Ср, 2024-05-08, 23:54


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Липень » 3 » "Планету-канібала" знайшли вчені
00:05
"Планету-канібала" знайшли вчені
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Повторне вивчення газового гіганта WASP-76b у віддаленій від нас на 634 світлові роки чужій зоряній системі виявило ознаки "канібалізму" — можливого поглинання одним світом іншого. Гарячий юпітер WASP-76b давно відомий вченим. Він настільки близький до своєї зірки, що його атмосфера розігрівається до 2000 °C. Це піднімає у "повітря" так багато різних елементів, що ця планета стала джерелом багатьох дивовижних відкриттів.

Екзопланета WASP-76b проходить диском своєї зірки кожні 1,8 діб. Щоразу зірка пронизує своїми променями атмосферу екзопланети, що роздулася від такого нагріву, а це — безцінне джерело для спектрального аналізу складу атмосфери газового гіганта. Нове вивчення ліній поглинання у спектрі дозволило розрізнити щонайменше 11 окремих елементів, частина яких вказує на схильність планети до саморуйнування.

Зокрема в атмосфері WASP-76b вперше в історії спостережень за екзопланетами з високим ступенем достовірності виявлено оксид ванадію.

"Ця молекула становить великий інтерес для астрономів, оскільки вона може дуже впливати на структуру атмосфери гарячих планет-гігантів, — пояснили дослідники. – Ця молекула відіграє роль, аналогічну ролі озону, надзвичайно ефективно нагріваючи верхні шари атмосфери".

На додаток до вже згаданих залоз і ванадію в атмосфері екзопланети виявлено натрій, кальцій, хром, літій, водень, магній, азот, марганець, калій та барій. Навпаки, слідів титану та алюмінію, які мають високу температуру плавлення, в атмосфері WASP-76b не виявлено.

Цікавим моментом стало виявлення в атмосфері WASP-76b елементів, які визначаються у зірки-господарки, як і здивувала скромна присутність елементів, які часто й густо зустрічаються на кам’янистих планетах, таких як Земля, Венера, Марс та Меркурій. Все разом може бути розгадкою фаз формування планет-гігантів. На відміну від кам’янистих планет, що розростаються знизу, накопичуючи речовину навколо ядра як снігова куля, що котиться з гори, газові гіганти можуть народжуватися процесами зверху — як зірки, речовина яких поступово ущільнюється під впливом гравітації.

Але найцікавіше — в атмосфері WASP-76b виявлено елементи, які за всіма законами там не мали з’явитися.

"Це перше дослідження, в якому з високою точністю вимірюється вміст таких хімічних елементів, як нікель, магній і хром на планеті-гіганті, – заявив астрофізик Мохамад Алі-Діб з Об’єднаних Арабських Еміратів. — Відхилення їхніх значень від очікуваних привели нас до припущення, що WASP-76b могла проковтнути іншу набагато меншу планету, з таким же хімічним складом, як у Меркурія".

"Покоління дослідників використовували вимірювання кількості водню та гелію на Юпітері, Сатурні, Урані та Нептуні для перевірки теорій утворення газоподібних планет, — нагадують вчені. — Аналогічно, вимірювання вмісту важчих елементів на WASP-76b, таких як кальцій і магній, допоможуть у подальшому розумінні формування газоподібних планет".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 147 | Додав: admin | Теги: Планета, канібал
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ