Сб, 2024-05-04, 13:14


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2024 » Січень » 25 » Світлину гігантської колиски зірок показав телескоп Джеймса Вебба
00:24
Світлину гігантської колиски зірок показав телескоп Джеймса Вебба
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Космічний телескоп імені Джеймса Вебба, оснащений потужним інструментом середнього інфрачервоного діапазону (MIRI), дозволив зазирнути в серце N79, велетенського регіону зореутворення у Великій Магеллановій Хмарі.

Зображення, яке захоплює область H II, показує внутрішню роботу цього масивного зореутворювального комплексу, що простягається приблизно на 1630 світлових років на південному заході Великої Магелланової Хмари.

Згідно з останніми дослідженнями, N79, яку часто вважають молодшим аналогом відомої туманності 30 Дорада (Туманність Тарантул), за останні 500 000 років продемонструвала ефективність зореутворення, що вдвічі перевищує ефективність 30 Дорада. Це відкриття робить N79 центром уваги астрономів, які прагнуть зрозуміти динаміку зореутворення в різних середовищах.

Виділене зображення зосереджене на одному з гігантських комплексів молекулярних хмар N79, позначеному як N79 Південь (S1). Інтригуючий "зоряний спалах" навколо яскравого об'єкта є результатом дифракційних стрибків, притаманних телескопам, що використовують дзеркала для збирання світла. У випадку Вебба гексагональна симетрія його 18 сегментів головного дзеркала проявляється у вигляді шести помітних спалахів.

Область зореутворення N97 у Великій Магелланової Хмарі/Фото NASA

N97

MIRI Вебба, що працює на довших довжинах хвиль, надав неоціненну інформацію про N79, виявивши газ, пил і протозірки, що світяться, в регіоні. Спостереження в середньому інфрачервоному діапазоні дозволяють астрономам заглибитися в процес зореутворення, пропонуючи унікальну можливість порівняти хімічний склад N79 з гігантськими зореутворювальними областями, які спостерігалися на ранніх стадіях розвитку Всесвіту.

Зореутворюючі області, подібні до N79, з їхнім хімічним складом, подібним до давніх зореутворюючих областей, являють собою важливий шлях до розуміння еволюції галактик у часі. Поточна програма Вебба, зосереджена на еволюції навколозоряних дисків і оболонок навколо зірок, що формуються, обіцяє революційні відкриття.

Чутливість телескопа дозволяє вченим виявляти планетоутворюючі пилові диски навколо зірок, подібних до нашого Сонця, що поглиблює наше розуміння динаміки зореутворення в Молочному Шляху.

Зображення, що демонструє 7,7-мікронне світло в синьому, 10-мікронне в блакитному, 15-мікронне в жовтому і 21-мікронне в червоному кольорах, відображає здатність "Вебба" фіксувати найдрібніші деталі складних небесних процесів у N79. Оскільки телескоп продовжує свою місію, астрономи очікують подальших відкриттів, які сприятимуть нашому розумінню зореутворення в різних космічних ландшафтах.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 292 | Додав: admin | Теги: колиска, космос, Зірка
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ