Ср, 2024-05-01, 03:18


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 5 » "Укрнафта" програла у Стокгольмському суді 145 млн дол
11:13
"Укрнафта" програла у Стокгольмському суді 145 млн дол
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Найбільша нафтова компанія країни - "Укрнафта" - програла в Стокгольмському арбітражі позов на суму 145,7 млн дол. Його подала американська Carpatsky Petroleum, яка стверджувала, що зазнала збитків через припинення співпраці СП з "Укрнафтою", пише "КоммерсантЪ-Украина".

Про позов американської Carpatsky Petroleum стало відомо з фінансового звіту її материнської структури Kuwait Energy Company. У звіті йдеться, що у вересні 2010 року арбітражний інститут торгової палати Стокгольма зобов'язав "Укрнафту" виплатити Carpatsky Petroleum Corporation 145,7 млн дол компенсації за невиконання умов угоди про спільну розробку Рудовсько-краснозаводського газоконденсатного родовища. Цю інформацію виданню підтвердило джерело в юрдепартаменті "Укрнафти". Там уточнили, що рішення вже оскаржено в Апеляційному суді Швеції. Отримати коментар Carpatsky Petroleum Corporation не вдалося.

СП "Укркарпатойл", про яке йде мова в позові, було засновано 1995 року. На момент створення 55% підприємств належало "Укрнафті", 45% - Carpatsky Petroleum, зареєстрованої в штаті Техас. У липні 1996 року про права на частку в СП заявила вже інша компанія Carpatsky Petroleum, зареєстрована в штаті Делавер. Генеральна прокуратура України оскаржила процедуру правоспадкоємності. І в результаті рішення Вищого госпсуду України частка "Укрнафти" в СП збільшилася до 100%. Carpatsky Petroleum у березні цього року подала ще один позов на "Укрнафту" про стягнення 454,9 млн дол. У 2010 році СП "Укркарпатойл" добуло 23 тис т нафти вартістю 19-20 млн дол за нинішніми цінами.

Від докладніших коментарів в "Укрнафті" відмовилися. Але джерело видання в компанії розповіло, що там категорично не згодні з рішенням суду. "Перш за все мова йде не про ту Carpatsky Petroleum з Техасу, яка створила з нами спільне підприємство, а про нову компанію з штату Делавер з новими засновниками", - зазначив співбесідник "Комерсанта". За його словами, втрачений прибуток нарахований, виходячи з вартості газу, який гіпотетично можна було добути.

В "Укрнафті" розповіли, що як прецедент для рішення Carpatsky Petroleum навела приклад китобійного судна, заарештованого в Росії наприкінці ХIХ століття. Тоді його власник в суді домігся компенсації вартості китів, яких вони не вбили, а також мешкання моряків у готелі. За словами співбесідника газети, у розпорядженні "Укрнафти" також є листи представників Carpatsky Petroleum, в яких вони визнають, що порушили умови інвестдоговору і не могли інвестувати в розробку родовища через скрутне фінансове становище.

На думку старшого партнера юридичної фірми "Ілляшев і партнери" Романа Марченка, шанси, що рішення арбітражу буде переглянуто, в "Укрнафти" невисокі. "Суд вищої інстанції в Швеції скасовує рішення тільки у виняткових випадках, коли відкрилося щось таке, що абсолютно міняє суть справи. Такого ще ніколи не траплялося з українськими компаніями", - підкреслює Марченко.

Член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима вважає, що "Укрнафті" найпевніше доведеться укласти мирову угоду з Carpatsky Petroleum. "Інакше може повторитися історія з компанією TMR Energy, яка заарештовувала майно України за кордоном на підставі виграного позову про порушення її прав як інвестора", - говорить Гудима.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 936 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ