Нд, 2024-04-28, 11:58


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 8 » Влада в Киргизстані перейшла до рук опозиції. Понад 70 жертв. ВІДЕО
17:22
Влада в Киргизстані перейшла до рук опозиції. Понад 70 жертв. ВІДЕО
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


В результаті масових виступів у середу влада в Киргизстані фактично перейшла в руки опозиції. Сформований тимчасовий уряд національної довіри на чолі з Розою Отунбаєвою. Колишній кабінет на чолі з Даніяром Усеновим подав у відставку, повідомляє Бі-Бі-Сі.
Президент Курманбек Бакієв, який раніше запровадив у ряді регіонів країни надзвичайний стан і комендантську годину терміном на місяць, залишив столицю, і місцеперебування його достеменно невідоме. За деякою інформацією, він вилетів у місто Ош на півдні Киргизстану, яке вважають оплотом його прихильників. За останніми повідомленнями, в Оші також проходять мітинги опозиції, яка вже зайняла будівлю адміністрації міста.

За іншими даними, киргизький президент утік до Казахстану. Також, за повідомленнями деяких джерел в МЗС Киргизстана, Бакієв полетів до США.

За даними мінохоронздоров'я країни, в ході сутичок в столиці країни Бішкеку загинули 75 і постраждали понад 1000 людей. До лікарень всю ніч надходили нові постраждалі, 35 бригад швидкої допомоги не можуть упоратися з навантаженням, повідомляють в мінохоронздоров'я.

У столиці Киргизстану за минулу добу зафіксовано 22 пожежі, згоріло 30 автомобілів, повідомив начальник головного управління протипожежної служби Жанибек Іманов. За його словами, великі пожежі сталися в Будинку уряду, генеральній прокуратурі, податковій службі Першотравневого району, торговельному центрі "Гоїн" і Beta Stores-2, магазинах "Народний", "Мисливець", "Ліон", у двох кафе міста і двох житлових будинках.

Міліція пішла з вулиць. Згідно з повідомленнями, що надходять, в Бішкеку до пізньої ночі чули стрілянину, тривали пограбування магазинів, погроми установ і підпали машин. Спроби добровольців-дружинників з числа колишніх військовослужбовців навести порядок не успіху не досягли, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Вночі був повністю розграбований і спалений найбільший китайський центр "Гоїн" і турецький "Вефа". Проте центральний універмаг (ЦУМ) орендарям вдалося відстояти. Крім того, вночі було розграбовано будівлю Управління з муніципальної власності. Усі магазини, підприємства сфери послуг, банки і адміністративні будівлі, які розташовані в центрі столиці, не працюють.

Також у Бішкеку розграбовані три будинки, які належать сім'ї президента країни Курманбека Бакієва. За даними ЗМІ, в середу ввечері невідомі молоді люди довго виносили з трьох будинків речі, а потім там спалахнула пожежа.

Мер Бішкека Наріман Тюлеєв заявив, що виконуватиме свої обов'язки до обрання нового голови киргизької столиці. "Сьогодні наша столиця переживає складний час. Але навіть в таку годину основна життєдіяльність міста має бути забезпечена і контролюватися. Люди не мають залишитися без води, світла, транспорту", - сказав журналістам у четвер Тюлеєв. За його словами, "мерія міста та її служби сьогодні виходять на роботу і мають намір працювати у звичайному режимі".

Перед Білим домом у Бішкеку в четвер вранці зібралися декілька сотень молодих людей, люди входять і виходять з будівлі, робота уряду паралізована. На огорожі, яка оточує будівлю, висить портрет президента країни Курманбека Бакієва, залитий кров'ю. Над Білим домом немає національного прапора.

На сходах біля входу в будівлю кілька людей закликають присутніх нічого звідти не виносити. За свідченням очевидців, усередині людей мало, все вже розграбовано. У будівлі багато вибитих шибок, вибиті й ворота.

На площі перед Білим домом декілька спалених машин, одна з них димить, навколо будівлі розкидано багато паперів, оргтехніки, крісел, килимів, упаковок з-під дорогих коньяків. Снайперів на даху немає, на площі стоїть бронетранспортер. Людей ніхто не розганяє.

Україна закликає протестувальників і владу до миру

Україна закликає представників сторін конфлікту в Киргизстані припинити насильство і вирішити проблеми мирним шляхом. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України, передає <а href="http://news.liga.net/news/N1010309.html">Лига.net.

У заяві МЗС наголошується, що в Україні з "глибокою стурбованістю сприймають ескалацію напруженості" в Киргизстані, а особливо - загибель людей через сутички. "Закликаємо представників сторін конфлікту до припинення насильства і вирішення існуючих проблем мирними засобами", - підкреслюється в документі.

МЗС України також висловило надію, що учасники протистояння проявлять стриманість і політичну мудрість.

Росія говорить, що протести - "внутрішня справа" киргизів і відхрещується від причетності до опозиції

Президент Росії Дмитро Медведєв в середу назвав події в Бішкеку "внутрішньою справою республіки". "Найголовніше в нинішній ситуації в Киргизстані - не допустити нових людських жертв і відновити керування державою", - йдеться в заяві, з якою від імені Медведєва виступила його прес-секретар.

Російський президент зазначив, що "те, в якій формі був виявлений протест, свідчить про граничну форму обурення діями влади у простих людей". За словами Медведєва, "Киргизстан був і залишається стратегічним партнером Росії, тому ми з особливою увагою стежитимемо за тим, як розвивається ситуація в цій республіці".

Прем'єр Володимир Путін, який перебував у середу на меморіальній церемонії в Катині, наголосив на тому, що Росія жодною мірою не причетна до подій в Киргизстані.

"Коли пан Бакієв приходив до влади, він дуже жорстко критикував усуненого від влади президента Акаєва за сімейність, за те, що в економіці і політичній сфері Киргизстану було засилля родичів чи близьких знайомих Акаєвих. У мене таке враження, що пан Бакієв наступає на ті ж самі граблі", - заявив Путін на спільній прес-конференції з польським прем'єром Дональдом Туском.

"Єдине, до чого я закликаю, це щоб і офіційна влада, і опозиція проявляли стриманість і не допускали насильства, особливо, звичайно, це стосується офіційної влади", - додав він.

Міжнародна громадськість стурбована подіями в країні

Прес-секретар держдепартаменту США Філіпп Кроулі заявив, що Вашингтон стурбований подіями в Киргизстані і закликає всі сторони утриматися від насильства.

"Протести, які сталися на цьому тижні, показують, що існують невідкладні політичні, економічні і соціальні питання, які народ Киргизстану має вирішувати в ході відкритого демократичного процесу, здатного внести стабільність і засадничі права для всіх", - заявив голова сенатського комітету у міжнародних справах Джон Керрі.

"Ми щиро сподіваємося на швидке відновлення нормального порядку, а також на те, що всі питання будуть вирішені на основі законів", - мовиться у заяві, розміщеній в ніч на четвер на офіційному сайті МЗС КНР.

Стурбованість у зв'язку з нестабільністю в Киргизстані висловили генсек ООН Пан Гі Мун і чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Казахстану Канат Саудабаєв.

У зв'язку з протестами в сусідній країні влада Казахстану закрила кордон для громадян Киргизстану.

Авіабаза США в Киргизстані припинила роботу

Рейси американської авіації з військової авіабази в міжнародному аеропорту Бішкека припинені після того, як влада Киргизстану закрила аеропорт через масові протести у столиці, передає РИА "Новости".

За інформацією представника Пентагону, що побажав залишитися неназваним, американська військова база в аеропорту "Манас" була закрита в середу о 20.00 за місцевим часом.

Військова база США в міжнародному аеропорту столиці Киргизстану була створена в 2001 році в рамках проведення антитерористичної операції в Афганістані "Непохитна свобода". У 2009 році влада Киргизстану заявила про остаточний вивід американських військових з республіки. Проте згодом було ухвалене рішення про перепрофілювання авіабази на Центр транзитних перевезень (ЦТП) Пентагону.

Як повідомила напередодні прес-служба ЦТП, у березні транзитний центр здійснив рекордну кількість перевезень військовослужбовців до Афганістану і назад. За місяць через нього пройшли більш ніж 50 тисяч військовослужбовців США та їхніх партнерів по антитерористичній коаліції (ISAF).

Водночас на російській авіабазі "Кант" військовослужбовцям тимчасово заборонено виходити за межі території і посилено охорону. У штабі бази повідомили, що ніяких інцидентів поки що не сталося.

Опозиція призначила на 7 квітня "курултай" - масові публічні акції з вимогами відставки Бакієва, якого вона звинувачувала в авторитаризмі і корупції.

Днем раніше сутички сталися у місті Талас на північному сході Киргизстану. Маніфестанти увірвалися в будівлю обласної адміністрації і декілька годин насильно утримували губернатора. Прем'єр Усенов назвав їх "бандитами".

В середу масові виступи охопили Бішкек, міста Нарин, Каракол, Токмак.

Спостерігачі побоюються спалаху громадянської війни в країні, історично поділеній за принципами клановості і земляцтва на "північ" та "південь".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1086 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ