Вт, 2024-04-30, 22:44


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Квітень » 8 » В Києві 9 квітня відбудеться масовий пробіг електрокарів
19:38
В Києві 9 квітня відбудеться масовий пробіг електрокарів
Інші останні Автоновини: авто та транспорт на сайті holosUA.com/

9 квітня вулиці Києва наповнять електрокари – місто стане свідком наймасовішого автомобільного електропробігу в історії країни. Захід розпочнеться о 13.00 біля НСК "Олімпійський", пише сайт "Platforma".

Автопробіг електрокарів відбудеться в рамках першого інноваційного форуму InnoTech Ukraine і встановить новий рекорд України. Мета проекту – привернути увагу громадськості та чиновників до цього нового екологічного виду особистого транспорту. У пробігу вже підтвердили участь такі компанії, як Shooter.ua, ElectroCars і Tesla Motors Club.

Багатьом українцям ще вчора електромобіль здавався героєм фантастичних фільмів. Але вже сьогодні це явище стало реальністю, яку дедалі частіше вибирають жителі країни. Власники цього виду транспорту запевняють, що його утримання не завдає їм особливого клопоту. А для того щоб "заправити" електромобіль, достатньо лише підключити його до розетки на АЗС з такою опцією.

Нині в Україні кількість електрокарів перевищила позначку в 400 одиниць. Але їхня кількість невпинно зростає – електромобілі поступово заповнюють дороги. Перші електромобілі з'явилися в Україні (тоді ще СРСР) на початку 80-х років минулого століття, коли на ВАЗі випустили дослідну партію електричних машин на базі серійного універсала ВАЗ-2102.

Перша така машина з індексом 2102Е (пізніше замінений на 21029) була збудована в далекому 1976 році. Електрокар від ВАЗу являв собою закритий дводверний фургон з гофрованими панелями замість задніх вікон. А вже 1993 року Запорізький автозавод склав для Швейцарії партію дослідних електромобілів на базі "Таврії" ЗАЗ-1102, які навіть показали на виставці.

На думку експертів ринку, останнім часом інтерес до електротранспорту почав лавиноподібно зростати – аж так, що електроавто готові купувати і приватні клієнти. Багато в чому це пов'язано з виходом на український ринок світових брендів і, звичайно ж, дуже привабливою пропозицією для водіїв – не витрачати на поїздку ані краплі пального.

За даними інформаційно-аналітичної групи AUTO-Consulting, в 2014 році офіційно в Україні було продано всього 39 нових електромобілів (проти п'яти штук у 2013-му). При цьому після стрибка вартості пального темпи електромобілізаціі населення прискорилися. Вже за два місяці 2015 року їхні поставки в Україну перевищили минулорічні показники. В цілому за останні 4 роки в Україні продано близько 200 електрокарів.

Українці сьогодні не розглядають серйозно купівлю електромобіля. Проблема в його високій ціні і нерозвиненості зарядної інфраструктури. Проте стверджувати, що в Україні зовсім немає інфраструктури електрозаправок, неправильно. Торік тільки мережа заправок Окко встановила 34 пристрої для зарядки електромобілів. Дві станції для зарядки електромобілів відкрило представництво Mitsubishi Motors. Всього за останній рік у Києві встановлені більш ніж 50 зарядних станцій для електрокарів.

Але каменем спотикання залишається питання зниження роздрібної ціни, яке імпортери поки що вирішити не можуть. Сьогодні покупець електромобіля в Україні платить такі ж податки, як і покупці традиційного авто з двигуном внутрішнього згоряння, що істотно здорожує електромобілі, які самі по собі від початку дорожчі за бензинові аналоги.

У перелік податків входить: мито (8-10, акцизний збір (109 євро за машину), 5-відсотковий імпортний збір і ПДВ. У результаті митна складова в ціні електрокара становить близько 35%. Кінцева вартість японського електромобіля Nissan Leaf в Україні 34 тис. євро проти 23 тис. євро в Німеччині.

Але при розрахунку видатків на електромобіль варто враховувати відсутність палива і мастильних матеріалів, витратних матеріалів, ТО через 30 тисяч кілометрів, пільги при паркуванні (у Києві безкоштовно до 2020 року). В цілому, електромобіль при ціні 20-30 тис. доларів окупається за 36-48 місяців повністю, порівняно з витратами на обслуговування аналогічного ДВЗ.

У Верховній Раді зараз лежать на розгляді кілька законопроектів, що лібералізують податкове законодавство для електромобілів. Законопроекти від 02.02.2015 1912/1913 пропонують тимчасово, до 1 січня 2020 року, звільнити імпорт електрокарів від ПДВ, ввізного мита та акцизу. Ще один законопроект, від 13.02.2015 2132, пропонує на постійній основі скасувати ПДВ і акциз на імпорт електрокарів, залишивши мито. Він також передбачає звільнення від сплати ПДВ таксомоторних служб, що використовують електромобілі. Це дозволить стимулювати великі таксомоторні служби масово купувати електрокари. Так вони зможуть вигравати у конкуренції у служб, які використовують традиційні авто.

Скасовуючи податки для електрокарів, держава практично нічого не втрачає, оскільки з поточними показниками імпорту електромобілів надходження до бюджету від цього виду транспорту практично нульові. Якщо хоча б один з цих законопроектів буде ухвалений, у дилерів з'явиться можливість знизити ціну на електрокар до 30-35%, а це вже можливість для масової електромобілізаціі населення.

На світовому ринку є безліч компаній, готових збільшувати інвестиції в електромобілі. Наприклад, компанія Foxconn - найбільший виробник Apple iPhone в світі - інвестує 811 млн дол у будівництво заводу з випуску електромобілів в Китаї. Сама корпорація Apple вже анонсувала розробку електромобіля.

BYD, лідер галузі електромобілів в Китаї, інвестує понад 2 млрд дол. в фабрики з виробництва батарей і електромобілів. Уоррен Баффетт обрав компанію як об'єкт інвестування.

Nissan інвестував близько 5 млрд дол. у виробництво і глобальне просування Leaf. Індія за період 2012-2020 рр. інвестує 4 млрд дол. у розвиток галузі виробництва гібридів і електромобілів. Завдяки заходам щодо стимулювання розвитку "зелених" технологій в Китаї продажі електромобілів зросли з 600 одиниць у січні до 27 тисяч у грудні 2014-го.

Раніше повідомлялося, що в Україні створили Асоціацію учасників ринку електрокарів.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Автоновини: авто та транспорт | Переглядів: 889 | Додав: adminA | Теги: Києві, 9 квітня, масовий пробіг електрокарів
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ