Пт, 2024-05-03, 05:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 1 » У Венеціанської комісії залишилися сумніви з приводу політреформи в Україні
10:05
У Венеціанської комісії залишилися сумніви з приводу політреформи в Україні
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

30 листопада завершився візит до України делегації Венеціанської комісії. Її секретар Томас Маркерт заявив про "невизначену ситуацію" з датою парламентських виборів і закликав Київ продовжувати конституційну реформу. Про це повідомляє "КоммерсантЪ-Украина".

На прес-конференції Томас Маркерт заявив, що висновки своїх експертів ВК об'єднає в єдиний документ, який буде розглянутий на сесії 17-18 грудня. "Одна з головних рекомендацій Україні в нашій експертній думці буде - не зупинятися і продовжувати демократичні конституційні реформи", - сказав він.

Розглядом ситуації з Конституцією в Україні Венеціанська комісія зайнялася на прохання Парламентської асамблеї Ради Європи. Візит до України делегації комісії на чолі з його секретарем Томасом Маркертом почався 29 листопада.

Представники ВК провели в Києві два дні, зустрічаючись з чиновниками і політиками в рамках підготовки звіту комісії з приводу вирішення Конституційного суду (КС) про відміну конституційної реформи 2004 року.

Представники комісії не зустрічалися з президентом Віктором Януковичем, проте поспілкувалися з народним депутатом, регіоналом Сергієм Головатим, що очолює комісію зі зміцнення демократії і затвердження верховенства права при президенті.

Головатий неохоче прокоментував роботу комісії. "Поки немає висновку, говорити немає про що. Практика попередніх рішень Венеціанської комісії свідчить, що вона не оцінює рішення національних судів", - відзначив він.

Як повідомляється, представники комісії зустрілися також з міністром юстиції Олександром Лавриновичем. Його пояснення щодо дати наступних виборів парламенту, схоже, не задовольнили ВК. Маркерт, зокрема, відзначив, що у нього як і раніше залишаються сумніви з приводу повноважень парламенту і терміну, коли його повинні переобрати. Секретар ВК вважає, що найкращим рішенням повинен стати висновок Конституційного суду, причому якнайшвидше.

Нагадаємо, напередодні голова ЦВК Володимир Шаповал виразив обурення у зв'язку з тим, що КС затягує розгляд відповідного конституційного представлення комісії.

За висновками видання, з тим, що рішення комісії виявиться достатньо нейтральним і не міститиме критики української влади, змирилися і в опозиції. "Венеціанська комісія повинна виразити своє ставлення до того, що відбулося в Україні з Конституцією, наприклад, заявити, що зміна основного закону рішенням КС не відповідає традиціям конституційного процесу, але твердження, що це рішення було незаконним, ми не почуємо", - заявив народний депутат, член фракції БЮТ Віктор Швець.

Відзначимо, за словами члена комісії від України Марини Ставнійчук, завдання ВК - напрацювати певні рекомендації Україні, куди їй рухатися далі в ситуації, що склалася, після повернення до Конституції 1996 року.

Раніше заступник голови ЦВК Андрій Магера заявляв, що питання щодо проведення виборів Верховної Ради у 2011 році може виникнути знову, якщо парламент не зможе в лютому 2011 року прийняти зміни до Конституції. Опозиція вже заявляла про свій намір оскаржувати в суді бездіяльність Центральної виборчої комісії у разі її відмови оголосити 22 листопада про початок виборчої кампанії до парламенту.

Нагадаємо, 1 жовтня Конституційний суд визнав неконституційною політреформу 2004 року. Суд доручив органам державної влади невідкладно привести норми законодавства у відповідність з Конституцією в редакції 1996 року.

Вже 5 жовтня Парламентська Асамблея Ради Європи звернулася до Венеціанської комісії з приводу скасування політреформи 2004 року. Як зазначила тоді доповідач моніторингового комітету ПАРЄ Маіліс Репс це пов'язано з тим, що зараз звучать різні тлумачення того, що сталося в Україні.

У свою чергу, лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко в ефірі одного з телеканалів заявила, що Венеціанська комісія "буде розглядати питання законності, адекватності дій українського Конституційного Суду" у зв'язку зі скасуванням політреформи.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 821 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ