансових витрат", пов'язаних з проведенням такої операції, але мова піде, очевидно, про десятки мільйонів доларів. "Я вважаю, що загальна сума, ймовірно, буде менш ніж 100 млн американських доларів", - додав Кімболл.

Що стосується того, хто буде нести витрати, експерт нагадав, що в Держдепартаменті США є спеціальний фонд, "призначений для подібного роду операцій".

Кімболл висловив припущення, що основна частина витрат все ж буде покрита з бюджету Організації із заборони хімічної зброї. Він припустив також, що свій внесок зробить і Росія.

При цьому американський фахівець висловив сумнів у тому, що у ліквідації сирійської хімзброї може бути задіяна відома програма Нанна-Лугара.

"Хоча програма Нанна-Лугара дає цінний досвід у плані знищення хімзброї і здійснення перевірки, а також у плані тісної американсько-російської співпраці, ці операції будуть проводитися у відповідності до процедур Організації із заборони хімічної зброї та Конвенції про заборону хімічної зброї за прискореним графіком, - сказав експерт.

Кімболл вважає американсько-російські домовленості "безпрецедентним проривом".

Першою перевіркою готовності Дамаска співпрацювати, за його словами, стане передача протягом тижня списку наявної у Сирії хімзброї. "Асад може спробувати сховати частину своїх запасів, але йому це буде складно зробити в перебігу інспекційного процесу, якому допомагатимуть американська і російська розвідки, інформуючи про природу, місце зберігання і розміри запасів сирійської хімзброї, - зауважив експерт. - До того ж, якщо Асад не співпрацюватиме і не передасть усього свого арсеналу, то він зіткнеться з наслідками".

Як вважає Кімболл, у Асада немає іншого вибору, крім як співпрацювати зі світовим співтовариством.

"Росія підтримує цей план, що ще тиждень тому годі було уявити, - підкреслив він. - Це важливе досягнення американської та російської дипломатії".

Нагадаємо, у п'ятницю, 13 вересня, стало відомо, що елітний підрозділ сирійської армії, який курирує урядову програму зберігання хімічної зброї, напередодні реалізації російської ініціативи з передачі його під міжнародний контроль розосередив арсенали на десятках баз по всій країні.
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1136 | Додав: admin | Теги: Сирія, хімзброя, гі мун
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ