Ср, 2024-05-01, 18:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Головна » 2010 » Вересень » 17 » Українсько-російські взаємини "тонуть" в Азово-Керченській протоці
14:53
Українсько-російські взаємини "тонуть" в Азово-Керченській протоці
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

  У Москві напередодні пройшли переговори голів МЗС РФ і України Сергія Лаврова і Костянтина Грищенка. Міністри, за їхнім власним визнанням, обговорили всі двосторонні питання.

Тим часом російсько-українські відносини серйозно ускладнює проблема поділу Азово-Керченської протоки, пише російська газета "КоммерсантЪ". Україна наполягає на тому, щоб поділити протоку по кордону, який існував у радянські часи, між Кримською областю УРСР і Краснодарським краєм РРФСР.

Москва категорично проти, оскільки у такому разі Київ контролюватиме вихід з Азовського моря в Чорне. "Ми навчилися жити по-господарському і не відступимо", - заявив один з російських парламентерів.

Після вчорашніх переговорів Сергій Лавров і Костянтин Грищенко вийшли до преси, як найкращі друзі. "Ми обговорили весь спектр питань двостороннього порядку денного, - сказав Лавров. - Сторони активно працюють з питань прикордонної, консульської проблематики, спільної протидії новим викликам і загрозам, враховуючи піратство".

Український міністр також дав зрозуміти, що Москва і Київ після довгого протистояння часів президентства Віктора Ющенка тепер живуть душа в душу. "Раніше атмосфера зустрічей відрізнялася. Але сьогодні ми шукаємо нові спільні підходи. Синергія наших відносин дає ефективний результат", - підсумував Костянтин Грищенко.

Міністри лише побіжно згадали про поділ двома країнами Азово-Керченскої протоки. "Ми домовилися і далі докладати зусиль у пошуку взаємовигідних рішень", - тільки і сказав Сергій Лавров. Тим часом нині саме питання з протокою є найуразливішим у двосторонніх відносинах, які начебто покращали.

За час перебування Віктора Януковича при владі Москва і Київ зуміли розв'язати багато проблем, зазначає видання. У питанні ж розмежування Азово-Керченської протоки сторони не тільки не просунулися ані на крок, але, судячи з визнань учасників вчорашніх переговорів, зайшли у безвихідь.

Позиція української сторони полягає в тому, що лінія поділу має пройти старим радянським кордоном між Кримською областю УРСР і Краснодарським краєм РРФСР. Москва ж заявляє, що в СРСР ніколи не проводили водних кордонів між республіками й указуване Києвом розмежування часів Радянського Союзу - зовсім не кордон, а лише поділ зон відповідальності.

"Якщо провести кордон таким чином, як наполягають українці, то він пройде біля самих берегів РФ. Їм відійде Тузла і судноплавні канали. Нам це загрожує тим, що Росію буде позбавлено власного виходу з Азова у Чорне море", - сказав високопоставлений російський парламентер, який брав участь у вчорашній зустрічі. "Позиція Росії, її логіка нам не зрозумілі, - відповідає на це співробітник МЗС України, що побажав залишитися неназваним. - Правда на нашій стороні. Тузла належить Україні і розташована на схід від Керч-Єникальського каналу. Як же може у такому разі кордон проходити західніше? Тузла, що, анклавом залишиться?"

Обидві сторони мають намір до кінця стояти на своєму і на жодні поступки йти не збираються. "Ми навчилися жити по-господарському і не відступимо. Можна провести кордон по узбережжю і залишити канали в спільне користування. Або ж поділити все по осі Керч-Єникальського каналу. І тоді нам відійде більше, ніж Україні. Упиратимуться - ми витерпимо. З Китаєм і поготів 30 років переговори йшли", - позначають перспективу врегулювання суперечки в МЗС РФ.

Якщо спиратися на китайський досвід, то в Росії та України є ще півтора десятка років, щоб поділити Керченську протоку, переговори щодо якої тривають з 1996 року.

Україна спробувала зацікавити РФ проектами угод, в яких, по-перше, пропонується навіки закріпити свободу судноплавства в суперечливих каналах, а по-друге - заборонити прохід через Азово-Керченську протоку іноземним військовим суднам без згоди на те Москви і Києва. Але російська сторона, нарікають в українській делегації, була до цих пропозицій байдужа. "Очевидно, що без ухвалення політичного рішення керівниками наших країн тут не обійтися", - зізнаються українські дипломати.

Обговорити тему поділу Азово-Керченської протоки президенти Росії і України зможуть вже на цьому тижні. Сьогодні вони зустрінуться в рамках спільного автопробігу на кордоні Брянської і Сумської областей, а завтра продовжать спілкування в резиденції Медведєва в Завидові.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1001 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ