Пт, 2024-04-26, 07:28


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Травень » 12 » Рада змінила закон про ГПУ "під Луценка". ВІДЕО
12:41
Рада змінила закон про ГПУ "під Луценка". ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо діяльності Генеральної прокуратури України (№4645).

За це рішення проголосували 258 народних депутатів із 372, зареєстрованих у сесійній залі.

Від фракції "Блок Петра Порошенка" проголосували 130 народних депутатів, від "Народного фронту" - 76, від "Опозиційного блоку" - троє, від фракції Радикальної партії - один, від "Самопомочі" та від "Батьківщини" було 0 голосів, від групи "Відродження" - 20, від групи "Воля народу" - 14.

Ухваленими змінами в Законі "Про прокуратуру" встановлюється, що на посаду генерального прокурора може бути призначений громадянин України, який, серед іншого, має вищу освіту та стаж роботи в галузі права або досвід роботи у законодавчому та/або правоохоронному органі не менше 5 років.

Раніше у відповідній статті йшлося про те, що ця особа повинна мати вищу юридичну освіту і стаж роботи в галузі права не менше 10 років.

Також встановлюється, що у структурі ГПУ утворюються департаменти, управління та відділи, а також Генеральна інспекція.

Так, до повноважень генпрокурора додається пункт, згідно з яким він за поданням Генеральної інспекції направляє матеріали до Державного бюро розслідувань.

Крім того, змінами встановлено, що прокурором регіональної прокуратури може бути призначений громадянин України, який має стаж роботи в галузі права не менше 3 років. Прокурором ГПУ може бути призначений громадянин України, який має стаж роботи в галузі права не менше 5 років.

Раніше в обох цих положеннях йшлося про необхідність протягом цих строків працювати саме на посаді прокурора.

У прикінцевих положеннях Закону "Про прокуратуру" також до 15 квітня 2017 року (замість 15 квітня 2016 року) відтерміновується набрання чинності статтями 21, 28-38, 42, 44-50, 62-63, 65-79. Зокрема це стосується посвідчення прокурора; добору кандидатів на посаду прокурора місцевої прокуратури; подання кандидатом на посаду прокурора документів до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів; кваліфікаційного іспиту; спеціальної перевірки кандидата на посаду прокурора та його спецпідготовки; органу, що здійснює дисциплінарне провадження і дисциплінарного провадження щодо прокурора; подання про звільнення прокурора з посади; порядку звільнення з посади генпрокурора. Крім того, це статті щодо загальних засад прокурорського самоврядування, органів прокурорського самоврядування та Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. Зокрема це стосується Всеукраїнської конференції працівників прокуратури та Ради прокурорів України.

Також у перехідних положеннях Закону "Про прокуратуру" визначено, що тимчасово, до 15 квітня 2017 року, призначення прокурора на адміністративну посаду першого заступника генпрокурора, заступника генпрокурора, керівника підрозділу ГПУ, його заступника, керівника регіональної прокуратури, його першого заступника та заступника, керівника місцевої прокуратури здійснюється генеральним прокурором. При цьому призначення прокурора на адміністративну посаду першого заступника генпрокурора здійснюється на строк повноважень генпрокурора.

Цей закон набирає чинності з дня його опублікування.

Нагадаємо, Верховна Рада провалила в першому читанні законопроект, що стосується Генеральної прокуратури, положеннями якого не виключається можливість призначення на посаду генпрокурора особи, що не має юридичної освіти. За законопроект голосували двічі, першого разу ініціатива набрала 224 голоси, другого - 221.

Глава Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що президент Петро Порошенко розглядає на посаду генпрокурора тільки одну кандидатуру - Юрія Луценка.

Сам Луценко запевнив, що ніхто йому не буде вказувати, що робити в Генеральній прокуратурі України.

Чумак звинувачує Парубія в порушенні регламенту ВР, а той наголошує на необхідності прийняття потрібних державі рішень

Народний депутат України Віктор Чумак (фракція Блоку Петра Порошенка) звинувачує голову Верховної Ради України Андрія Парубія в порушенні регламенту парламенту, а той у відповідь наголошує на необхідності прийняття рішень, які необхідні державі.

Про це Чумак заявив на засіданні парламенту.

Він нагадав, що відповідно до регламенту ВР, у разі неухвалення закону, аналогічний законопроект не може розглядатися на поточній сесії.

В даній ситуації йдеться про законопроект, який вносить зміни до закону про прокуратуру, зокрема в частині призначення генпрокурора.

У відповідь на це Парубій сказав: "Тут нема директора парламенту, а є колегіальний орган, є комітети і є зал, який ухвалює рішення, а я можу завдання лише модерувати".

Він зазначив, що, ставлячи на голосування законопроект, "виходить з листа президента та рішення профільного комітету". "Сьогодні, коли Генпрокуратура перебуває в жахливому стані, усунення від цієї проблеми - вже злочин перед нашою країною", - наголосив Парубій.

Депутати БПП на умовах анонімності повідомили Українській правді, що подання про призначення Юрія Луценка на посаду генерального прокурора винесуть на голосування парламенту в четвер.

"Ми чекаємо прийняття його кандидатури сьогодні. Нам сказали, що приїде президент", - зазначив один зі співрозмовників.

Інший депутат пояснив, що ухвалений у четвер закон про генеральній прокуратурі повинен бути оприлюднений, після цього президент повинен внести подання щодо кандидатури генерального прокурора, далі це уявлення повинен винести на голосування спікер Верховної Ради.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 819 | Додав: adminA | Теги: рада, Зміна, закон про ГПУ під Луценка
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ