Сб, 2024-04-27, 10:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Квітень » 6 » Після зміни Конституції Україна залишиться унітарною
12:58
Після зміни Конституції Україна залишиться унітарною
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Сьогодні, 6 квітня, в Києві, в Адміністрації президента України проходить перше засідання Конституційної комісії. Засідання проходить за участю президента України Петра Порошенка, прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та голови Верховної Ради, голови Конституційної комісії Володимира Гройсмана.

Президент України заявив, що після ухвалення змін до Конституції України залишиться унітарною державою. Також він розповів про розподіл влади, статус мови і європейський вибір, передає "Інтерфакс-Україна".

"Децентралізація не має нічого спільного з федералізацією. Україна була, є і, я переконаний, буде залишатися унітарною державою, не тому, що ми з вами тут, нагорі, так вирішимо, а тому, що ми регулярно вивчаємо громадську думку. І можу вас запевнити, що за останній рік підтримка суспільством унітарної моделі управління держави є дуже потужною і на сьогоднішній день наближається до 90%", - сказав він.

"Є коло питань, в яких роль центру навпаки, посилиться... Це стосується питань оборони, це стосується питань національної безпеки, це стосується питань зовнішньої політики", - заявив президент.

Крім того, за його словами, децентралізація не торкнеться прав і свобод громадян, забезпечення суверенітету, територіальної цілісності та незалежності Української держави.

"Для тих, хто дуже хоче провести тезу федералізації, кинути це як дискусію, у нас є кінцевий інструмент - референдум. І я готовий до того, щоб ми запустили референдум з питання державного устрою України, якщо ви будете бачити в цьому необхідність", - зазначив глава держави, передає УНІАН.

За словами президента, ідея федералізації - "це як інфекція, як біологічна зброя, яку Україні намагаються нав'язати з-за кордону". "Її бацилами намагаються вразити Україну і зруйнувати нашу єдність, адже це єдина модель, яким чином сьогодні руйнувати єдність, яка Україна демонструє під час війни", - підкреслив глава держави.

Він висловив упевненість, що український народ цього не допустить. "Адже спочатку, коли вони розраховували, що федералізація спрацює, у них були абсолютно інші плани. Коли Україна об'єдналася, вони пішли на нас агресією, війною, намагаючись зараз насадити федералізацію залізом і кров'ю. Я цього не дам зробити, український народ не дасть цього зробити", - запевнив глава держави.

Президент України також вважає, що "перехід до парламентсько-президентської форми правління залишиться гарантією європейського вибору України".

"Дуже важливо, щоб Конституція відповідала всім нормам і принципам, які закладені в європейській Конституції", - сказав він.

Також Порошенко вкотре підкреслив, що єдиною державною мовою в країні залишиться українська.

"У будь-якому випадку, і я хотів би нагадати, щоб все це пам'ятали, як "Отче наш": єдиною державною мовою України є і залишиться українська мова. Згадайте, ще півтора роки тому суспільство було розколоте навпіл у питанні однієї або двох державних мов. Сьогодні більш ніж три чверті українського народу твердо переконані - мова повинна бути одна, і це той стрижень, який тримає націю разом", - заявив він.

Президент також хоче залучення до роботи Конституційної комісії представників фракцій, що не входять в коаліцію.

"Для мене дуже важливе ваше бажання спільними зусиллями прискорити прийняття змін до Конституції. І хоча кількісний склад нашої коаліції є достатнім для прийняття відповідальних рішень, я хотів би звернутися до голови Верховної Ради і попросити, щоб до Конституційної комісії були залучені й інші парламентські фракції, які не входять до коаліції, тому що дуже важливо, щоб це була думка парламенту", - сказав Порошенко.

Він підкреслив важливість того, щоб позиція всіх регіонів була представлена в Конституційній комісії. Порошенко також привітав представників міжнародних інститутів, які погодилися виступити в ролі консультантів для того, "щоб цей проект повністю відповідав вимогам європейських цінностей".

Порошенко назвав три пріоритети при підготовці змін до Конституції

"Процес підготовки змін є політично загостреним, безумовно, і я це розумію, і юридично складним, а тому потребує визначення пріоритетів, реалізація яких сприятиме розвитку норм чинної Конституції", - сказав Порошенко.

Говорячи про те, якими він бачить ці пріоритети, Порошенко зазначив: "Перше, - це децентралізація, друге, - я вважаю, що мають бути вдосконалені конституційні принципи правосуддя, третє, - вдосконалення конституційного регулювання прав, свобод і обов'язків людини і громадянина".

Глава держави закликав до того, щоб робота комісії була сконцентрована на цих важливих пріоритети.

У свою чергу голова Конституційної комісії, голова Верховної Ради Володимир Гройсман зазначив, що комісія зможе сформувати якісний план роботи, результатом якого стануть конкретні зміни.

"Я переконаний у тому, що відповідно до тих пріоритетів, які ми з вами визначимо, ми зможемо сформувати якісний робочий план, результатом якого стануть конкретні зміни до Основного закону, які дадуть змогу впроваджувати реформи", - заявив Гройсман.

Групи експертів готуватимуть зміни блоками

"Ми можемо говорити про повну зміну Конституції, а можемо говорити про те, що ми працюватимемо блоками, будемо напрацьовувати рішення щодо ступеня їх готовності і обговорення, причому з широким залученням громадськості", - сказав Гройсман.

Гройсман наголосив на важливості досягнення "єдності влади", щоб "баланс влади і противага збереглися", також прибрати конфліктність, "все розставити на свої місця і зробити це разом із громадянами України".

"Тому я думаю, що буде абсолютно доцільно, якщо ми почнемо працювати професійними групами, які дадуть змогу проводити відповідні зміни і досягати мети, яка стоїть сьогодні перед нами", - додав він.

Нагадаємо, Верховна Рада постановою від 21 лютого 2014 року визнала чинною на території України Конституцію в редакції 2004 року.

27 червня того ж року президент України Петро Порошенко зареєстрував у парламенті проект змін до Конституції.

3 березня 2015 року президент України підписав указ про створення Конституційної комісії як спеціального допоміжного органу при президентові України.

31 березня був затверджений персональний склад комісії.

Головою Конституційної комісії є голова ВР Володимир Гройсман, заступниками - суддя Європейського суду з прав людини у відставці, доктор юридичних наук, професор Володимир Буткевич і професор кафедри галузевих правових наук Національного університету "Києво-Могилянська академія", кандидат юридичних наук, професор Віктор Мусіяка. Секретар Конституційної комісії - заступник голови Адміністрації президента України Олексій Філатов.

До складу комісії входять, зокрема, три президенти України - Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко. Також - лідер фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко і лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко.

Гройсман вважає, що зміни до Конституції має бути внесено до жовтня 2015 року.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 903 | Додав: adminA | Теги: Україна залишиться унітарною, зміни Конституції
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ