Вт, 2024-04-30, 10:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Листопад » 14 » Україна та ЄС нібито узгодили всі питання щодо Асоціації
13:20
Україна та ЄС нібито узгодили всі питання щодо Асоціації
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У Брюсселі відбувся завершальний раунд переговорів щодо угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Сторони оголосили про розв'язання всіх питань, крім європейської перспективи України, проте і у цьому досягнуто компромісу, повідомляє "КоммерсантЪ-Украина".

21-й раунд переговорів щодо угоди про асоціацію був позаплановим. В ході попереднього раунду не досягнуто прогресу з жодного із суперечливих питань, і сторони взяли паузу в переговорах на невизначений термін.

Ситуація змінилася на початку минулого тижня після візиту до Брюсселя першого віце-прем'єра Андрія Клюєва. Як розповіли співрозмовники газети, Клюєв запропонував ЄС компромісний пакет з усіх суперечливих положень УА, після чого було досягнуто домовленості про швидке проведення формальних переговорів.

П'ятничні переговори тривали лише дві годин, а після їхнього завершення обидві сторони заявили про успіх. "ЄС вітає дуже значний прогрес, досягнутий в ході сьогоднішнього раунду", - заявив офіційний представник Єврокомісії Петер Стано. "Залишився один суперечливий момент - Україна наполягає на згадці в тексті про свою європейську перспективу", - доповнив його прем'єр-міністр України Микола Азаров.

Крім європейської перспективи, в УА залишалися невирішеними ще два ключових питання - термін дії договору і запровадження норм Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС) в українське законодавство. ЄС вимагав, щоб Україна взяла зобов'язання підкорятися рішенням МКС, для чого необхідно, зокрема, внести доповнення до Конституції, передбачивши юрисдикцію МКС. Київ протягом чотирьох років переговорів не давав на це згоди, що було продиктовано тактичними міркуваннями - Україна залишала козир для торгів з ЄС на завершальному етапі переговорів і поступилася лише на 21-му раунді.

"Враховуючи особливості процедури, Київ зробить окрему заяву, в якій пообіцяє внести до Конституції необхідні зміни", - розповів один зі співрозмовників газети. Суперечка щодо терміну дії договору, на відміну від попереднього питання, має ключове значення для України.

ЄС наполягав, що УА має мати безстроковий характер, його базові положення мають залишатися непорушними, а перегляд окремих положень можливий лише за згодою обох сторін. Україна вимагала обмежити дію договору десятирічним терміном і передбачити, що через п'ять років повинен відбутися комплексний перегляд всього тексту УА.

У п'ятницю ЄС пішов на значні поступки, що дозволило досягти компромісу. "Формально буде зафіксований період дії УА, але передбачається можливість "автоматичного продовження терміну дії договору за згодою сторін", - розповів український дипломат.

"Ми погодилися на право однією стороною ініціювати глибокий перегляд договору", - додав його європейський колега. Газеті не вдалося з'ясувати, чи буде обмежений перелік статей, які підлягають перегляду. Раніше в Києві вважали, що в разі комплексної ревізії договору зможуть повернутися до питання європейської перспективи.

Незважаючи на те, що учасники переговорів оголосили про відсутність домовленостей з приводу європейської перспективи, але компромісу досягнуто й щодо цього пункту, однак Київ вирішив не фіксувати його документально.

Тут на поступки пішла передусім Україна, яка відмовилася від вимоги про пряму фіксацію необхідних норм у преамбулі УА. Як стверджують співрозмовники газети "КоммерсантЪ-Украина" в обох переговорних командах, натомість українська сторона готова зробити односторонню заяву про свою "європейську ідентичність" і про те, що "кінцевою метою УА є повноцінне членство України в ЄС".

"Україна нарешті висловила готовність до односторонньої заяви про свою перспективу, і ми дуже цьому раді. Це вихід з нинішньої ситуації. ЄС не буде перешкоджати такій заяві України", - заявив представник зовнішньополітичної служби ЄС.

Як відзначає видання, вибір шляху односторонньої заяви створює для Україні іміджеву проблему, оскільки раніше українське керівництво та представники МЗС неодноразово декларували, що без чіткої фіксації європейської перспективи в тексті УА "угода буде порожньою" і підписувати її не має сенсу. Однак у зовнішньополітичному відомстві вважають, що зможуть справитися з цим завданням.

"Я кому завгодно доведу, що угода в будь-якому випадку містить європейську перспективу! По суті, УА є дорожньою картою підготовки України до членства, це випливає з багатьох його положень", - заявив дипломат, який брав участь у роботі над договором.

Українські дипломати нагадують, що в аналогічній ситуації опинилася Польща в 1991 році. Тоді в ході переговорів щодо угоди про асоціацію Євросоюз також відмовився фіксувати європейську перспективу, і Варшава вирішила зробити односторонню заяву про підготовку до вступу в ЄС.

У 2004 році, після імплементації даного договору, Польща стала повноправним членом Євросоюзу. Задачу МЗС полегшить і підтримка експертного співтовариства. Раніше експерти, спеціалізовані на європейській тематиці, оприлюднили спільну заяву про те, що підписання УА і її імплементація самі по собі наближають Україну до вступу в ЄС. У даній заяві також зазначалося, що Київ повинен відмовитися від нездійсненної вимоги про фіксацію перспективи в тексті УА.

Мотивація відмови Києва від фіксації досягнутого компромісу поки що невідома. Однією з причин може бути той факт, що Україна досі не впевнена в готовності Брюсселя парафувати договір у нинішньому році. Ця подія може бути відкладена через те, що ЄС констатує проблеми з демократією в Україні. Сьогодні проти парафування виступають не тільки деякі країни-члени, з-поміж них впливова Німеччина, а й значна частина депутатів Європарламенту. Видання зазначає, що якщо врешті ЄС відмовиться парафувати договір, Україні може бути вигідно залишити неврегульованою одну позицію, щоб надалі відновити дискусію з чутливих положень УА в більш вигідних політичних умовах.

Іншою причиною може бути бажання вищого керівництва України взяти участь у переговорному процесі. Раніше місія України при ЄС оголосила, що переговори з питання про європейську перспективу та ідентичність будуть проводитися "на політичному рівні". Це створює привід для візиту до Брюсселя Віктора Януковича, який за підсумками переговорів зі своїми колегами зможе оголосити про досягнення того компромісу, який був фактично узгоджений робочими групами на минулому тижні.

Як повідомлялося, 11 листопада в Києві відбувся завершальний раунд переговорів, який відкриває дорогу саміту Україна-Євросоюз.

Раніше в Брюсселі заступник міністра закордонних справ Павло Клімкін заявив, що українська сторона впевнена, що немає необхідності парафувати угоду про асоціацію і торгівлю з ЄС на грудневому саміті в Києві.

Разом з тим питання про асоціацію з ЄС ще не узгоджені на 100 відсотків, раніше визнав Грищенко. Каменем спотикання на шляху України до ЄС може стати судове переслідування екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Багато лідерів Європи побачили в ньому політичні мотиви, яким не місце в європейській системі цінностей.

На 19 грудня заплановано саміт Україна-ЄС, на якому, як очікується, буде оголошено про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі.

Нагадаємо, що міністр у федеральному міністерстві МЗС Німеччини Корнелія Піпер заявила, що Німеччина може не підписати Угоди про асоціацію між ЄС і Україною.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1229 | Додав: adminA | Теги: ЄС, Україна
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ