Чт, 2024-05-02, 00:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Червень » 7 » 165-тонний японський пірс, який торік змила хвиля цунамі, прибило до берегів США
17:59
165-тонний японський пірс, який торік змила хвиля цунамі, прибило до берегів США
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Влада американського штату Орегон ламають голову над тим, що робити з величезним шматком бетону і заліза, викинутого морем на один з місцевих пляжів. Вже встановлено, що багатотонна глиба принесена з Японії - там до 11 березня 2011 року, коли на архіпелаг обрушилося руйнівне цунамі, вона була пірсом у порту міста Місава.

Шматок дока було помічено, коли той дрейфував неподалік берега ще в понеділок, 4 травня. У ніч проти вівторка за місцевим часом його винесло з припливом на пляж, розташований недалеко від міста Ньюпорт. Спершу місцеві жителі прийняли його за баржу, передає NEWSru.com.

Розміри пірсу вражають. Він має завдовжки 20 метрів, завширшки - близько шести метрів і в висоту - близько двох метрів. Маса об'єкта, спорудженого з бетону і сталі, становить орієнтовно 165 тонн. Ідентифікувати об'єкт вдалося завдяки металевій табличці, привареній до його боку. Напис японською свідчить, що пірс був споруджений Zeniya Ocean Service Engineering Ltd і введений в експлуатацію в 2008 році.

Фахівці місцевого Центру дослідження моря напередодні провели обстеження дока на предмет радіації і зробили висновок, що з цього погляду об'єкт небезпеки не становить. Однак на поверхні дока, який 15 місяців дрейфував по Тихому океану, виявлено сліди живих організмів, не характерних для даного регіону, повідомляється на сайті Управління паркових та рекреаційних зон Орегону.

"Там велика розвинена колонія "японських" організмів, яка розрослася за рік подорожі по морях, - заявив місцевому порталу Oregonlive.com спеціаліст Центру дослідження моря Джон Чапман. За його словами, на поверхні пірсу облаштувалися, зокрема, мідії, губки, черви і різні ракоподібні. Також знайдено "немісцеву" морську зірку, зелені водорості та ламінарії. Тепер науковці намагаються оцінити, чи можуть вони становити небезпеку для місцевої флори і фауни.

Влада тим часом розмірковує, що ж робити з доком. Телефони японської компанії-конструктора не відповідають. А консульство Японії в Портленді заявило, що власник пірсу на запит про повернення майна відповів, що американці можуть залишити його собі.

Наразі розглядаються два варіанти - утилізація або знищення. Втім, як утилізувати і знищувати подібний об'єкт, фахівці ще не знають. Один з варіантів - затоплення тут-таки, неподалік. Пропонується також відбуксирувати док у гавань Ньюпорта і звідти направити на утилізацію, або навіть використати за прямим призначенням.

Поліція у свою чергу намагається утримати людей подалі, проте місцеві жителі все одно приходять на пляж подивитися на відлуння торішньої трагедії. Дехто приносить квіти в пам'ять про 15 тисяч людей, які загинули від удару цунамі.

Як вважають науковці, уламки і навіть цілі кораблі, які виявляються в різних частинах Тихого океану, - лише провісники першої "сміттєвої хвилі", яка вдарить по США і Канаді у 2013 році. Приблизно 1,5 млн тонн уламків прибережних міст Японії - серед них холодильники, пральні машини, телевізори, дахи, рибальські сіті - невблаганно прямують на схід через Тихий океан.

Спершу в океані крім уламків плавали цілі будинки - деякі з 200 тисяч змитих. Траплялися й автомобілі - трейлери та легкові машини. Тепер великих предметів майже не стало, за винятком корпусів суден, але дрібні почали рухатися швидше.

Спочатку очікувалося, що цієї зими перші уламки досягнуть півночі Гавайських островів і лише потім поступово припливуть до Аляски, Канади та Західного узбережжя США. Однак прогнози, як вже зрозуміло, виявилися неточними.

Японське сміття, що дрейфує зараз по океану, може становити серйозну загрозу мореплаванню, вважають фахівці. Наприклад, відомо, що виявлений на узбережжі Орегону док - лише один з чотирьох, змитих з порту Місава. Яка доля ще трьох - затонули вони чи дрейфують також біля берегів США, - невідомо.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1127 | Додав: adminA | Теги: 165-тонний японський пірс, США, змила хвиля цунамі
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ