Пт, 2024-04-19, 10:44


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 2 » Раду перетворили на "арену громадянського конфлікту"
20:51
Раду перетворили на "арену громадянського конфлікту"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Метою блокування депутатами від фракції БЮТ парламентської трибуни є провокування громадянського конфлікту, заявив голова Верховної Ради України Володимир Литвин. Спікер пригрозив, що 13 квітня Рада прийме держбюджет-2010 без обговорення, передає УНІАН.
"В Україні політики і політичні сили шукають приводи для зіткнень і для громадянського конфлікту - це абсолютно однозначно. Оскільки інтереси зосереджуються, інтереси зіштовхуються виключно у Верховній Раді, Верховна Рада обрана ареною для демонстрації цього політичного протистояння на всю країну", - сказав Литвин сьогодні на брифінгу в Раді.

Литвин закликав фракцію БЮТ до діалогу і компромісів з коаліцією. З його слів, він говорив представникам фракції БЮТ, що "в політичному плані" розуміє мотиви, з яких вони блокують роботу ВР, адже "у вас повинні бути важелі контролю, але потрібно тоді вести діалог, знаходити компроміс, а не вдаватися до звичного способу - блокування".

На його погляд, вимога БЮТ щодо перерозподілу парламентських комітетів між коаліцією та опозицією - тільки привід для дестабілізації ситуації в країні.

"Це спроба спровокувати зіткнення у Верховній Раді, щоб потім це зіткнення винести на всю країну. Повірте, на зіткнення ніхто не піде", - додав голова ВР.

На думку спікера, блокування може призвести до "броунівського руху" в парламенті, тобто до переходу депутатів з опозиції в коаліцію. При цьому він зазначив: "З точки зору Верховної Ради України і з інших точок зору я також це не дуже поділяю". За його словами, на сьогодні до складу коаліції вже входять 240 народних депутатів, і цього достатньо, щоб ВР працювала стабільно. Водночас він спрогнозував, що протягом квітня в коаліцію можуть увійти ще 20 народних депутатів.

Литвин відкинув звинувачення на свою адресу, висловлені заступником голови фракції БЮТ Андрієм Кожем'якіним , щодо загроз депутатам від БЮТ. "Це абсолютна нісенітниця", - підкреслив він.

За словами Литвина, народні депутати, які розмовляють з ним, зазначають, що він "ніколи не виступав у ролі прокурора і судді". "А якщо щось комусь наснилося, особливо тим, хто не був у кабінеті голови ВР, то це справа їхньої совісті", - додав він.

БЮТ хоче погіршити економічну ситуацію, але це тільки проміжна мета, вважає спікер

Литвин підкреслив, що проміжної метою для БЮТ є погіршення економічної ситуації, і опозиція хоче цього домогтися шляхом блокування ухвалення Радою державного бюджету на 2010 рік. На думку Литвина, відсутність держбюджету зробить неможливим надання Україні міжнародними фінансовими структурами позики, що спричинить погіршення економічної ситуації.

Прикметно, що донедавна в українському парламенті був інший розклад політичних сил. А ось Блок Литвина як був біля керма до переформування парламентської більшості, так там і залишився. Перебуваючи в коаліції з БЮТ і НУ-НС, фракція спікера, до речі, також була відповідальною за те, що Кабмін Юлії Тимошенко так і не подав Державного бюджету-2010, який би був вчасно затверджений Верховною Радою.

Литвин обіцяє країні ухвалення Бюджету вже 13 квітня

Разом з тим, Литвин заявив, що 13 квітня парламент ухвалить закон про державний бюджет на 2010 рік без обговорення, якщо фракція БЮТ далі блокуватиме трибуну. За його словами, якщо фракція БЮТ блокуватиме, то на наступному пленарному тижні (з 13 по 16 квітня) першим питанням буде розглянуто постанову про перерозподіл народних депутатів у комітетах, також ВР розгляне Програму соціально-економічного розвитку України та державний бюджет на 2010 рік у цілому.

Сьогодні Литвин зазначив, що держава не може жити без бюджету через блокування парламентської трибуни. За його словами, за таких обставин необхідно буде ухвалювати бюджет в цілому. "Якщо буде заблоковано, то виходить, що нема чого обговорювати, всім усе зрозуміло", - сказав спікер.

Він зазначив, що, у разі ухвалення бюджету та підписання його президентом України, закон про бюджет почне діяти в другому півріччі, тому далі зволікати немає сенсу. На уточнювальне питання журналістів, яким чином буде прийматися бюджет, якщо буде блокуватися трибуна, голова Верховної Ради сказав: "Я думаю, що вони (нардепи від фракції БЮТ - ред.) втомляться".

"Ви ж чудово розумієте, що спецназ у Верховну Раду України ніхто заводити не має права, це тільки депутати можуть просити депутатів знайти порозуміння", - додав голова парламенту.

Вранці 1 квітня фракція БЮТ ухвалила рішення відкликати своїх депутатів з керівних посад у всіх комітетах, а віце-спікер назвав неприпустимим запропонований фракцією ПР проект про призначення деяких голів комітетів, висловивши побоювання, що в Раді з'явиться "кумівство". Увечері 1 квітня, "бютівці" заблокували Раду під кінець засідання, перед тим як парламент мав приступити до розгляду цього проекту.

Сьогодні Литвин заявив про відсутність заяв від керівництва парламентських комітетів, очолюваних депутатами від фракції БЮТ, про відмову від відповідних посад.

У свою чергу, "бютівці" з самого ранку продовжили блокувати трибуну і президію парламенту, не даючи Литвину відкрити засідання. Їхня фракція також звернулася до голови ВР з проханням створити робочу групу з перерозподілу керівних посад у комітетах між опозицією і коаліцією.

У Страсну п'ятницю нардепи так і не працювали: поблокували і розійшлися

"Якщо в Страсну п'ятницю буде вхід вільний до сесійної зали, засідання почнеться. Якщо ні, то я попередив організаторів блокування, що наступного тижня будуть відразу проголосовані рішення в такій послідовності: перше - про комітети, друге - програма соціально-економічного розвитку і третє - бюджет у першому, другому, третьому читанні і в цілому ", - заявив Литвин.

Однак близько першої години дня народні депутати від Партії регіонів залишили сесійну залу Верховної Ради, так і не дочекавшись початку пленарного засідання. Слідом за ними пішли й члени фракцій Блоку Литвина, КПУ і НУ-НС.

У залі залишилися тільки члени БЮТ. Вони порадилися, зібрали свої картки для голосування і також пішли з парламенту.

Томенко пояснив, що БЮТ заблокував ВР, щоб захистити демократію

У цілому сьогоднішні дії фракції БЮТ у ВР пов'язані з необхідністю захисту демократії і законності в парламенті, про це заявив заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко, повідомили в його прес-службі.

"Парламент повинен залишитися територією демократії і законності", - сказав віце-спікер.

Томенко зазначив, що якщо сьогодні проаналізувати рішення і дії нової влади, то вони викликають серйозну стурбованість. "На жаль, в уряді і на державних посадах з'явилися люди, які, наприклад, вважають, що Галичина - це не частина України, що українська мова потрібна лише "для вузького прошарку інтелігенції", незалежність можна розміняти на створення союзної держави і тому подібне", - зазначив він.

За словами Томенка, крім ідеологічного антидержавного світогляду багатьох посадових осіб, "стає нормою призначення на посади людей, які не мають ніякого досвіду роботи в органах державного управління, як правило, не знають мови, а часом навіть не мають вищої освіти".

"Останні події в парламенті підтвердили, що такий принцип у кадровій політиці хочуть перенести й до Верховної Ради. Тому ми робимо все, щоб парламент залишився хоча б єдиною територією демократії і закону, щоб тут рішення приймалися відповідно до закону і з урахуванням того, що, окрім коаліції, є й опозиція", - підкреслив віце-спікер.

Тому, переконаний Томенко, питання розподілу посад в комітетах - другорядне. "Першорядним питанням є дотримання закону і врахування інтересів опозиції, яка представляє практично половину населення України", - зазначив він.

Томенко зауважив, що БЮТ запропонував створити робочу групу, і висловив переконання, що в комітетах повинен бути збережений паритет між коаліцією і опозицією, а всі рішення у Верховній Раді повинні ухвалюватися законним, правовим способом.

Водночас Томенко вибачився за те, що у Страсну п'ятницю парламент працював саме в такому режимі. "Проте краще пережити таку одну Страсну п'ятницю, ніж сумувати з демократії п'ять пристрасних років", - зазначив він.

Сьогодні в українських християн найскорботніший день - Страсна п'ятниця.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1094 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ