Сб, 2024-04-27, 05:35


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 12 » 1,2% планетних систем придатні для життя
11:22
1,2% планетних систем придатні для життя
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Науковці склали карту "зон життя" в нашій Галактиці, де з більшою ймовірністю можуть бути планети, придатні для живих організмів, - за їхніми підрахунками, близько 1,2% зірок Чумацького шляху можуть бути центрами таких планет. Про це йдеться в статті, прийнятій до публікації журналом Astrobiology, передає РИА "Новости".

Головною умовою зародження життя, згідно із сучасними уявленнями, є наявність рідкої води - універсального розчинника, необхідного для обміну речовин. Вода може залишатися в рідкому стані у дуже вузькому інтервалі температур, тому життя може існувати в дуже вузькому діапазоні відстаней від зірки.

На виникнення життя можуть впливати і галактичні чинники - наприклад, вибухи найновіших по сусідству можуть повністю знищити все живе. Крім того, дія сусідніх зірок може дестабілізувати орбіти планет, відводячи їх із "зони життя". Згідно з нинішнім уявленням, областю галактики, де умови порівняно сприятливі для життя, є "бублик" - тор навколо центру галактики діаметром приблизно 20-30 тисяч світлових років.

Проте автори статті, канадські і американські астрономи під керівництвом Майкла Гованлока з Гавайського університету, довели, що галактична "зона життя" може бути влаштована значно складніше. Вони розробили модель "житлових зон" у нашій Галактиці, враховуючи останні дані про планети за межами Сонячної системи.

Зокрема, ці дані свідчать, що планети з більшою ймовірністю утворюються у зірок з високою металевістю - більшою часткою важких елементів. У свою чергу, важких елементів більше у тих "районах" галактики, де багато найновіших. Проте ті ж найновіші при вибуху буквально "стерилізують" навколишній простір.

Враховуючи баланс цих та інших чинників, науковці з'ясували, що "зона населеності" в галактиці може бути значно ширшою, аніж передбачала модель "тора" - житлові планети могли опинитися і на околиці, а також значно вище і нижче за площину галактики.

"За нашими розрахунками, близько 1,2% всіх зірок у будь-який момент історії галактики можуть мати планети, здатні підтримувати існування складних форм життя", - пишуть науковці.

Загалом у приблизно 4 мільярдах планетних систем у нашій Галактиці існують або існували планети з умовами, придатними для життя (загальна кількість зірок у Чумацькому шляху оцінюється в 200-400 мільярдів). Проте 75% планет у цих системах можуть перебувати у приливному резонансі зі своїми світилами, коли один їхній бік завжди звернений до зірки. В результаті на світлому боці планети пануватимуть украй високі температури, а на темному - буде страшний холод.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1059 | Додав: admin | Теги: Галактика, планетні системи, придатні для життя
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ