Пн, 2024-04-29, 20:54


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 30 » Вчителі погрожують ще більшими протестами. Азаров доручив Тігіпку розібратися з невиплатою зарплат
18:00
Вчителі погрожують ще більшими протестами. Азаров доручив Тігіпку розібратися з невиплатою зарплат
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

В Одеській області влада проводить політику, спрямовану на скорочення витрат на освіту, що призвело до скорочення зарплат вчителям шкіл і відправки у відпустки за власний кошт.

Якщо до 18 квітня уряд не розв'яже всіх проблемних питань, то буде організовано масштабніші акції протесту біля стін уряду. Про це заявила на прес-конференції в Одесі заступник голови Одеського обкому профспілки працівників освіти і науки, вчитель Маріїнськой гімназії Любов Корнійчук.

- Азаров наказав Тігіпкові та місцевим чиновникам розібратися із боргами за зарплатами

За словами Корнійчук, сесіями 14 райрад Одеської області схвалено місцеві бюджети, якими не передбачено 100% фінансування навчальних закладів. "Внаслідок цього відділи освіти райрад скорочують кількість співробітників, відправляючи вчителів в обов'язкові відпустки без збереження зарплати, а також прагнуть заощадити на зменшенні будь-яких надбавок. Усе це призводить до зменшення реальної зарплати працівників шкіл", - заявила вона, передає УНІАН.

За словами голови обкому профспілки працівників освіти та науки Ніни Дубовик, "листування обкому профспілки з профільним Міністерством, в якому висловлено вимоги щодо виконання законодавства із фінансування сфери освіти, займає не одну теку. Керівництво Мінфіну відповідає: "Грошей немає". Укази глави держави, здається, також не діють".

Тим часом, нагадала Дубовик, згідно із вимогами Закону "Про освіту" від 23 березня 1996 року, середній оклад педагогів має бути не нижчим за рівень середньої ставки у промисловості, а у вишах - не нижче, ніж два середні оклади у промисловості. На ділі у промисловості середня зарплата становить 2,7 тис грн, а у педагогів - 1 тис 120 грн. У результаті тільки за останній рік вчителеві недоплатили понад 8 тис грн, а доцентові ВНЗ - 13 тис грн.

"Ось 30 вересня 2010 року, - сказала Дубовик, - видано указ президента "Про заходи щодо забезпечення пріоритетів в освіті", яким передбачено і дотримання вимог по тарифній сітці, і надбавки. Проте указ є, а ми вимушені їхати до Києва, щоб добиватися його виконання".

Лідер обкому профспілки нагадала, що прем'єр-міністр Микола Азаров обіцяв виконати вимоги вчителів, які брали участь у всеукраїнській акції протесту. Проте відповідної ухвали Кабміну досі не видано.

Як заявила Дубовик, вчителі почекають до середини квітня: "Якщо до 18 квітня не буде ухвали, ми збираємося на засідання президії профспілки і організовуємо ще масштабніші акції протесту біля стін уряду".

Раніше також у Донецькій області профспілка працівників освіти звернулася до мерів міст і голів адміністрацій в регіоні з проханням не порушувати закон і не відправляти вчителів у безоплатні відпустки.

"Згідно із законом протягом навчального року не мають права змінювати працівникові освіти ні навантаження, ні тарифну ставку. Проте, у зв'язку з тим, що бюджет на 2011 рік виявився таким складним, деякі мери міст почали шукати можливість знайти гроші в тому, щоб відправити у безкоштовні відпустки своїх працівників освіти", - заявила голова Донецької обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Ася Горшкова.

Нагадаємо, 22 березня близько 10 тис представників профспілок працівників освіти та науки пікетували Кабмін з вимогою підвищення зарплати. Перша вимога вчителів - забезпечити скорочення розриву між посадовим окладом працівника першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки і законодавчо встановленою мінімальною зарплатою для визначення розмірів посадових окладів (ставок зарплати) працівників у всіх її розрядах. Друга вимога - поширити виплату 20-відсоткової надбавки на всі категорії педагогічних працівників.

Педагоги також провели аналогічні мітинги в регіонах країни. Один з наймасштабніших відбувся у Львові. Біля пам'ятника Тарасу Шевченку в центрі міста зібралися близько 5 тисяч вчителів.

Після акцій протестів, 23 березня Кабмін ввів 20-відсоткову надбавку до окладів всіх категорій працівників освіти. Проте ця ухвала уряду набуває чинності з 1 вересня 2011 року.

Азаров наказав Тігіпкові та місцевим чиновникам розібратися із боргами за зарплатами

Прем'єр-міністр Микола Азаров доручив віце-прем'єрові - міністрові соціальної політики Сергію Тігіпку і головам обласних державних адміністрацій узяти під контроль тенденцію зростання заборгованості із виплати зарплат, повідомляє Кореспондент.

"У лютому зафіксовано зростання заборгованості із виплати зарплат. Воно незначне, але такій тенденції потрібно терміново покласти край. Відповідальність за це покладаю на віце-прем'єра Тігипка та керівників обласних адміністрацій", - заявив Азаров.

Так, відкриваючи розширене засідання уряду в середу, 30 березня, голова українського уряду підкреслив, що "заборгованість із зарплат - це також червона картка для кожного керівника міністерства та відомства".

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати в Україні на 1 березня 2011 зросла на 5,3% порівняно із заборгованістю на 1 лютого і становила 1,415 млрд грн.

Зазначимо також, що в різних регіонах України останнім часом відбулися декілька локальних протестів з вимогою виплатити заборговані зарплати.

Так, у Харкові працівники державного підприємства "Харківський приладобудівний завод ім. Шевченка" 21 березня перекрили вулицю біля прохідної на знак протесту проти невиплати зарплат. Коментуючи акцію, заступник голови ЦК Профспілки працівників космічного і загального машинобудування України Зоя Затенацька сказала, що борги із зарплат на цьому заводі перевищують 12 млн грн.

А незадовго до цього гірники шахти "Червоний Жовтень" міста Єнакієвого вимагали від прем'єра Азарова покарати винних у невиплаті зарплати, яку вони не отримують уже з початку року.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 976 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ