Сб, 2024-04-20, 03:01


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 7 » 19 країн відмовилися приїхати на вручення "Нобеля миру". Україна "відмазується" від бойкоту церемонії нарадою послів
19:11
19 країн відмовилися приїхати на вручення "Нобеля миру". Україна "відмазується" від бойкоту церемонії нарадою послів
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Україна відмовилася відвідати церемонію вручення Нобелівської премії миру на знак протесту проти нагородження китайського дисидента Лю Сяобо. Про це оголосив Нобелівський комітет Норвегії, повідомляє Gazeta.ru з посиланням на Reuters.

Також бути присутніми на церемонії відмовилися Росія, Казахстан, Китай, Колумбія, Туніс, Саудівська Аравія, Пакистан, Сербія, Ірак, Іран, В'єтнам, Афганістан, Венесуела, Філіппіни, Єгипет, Судан, Куба і Марокко. За запевненням МЗС РФ, відсутність Росії на церемонії вручення не пов'язана з тиском Китаю, а пояснюється заздалегідь запланованою поїздкою російського дипломата.

- Український посол не поїде на вручення Нобелівської премії через нараду в Києві - МЗС

Вручення премії має відбутися у п'ятницю, 10 грудня. Офіційний представник України не зможе взяти участі в церемонії вручення Нобелівської премії миру, оскільки буде знаходитись у Києві на плановій службовій нараді.

Про це повідомила заступник голови Адміністрації президента Ганна Герман, коментуючи повідомлення про те, що українська сторона нібито відмовилася від участі в церемонії вручення Нобелівської премії миру. "Запрошення на церемонію вручення Нобелівської премії не поступало нікому з представників офіційної влади в Україні", - сказала Герман кореспондентові УНІАН.

При цьому вона відзначила, що Нобелівський комітет традиційно направляє такі запрошення послам, які акредитовані в Норвегії. "Але оскільки посол України в п'ятницю, 10 грудня, буде присутнім на нараді послів у Києві, він дійсно не зможе взяти участь в церемонії, яку проводитиме Нобелівський комітет", - відзначила Герман.

Проте, за даними NEWSru.ua, нарада послів, про яку згадує Ганна Герман, насправді призначена на 13-15 грудня. Таким чином Україна приховано бойкотує церемонію нагородження китайського дисидента Нобелівською премією миру.

Члени комітету вирішили удостоїти дисидента найвищої гуманітарної премії за "його довгу і ненасильницьку боротьбу за фундаментальні права людини в Китаї".

Після рішення Нобелівського комітету офіційний Пекін заявив, що вручення премії миру Лю Сяобо суперечить основним її принципам. У МЗС КНР зазначили, що Нобелівська премія миру має даватися за "просування національної згоди, зміцнення дружби між народами, сприяння роззброєнню та інші дії для заохочення людей, які борються за мир".

Тимчасом президент США Барак Обама заявив, що китайський правозахисник Лю Сяобо, якому цього року присудили Нобелівську премію миру, є більш гідним цієї нагороди, ніж торішній її лауреат і закликав китайську владу звільнити Лю Сяобо. Нагадаємо, що лауреатом Нобелівської премії миру в 2009 році став президент США Барак Обама.

Лю Сяобо був одним з авторів так званої Хартії 08 - відкритого листа до влади Китаю з вимогою дотримання прав людини та проведення політичних реформ. Хартію підписали понад 300 громадських діячів і борців за права людини в країні.

У червні 2009 року агентство Xinhua повідомило, що Лю Сяобо заарештований за звинуваченням в "організації агітаційних дій, спрямованих на підрив державної влади і повалення соціалістичного ладу". За деякими даними, його було заарештовано ще 8 грудня 2008 року.

У грудні 2009 року китайський суд засудив правозахисника до 11 років в'язниці за спробу повалення державного устрою.

Український посол не поїде на вручення Нобелівської премії через нараду в Києві - МЗС

Планова службова нарада в Києві слугувала причиною того, що офіційний представник Україні не зможе узяти участі у церемонії вручення Нобелівської премії, яка традиційно відбувається в Осло (Норвегія), повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Олег Волошин пояснив, що згідно з традицією, премію вручає король Норвегії, і на цю церемонію запрошують послів країн, акредитованих в Осло.

У зв'язку з тим, що посол України, який отримав запрошення, буде в цей час перебувати на нараді в Києві, українська сторона не буде офіційно представлена на церемонії, зазначив О. Волошин. При цьому запрошення, згідно з протоколом, не може бути передано будь-кому іншому. На посаді посла України в Норвегії перебуває Олександр Цвєтков.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1093 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ