Чт, 2024-05-02, 13:23


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Лютий » 9 » У майбутньому Північна Америка та Азія зіллються в суперконтинент
11:15
У майбутньому Північна Америка та Азія зіллються в суперконтинент
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Американські геологи запропонували нову модель злиття Північної Америки та Азії в єдиний суперконтинент Амазія в далекому майбутньому.

За розрахунками дослідників, частини світу стануть єдиним цілим у районі Північного полюса Землі приблизно через півмільярда років, йдеться в статті, опублікованій в журналі Nature, повідомляє РИА "Новости".

В історії нашої планети вже існувало два суперконтиненти - Пангея і Радінія. Перший єдиний материк існував приблизно 200 мільйонів років тому, а другий - 800 мільйонів років тому.

Науковці очікують, що в майбутньому виникне новий суперматерик - Амазія, який з'явиться внаслідок злиття сучасних Північної Америки та Азії.

На сьогодні є дві основні теорії, що описують утворення Амазії, - так звані інтравертна і екстравертна гіпотези.

Прихильники першої вважають, що новий суперконтинент сформується на місці колишньої Пангеї, на території сучасного Атлантичного океану.

Друга модель вказує на те, що єдиний материк сформується з протилежного боку планети, на місці Тихого океану.

Група геологів під керівництвом Росса Мітчелла з Єльського університету (США) запропонувала третю гіпотезу - "ортовертну", згідно з якою материки зіллються в надконтинент на місці Північного Льодовитого океану.

Мітчелл і його колеги звернули увагу на те, що "прогнози традиційних моделей найчастіше не вкладаються в геологічні свідчення про реальні суперконтиненти".

Науковці спробували побудувати свою власну модель на основі даних про так званий дрейф полюсів - періодичне зміщення магнітних полюсів Землі.

Деякі види порід, наприклад, глина, є наче викопний "компас", за яким можна дізнатися положення магнітних полюсів планети в давнину.

Рух полюсів і рух континентів щодо них відображаються в структурі таких порід, завдяки чому геологи можуть обчислити напрямок руху літосферних плит, а в деяких випадках - навіть їхнє точне положення на глобусі.

Автори статті проаналізували дані про становище "стрілки" цього "компаса" в різні геологічні епохи, відновили за ним рух полюсів і простежили за утворенням і розпадом двох стародавніх суперконтинентів.

Виявилося, що давні суперконтиненти формувалися в точці, яка була віддалена на 90 градусів довготи від попереднього центру єдиного материка. Звідси і походить назва нової гіпотези: від грецького orthos - "прямий".

За розрахунками Мітчелла і його колег, новий центр формування суперконтиненту перебуватиме в Північній Америці. Сучасна Азія буде рухатися по дну Північного Льодовитого океану в бік Північної Америки, з якою вона згодом з'єднається.

При цьому на місці Північного полюса опиниться сучасна Гренландія, яка також стане частиною Амазії.

Вважається, що черговий новий надконтинент утворюється кожні 700 мільйонів років. Пангея почала розпадатися приблизно 200 мільйонів років тому. Звідси випливає, що Амазія виникне десь через 500 мільйонів років.

Науковці вважають, що їхні висновки можна буде перевірити, якщо вдасться дістати зразки базальту, який сформувався в глибинних шарах мантії на території сучасної Африки і Тихого океану, де і відбуваються процеси "зрушення" материків.

Нагадаємо, що науковці заявляли, що 5,3 мільйона років тому протока Гібралтар була такою широкою, що потік води через неї заповнив майже висохле на той час Середземне море менш ніж за два роки.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1009 | Додав: admin | Теги: суперконтинент Амазія, Злиття, Азія, північна америка
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ