Пт, 2024-05-03, 20:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2010 » Травень » 17 » У Сомалі бойовики обстріляли парламент - міністри не хочуть у відставку. 24 загиблих, десятки поранених
19:47
У Сомалі бойовики обстріляли парламент - міністри не хочуть у відставку. 24 загиблих, десятки поранених
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


24 людини загинули в неділю внаслідок зіткнень у Могадішо. За словами очевидців, бої між радикальними бойовиками і урядовими військами, підтримуваними миротворчою місією Афросоюзу, йшли протягом всього минулого дня і тривають досі, передає ИТАР-ТАСС.
Згідно з даними поліції, серед жертв атаки терористів депутатів законодавчих зборів немає, передає РБК-Україна з посиланням на Associated Press.

Протистояння спричинив намір парламенту країни провести своє перше з грудня минулого року засідання, яке переносилося вже багато разів у зв'язку з недостатньою безпекою і через низку технічних причин.

Під час зборів депутатів будівлю, де базується головний законодавчий орган країни, було обстріляно ісламістами з мінометів. У відповідь миротворці обстріляли позиції радикалів. Незабаром зіткнення перенеслися і до інших районів міста.

"На даний момент нам відомо, що 24 людини загинули внаслідок зіткнень і ще 58 отримали поранення, проте ці цифри вочевидь не остаточні, оскільки бої тривають і, здається, навіть посилюються, - зазначив віце-президент місцевої правозахисної організації Алі Яхіна Геді. - Сотні родин змушені були зібрати свої пожитки і покинути рідні домівки, щоб перебратися до більш безпечних місць".

Між парламентом країни і урядом, схоже, виникли серйозні розбіжності. Спікер головного законодавчого органу країни Шейх Аден Мадобе повідомив, що депутати висловили вотум недовіри уряду і звернулися з проханням до президента відправити всіх міністрів у відставку.

Проте прем'єр-міністр Омар Абдірашід Шармарке заявив, що "його уряд служить народу і продовжить свої зусилля з досягнення єдності і поверненню миру в Сомалі".

Поки що жодне з діючих у країні ісламістських угруповань не взяло на себе відповідальність за атаку, проте відомо, що депутатам парламенту часто погрожували представники руху "Аль-Шабаб", який може бути пов'язаний з "Аль-Каїдою".

Конфлікт у Сомалі триває близько 20 років.

Єдиною законною владою у країні міжнародне співтовариство визнає Федеральний уряд Сомалі, проте той контролює лише частину столиці - міста Могадішо. Інші частини Сомалі підконтрольні невизнаним державним утворенням або є самоврядними територіями, керівництво яких має різні - деколи протилежні - погляди з питання об'єднання під владою Могадішо. Так, у районах на півдні і північному сході Сомалі правлять місцеві клани і радикальні ісламістські рухи, на північному-заході з 1991 року існує невизнана Республіка Сомаліленд.

Наразі протистояння розгорнулося між радикальними бойовиками з угруповань "Аш-Шабаб" і "Хізб аль-Іслам" і перехідним урядом. У грудні минулого року щонайменше десять осіб загинуло після обстрілу бойовиками будівлі парламенту в столиці Сомалі Могадішо.

Бойовики-ісламісти прагнуть повалити чинну владу, яка, у свою чергу, не може тримати країну під контролем.

16 травня сомалійські депутати вперше цього року намагалися провести засідання законодавчих зборів.

Парламентська діяльність у Сомалі практично паралізована. Багато парламентарів через нестабільну обстановку живуть в Кенії, США і європейських країнах. Крім того, в Сомалі процвітає піратський бізнес.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 919 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ