Чт, 2024-04-25, 18:05


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 11 » 100 років тому в Голлівуді зняли перший фільм
16:11
100 років тому в Голлівуді зняли перший фільм
Інші останні Новини культури та освіти на сайті holosUA.com/


Рівно 100 років тому, 10 березня 1910 року, вийшов перший фільм, зроблений у нині гламурному і всесвітньо відомому районі Лос-Анджелеса - Голлівуді, повідомляє Бі-Бі-Сі.
Німа картина називалася "У старій Каліфорнії"; зняв її режисер Девід Уорк Гриффіт. У ті дні Голлівуд був невеликим містечком за декілька кілометрів від центру Лос-Анджелеса. І хоча чи не впродовж усього XIX століття на знаменитому пагорбі стояла лише жменька хатинок, у 1903 році Голлівуд став муніципалітетом, а потім його приєднали до Лос-Анджелеса.

До приїзду Гриффіта кінематографісти вважали за краще знімати свої роботи у так званій діловій частині Лос-Анджелеса, але творці першої голлівудської мелодрами вирішили проїхати трохи далі, до голлівудського пагорба. Пізніше тут почали відкриватися і кіностудії.

За словами історика Харві Дж. Коена, вибір цього району Лос-Анджелеса був далеко не випадковим. Передусім роль зіграло географічне розташування: у Каліфорнії майже цілий рік світить сонце, та і пейзаж у Голлівуді надзвичайно різноманітний - з одного боку, рукою подати до океану, а з іншою, в двох кроках гірські масиви, ліси і пустелі, говорить Коен.

"Також у місті була дешева робоча сила, адже Лос-Анджелес був супротивником синдикатів", - додає історик.

Але найголовнішим чинником виявилася відстань від східного узбережжя, де на початку XX сторіччя розташовувався патентний трест Томаса Едісона - організація з дев'яти компаній, яким належали усі права на кіновиробництво і кінопоказ у країні.

"Отже, якщо хтось хотів зробити фільм або показати його, він зобов'язаний був платити [тресту] чималі гроші, - говорить Коен. - Тому багато незалежних кіношників приїжджали до Голлівуду, щоб бути подалі від тресту". Ця тенденція була настільки сильна, що до 1915 року більшість американських фільмів знімалася саме в Лос-Анджелесі. Цього року, говорить історик, уряд наказав закрити трест Едісона, звинувативши його в недобросовісній конкуренції.

Таким чином, молоді голлівудські студії почали діяти абсолютно законно - і перетворилися на той Голлівуд, який ми знаємо сьогодні, - на місце, де щорічно вручають Оскара і куди прагне за "голлівудською мрією" безліч молодих акторів і актрис зі всього світу.

Проте в наші дні Голлівуд вже не той, яким він був у 30-і та 40-і роки минулого століття - період, відомий як золоте століття американського кіновиробництва, - або в 1970-х, епоху ренесансу.

"Я не знаю, чи побачимо ми подібне золоте століття" ще раз", - говорить Коен. За його словами, у 1970-х роках Голлівуд почав орієнтуватися на видовища і випускати блокбастери, як з конвеєра, - починаючи з випуску "Зоряних воєн". І з того часу з голлівудських студій на світові екрани виходить немало сіквелів і рімейків існуючих стрічок.

"Любителеві кіно, який хоче подивитися американський фільм, в якийсь момент просто стає нудно, - говорить Коен. - Коли я, наприклад, шукаю щось дійсно цікаве, якийсь прорив в кіноіндустрії за останніх 10 років, я шукаю серед фільмів, випущених в інших країнах".

Щоб Голлівуду знов піднятися на висоту, на якій він був у період піку своєї популярності в 1930-х, йому доведеться придумати щось нове, адже сьогодні конкурентів у кіногіганта з'являється все більше, зазначає Бі-Бі-Сі.

У ніч з 7 на 8 березня у США пройшла 82-а церемонія вручення премії "Оскар", де головну нагороду отримав фільм про іракську війну "Повелитель бурі".





За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини культури та освіти | Переглядів: 1112 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ