Пн, 2024-05-06, 15:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2010 » Червень » 15 » Рада Безпеки ООН засудила насильство на півдні Киргизстану
15:04
Рада Безпеки ООН засудила насильство на півдні Киргизстану
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Рада Безпеки ООН засудила насильство на півдні Киргизстану, закликавши припинити кровопролиття і забезпечити доставку гуманітарної допомоги постраждалим мирним громадянам.
Голова Ради Безпеки заявив про підтримку дій представників ООН та інших регіональних організацій, покликаних полегшити становище громадян в охопленому безладами регіоні, повідомляє Бі-Бі-Сі.

За даними киргизького міністерства охорони здоров'я, в понеділок кількість жертв зіткнень на півдні країни досягла 171 особи. Згідно з заявою прес-служби міністерства, 94 людини загинули в Оші, 30 - в Джалал-Абаді і його околицях. Більш ніж 1,5 тисячі осіб зазнали поранень.

За час конфлікту по медичну допомогу звернулися 1762 людини, 826 з яких були госпіталізовані, сказано у повідомленні.

ООН закликала докласти "скоординованих зусиль" на міжнародному рівні, щоб припинити насильство в країні. Лінн Паско, заступник генерального секретаря ООН, закликав створити в Киргизстані гуманітарний коридор, щоб надати допомогу постраждалим від безладдя.

Міжнародне співтовариство також стурбоване тим, що біженці можуть зіткнутися з перешкодами при спробі перейти кордон із сусіднім Узбекистаном.

Уряд Узбекистану заявив, що може закрити кордон для біженців з південних районів Киргизстану, через брак можливостей. Десятки тисяч людей розташувалися в тимчасових таборах на кордоні з Узбекистаном і ще тисячі чекають нагоди для переходу.

За оцінками узбецької сторони, кількість біженців перевищила 100 тисяч осіб.

Киргизстан звернувся до Росії по військову допомогу у зв'язку із зіткненнями етнічних узбеків і киргизів на півдні країни; Москва поки направила лише батальйон десантників для охорони своєї військової бази.

Курманбек Бакієв заявив, що досі є президентом Киргизстану

Бакієв знову заявив, що не збирається повертатися на батьківщину, але юридично, як і раніше, вважається президентом, передає Радіо "Свобода"

"Нинішні члени уряду Киргизстану абсолютно не контролюють ситуацію... Я не можу мовчати, дивитися і слухати про те, що відбувається в Киргизстані". За словами політика, в усіх бідах тимчасовий киргизький уряд продовжує звинувачувати його самого та його сім’ю.

Курманбек Бакієв повідомив, що звернувся до президента Бєларусі Олександра Лукашенка з проханням надати гуманітарну допомогу потерпілим від заворушень в Киргизстані. Крім того, Бакієв переконаний, що глави країн ОДКБ (Організації договору про колективну безпеку) повинні "проявити оперативну реакцію", інакше кількість жертв може зрости.

Бакієв повідомив журналістам, що не збирається займатися політикою і бачить себе "у сфері виробництва". Водночас, за словами Бакієва, у зв’язку з "бардаком" у Киргизстані він поки що не палає бажанням займатися якоюсь конкретною справою.

Бакієв знову заявив, що не планує повертатися на батьківщину: "Я не збираюся повертатися, я не тримаюся за цю владу", – повідомив Бакієв, однак, за його словами, юридично він, як і раніше, вважається президентом.

Узбекистан припинив приймати біженців з півдня Киргизстану

Узбекистан закрив кордон з Киргизстаном і припинив прийом біженців, яких на узбецькій території вже зареєстровано 45 тисяч, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Узбецька влада вже зареєстрували 45 тисяч біженців (тільки дорослих, про дітей точних даних немає)."У нас більше немає місця для того, щоб їх розміщувати", - цитують місцеві ЗМІ віце-прем'єра Узбекистану Абдуллу Аріпова. За його словами, Узбекистан у зв'язку з напливом біженців потребує допомоги з боку міжнародних організацій.

Киргизько-узбецький кордон було відкрито для біженців 12 червня. В Узбекистані були організовані табори для їх тимчасового розміщення. Їх забезпечують продуктами, надають медичну допомогу. За даними міністра охорони здоров'я Узбекистану Адхама Ікрамова, кількість поранених і хворих біженців з Киргизстану в медичних установах Андижанської області республіки сягає 735 осіб, з яких 134, - з вогнепальними пораненнями. Ікрамов також повідомив, що 77 біженок було доставлено в пологовий будинок, з них семеро вже народили.

Офіційні киргизькі ЗМІ повідомляють про стабілізацію ситуації на півдні країни. Як розповів уранці у вівторок губернатор області Бектур Асанов в ефірі Першого національного телеканалу, "минула ніч пройшла спокійно і без подій, за винятком окремих випадків провокацій, які не вдалися". З 8.00 в місті почали працювати деякі торговельні павільйони. У Оші минула ніч також пройшла спокійно. В даний час неконтрольованою залишається обстановка в приміських селах Фуркат і Наріман, повідомляє Интерфакс.

Тим часом, очевидці стверджують, що тільки в одному Оші під час погромів загинули від 1500 до 2000 узбеків. "Офіційні ж дані збирає Мінохоронздоров'я, а вони знають тільки про загиблих у медустановах", - сказав "Московському комсомольцеві" один з місцевих жителів.

Також повідомляється про спробу захопити будівлю МНС в Оші. Як повідомив керівник прес-служби МНС Киличбек Досумбетов, напад здійснений напередодні увечері. Троє невідомих напали з метою заволодіння зброєю. "Ця спроба була відбита співробітниками МНС", - відзначив Досумбетов.

Крім того, як зазначили в МНС, вчора вночі під час супроводу гуманітарного вантажу співробітниками МНС автомашина була також піддана нападу. "Невідомі намагалися зупинити автомашину з вантажем, закидали камінням, проте їхня спроба не вдалася, напад відбитий. Вантаж доставлений до місця призначення", - повідомив керівник прес-служби.

Очевидці розповідають про посилення погромів

Очевидці стверджують, що тільки в одному Оші під час погромів загинули від 1500 до 2000 узбеків. "Офіційні ж дані збирає Мінохоронздоров'я, а вони рахують тільки загиблих в медустановах", - сказав "Московскому комсомольцу" один з місцевих жителів.

За словами очевидців, напад починається з проходу БТР і БМП, які розвалюють барикади, розчищаючи шлях пішим. Піші ж проходять, методично, будинок за будинком, грабуючи і вбиваючи. Очевидці стверджують про масові зґвалтування.

Також повідомляється про спробу захопити будівлю МНС в Оші. Як повідомив керівник прес-служби МНС Киличбек Досумбетов, напад здійснено напередодні увечері. Троє невідомих напали з метою заволодіння зброєю. "Ця спроба була відбита співробітниками МНС", - зазначив Досумбетов.

Крім того, як відзначили в МНС, вчора вночі під час супроводу гуманітарного вантажу співробітниками МНС автомашина була також піддана нападу. "Невідомі намагалися зупинити автомашину з вантажем, закидали камінням, проте їх спроба не вдалася, напад відбитий. Вантаж доставлений до місця призначення", - повідомив керівник прес-служби.

Міліція і військовослужбовці справитися з ситуацією не змогли. В Оші припинена подача газу, в багатьох районах немає електрики, відключені всі місцеві телеканали. Продовольчі магазини і базари не працюють. Автодорога на ділянці Ош - Джалал-Абад була заблокована. В понеділок з'явилася інформація про затримання організатора безладдя. З чуток, диригував погромами близький до криміналу племінник екс-президента Санжар Бакієв. Про те, чи затримали саме його, невідомо.

"Тут страшний геноцид! Вбивають усіх, хто не киргиз. Тимчасовий уряд не діє. Чутно вибухи, над містом зависли вертольоти. Екстрені служби не працюють. Ситуація загострюється, а не розряджається! Киргизам централізовано роздавали зброю. У кожного натовпу є свій лідер. Вони вказують на будинки, які треба громити. Зламують магазини, забирають товар. Під роздачу потрапляють не тільки узбеки. Вранці підстрілили мого сусіда Юру. Він йшов в магазин, його розстріляли з відкритої вантажівки якісь люди у формі", - розповів газеті кореспондент її киргизького видання, житель Джалал-Абада Егамберди Кабулов.

За його словами, близько 70 тисяч біженців зібралися на кордоні з Узбекистаном. На щастя, села на кордоні узбецькі. Там у кожному дворі поселилося по 5-6 сімей, по 50-60 осіб. Міліція на боці погромників. Незрозуміло, як потрапила до рук погромників важка бронетехніка. Начебто в Джалал-Абаді штурмували військову частину.

Головред спеціалізованого видання "Фергана.ру" Данило Кислов стверджує, що погроми не стихають, а, навпаки, посилюються: "Якщо на будинку немає напису "Киргиз", його палять. Міліція роздала зброю киргизам. Серед місцевих органів влади безліч структур, створених і зобов'язаних усім минулій владі, Курманбеку Бакієву, тому вони саботують вказівки тимчасового уряду. Вартові порядку - всуціль киргизи, і в своїх одноплемінників вони не стріляють, стріляють по тих-таки узбеках".

Він також вважає, що російські війська навряд чи допоможуть в ситуації, що склалася: "Бакієвським головорізам нічого не варто вирізати полк російських десантників, а більша кількість наших військових означатиме повномасштабну війну".

На думку Кислова, організаторами безладдя виступили бойовики брата екс-президента і колишнього начальника його охорони Жаниша Бакієва. Головне завдання, на думку Кислова, не допустити референдуму за новою конституцією, призначеного на 27 червня.

Нагадаємо, зіткнення між киргизами і узбеками почались у ніч проти 11 червня у південній столиці Киргизстану місті Ош, а потім перекинулися на сусідню Джалал-Абадську область. Сторони конфлікту звинувачують одна одну в розв'язуванні конфлікту і застосуванні насильства. Влада Киргизстану заявила, що в організації безладдя були задіяні таджицькі найманці, що здійснювали диверсії, - вони розстрілювали із затемнених машин представників обох етносів. На думку коменданта Джалал-Абадської області, наймачами бойовиків є "відлучені від влади" наближені сім'ї колишнього президента Киргизстану Курманбека Бакієва.

Учасники безладдя спалили цілі квартали житлових будинків, магазини, базари; на вулицях чинять свавілля мародери.

У понеділок в Оші мародерство і підпали будинків та магазинів тривали; заворушення перекинулися і на місто Джалал-Абад.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 967 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ