Сб, 2024-04-27, 09:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 8 » У жовтні українці купили іноземної валюти на 1,87 млрд дол більше, ніж продали
14:31
У жовтні українці купили іноземної валюти на 1,87 млрд дол більше, ніж продали
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

У жовтні українці купили іноземної валюти на 3,2 млрд дол, а продали – лише на 1,34 млрд дол. Таким чином, обсяг готівкового долара поза банківською системою тільки за один місяць збільшився на 1,87 млрд дол. Останній раз наші співвітчизники з таким "апетитом" купували валюти в кризовому листопаді 2008-го, пише "Дело".

Тоді вони купили на 2,3 млрд дол більше, ніж продали. Але якщо два роки тому більшість громадян стояли в чергах і були переконані в неминучому краху гривні (прогноз в 15 грн/дол вважався помірним), то зараз девальваційні очікування - це тільки одна з причин, але не головна. Основним чинником валютного ажіотажу в Україні експерти називають активну тінізацію бізнесу через адміністративний тиск, що посилюється.

Ситуація на вітчизняному валютному ринку погрішується тим, що жовтень став другим місяцем поспіль, коли населення в авральному режимі скуповувало долар і інші валюти. У вересні сальдо між купівлею і продажем становило 1,61 млрд дол. Для того, щоб було зрозуміло, як сильно восени зріс попит на готівкові долар і євро, слід зазначити, що за два останні місяці з банків "пішло" валюти на 34% більше, ніж за перші вісім місяців 2010 року разом узяті (відтік валюти за січень-серпень - 2,59 млрд дол, а за вересень-жовтень - 3,48 млрд дол).

Причина збільшення інтересу населення до долара, що називається найчастіше, - збільшені девальваційні очікування. Починаючи з вересня баланс сил на міжбанку змінився: попит на долар почав перевищувати пропозицію. Національний банк відновив інтервенції: у вересні регулятор продав 686,9 млн дол, а в жовтні - 734 млн дол. Через участь НБУ за два осінні місяці курс долара в Україні зріс незначно, на 8 коп - до 7,965 грн/дол (купівля на міжбанку).

"Ми вважаємо, що НБУ повністю контролює ситуацію і не дозволить до кінця року курсу долара вийти за межі 8 грн/дол. Проте навіть натяк на ослаблення гривні породив масу спекулятивних прогнозів про те, що долар в найближчому майбутньому може зміцнитися і до 9 і до 12 грн/дол. Швидше за все, такі розмови змусили значну частину населення переводити свої готівкові заощадження у валюту", - зазначає директор аналітичного департаменту інвесткомпанії Astrum Investment Management Олексій Блінов.

Банкіри підтверджують, що певна тенденція збільшення попиту на валюту з боку населення є. "Якщо говорити про дрібнооптові купівлі готівкової валюти, то в нашому банку восени вони зросли десь в 2,5 разу в порівнянні з літніми місяцями. На мій погляд, це пов'язано з тим, що люди не упевнені в завтрашньому дні: прискорення інфляції, розмови про девальвацію, прийдешні зміни в податковому законодавстві. Ці чинники можуть підштовхувати населення переводити заощадження у валюту", - говорить заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапивин.

Втім, одним страхом девальвації гривні не можна пояснити "відхід" з банків майже 3,5 млрд дол лише за два місяці. Ще одним чинником попиту на валюту, що швидко зростає, експерти називають Податковий кодекс, а точніше - активну підготовку бізнесу до його ухвалення.

"Останній варіант Податкового кодексу помітно ускладнює життя підприємцям, що працюють на спрощеній системі оподаткування. Тому не виключено, що бізнес активно запасається готівковими доларовими ресурсами, готуючись перевести свою діяльність в тінь після набуття чинності нового Кодексу (у разі його ухвалення Верховною Радою, набуде чинності з 1 січня 2011 року)", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Експерт пояснює, що готівковий долар в Україні традиційно є універсальним розрахунковим засобом для тіньового бізнесу.

Ще однією причиною збільшення попиту на долар з боку бізнесу підприємці називають дорожчання послуг з переведення в готівку коштів. "За останніх півроку вартість послуги зросла в п'ять-сім разів - до 10-15% від суми. Силовики підминають під себе цей бізнес, і є думка, що в майбутньому буде ще дорожче. Тому багато фірм, особливо ті, отримали і продали ПДВ-облігації, поспішають вийти в кеш", - розповідає на умовах анонімності керівник будівельної компанії.

Слід зазначити, що міжнародні резерви України в жовтні 2010 року скоротилися на 1,2%, або на 426 млн дол, - до 34,252 млрд дол, повідомляється на веб-сайті Національного банку України (НБУ). Згідно з повідомленням, за січень-жовтень міжнародні резерви зросли на 29,2%, або на 7,747 млрд дол, з 26,505 млрд дол.

У повідомленні НБУ також вказується, що центробанк у жовтні продав на міжбанківському валютному ринку на 496,4 млн дол більше, ніж купив, тоді як у вересні - на 668,8 млн дол. Нацбанк продав 734,1 млн дол за середньозваженим курсом 7,94415 грн/1 дол і купив 169,5 млн дол по 11,091898 грн/євро.

Загальний обсяг операцій на міжбанку (купівля і продаж) у жовтні зріс на 5,2% порівняно з вереснем до 18,218 млрд дол (з урахуванням операцій Державного казначейства).


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 803 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ