Пт, 2024-04-19, 10:03


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Головна » 2009 » Червень » 2 » БЮТ і ПР з трибуни парламенту закликали депутатів долучитися до "ширки"
13:12
БЮТ і ПР з трибуни парламенту закликали депутатів долучитися до "ширки"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Україна застигла в очікуванні створення нової широкої коаліції за участю фракцій Партії регіонів і БЮТ. Тема "ширки" гостро встала на засіданні Верховної Ради.

БЮТ і Партія регіонів запрошують до "великої коаліції" інші фракції парламенту. Про це йшлося у виступах "регіонала" Дмитра Табачника і лідера фракції БЮТ Івана Кириленка з трибуни парламенту у вівторок.

Так, Табачник заявив, що під "великою коаліцією" він має на увазі "не лише двофракційне утворення, як стверджують політичні аутсайдери, які ліплять усім ярлики змовників".

"Безумовно, Партія регіонів і БЮТ як фракції, які мають конституційну більшість голосів, повинні взяти на себе головну відповідальність перед виборцями, перед країною за подолання кризи і створення ефективної коаліції та уряду. Але до такої коаліції треба долучити й інші фракції Верховної Ради", - сказав він.

На думку Табачника, ці фракції повинні бути представлені і у керівництві парламенту, і в уряді.

"Сьогодні у нас є історичний шанс розірвати порочне коло нагнітання напруження між Сходом і Заходом України. У нас є ліки від небезпечної хвороби. Ім’я цим лікам – велика коаліція", - сказав він.

"Ми зобов’язані сказати людям правду: лише велика коаліція може об’єднати країну і внести необхідні зміни до Конституції, без яких неможлива ефективна робота уряду, без яких неможливо перемогти кризу", - додав Табачник.

На його переконання, "велика коаліція, яка здатна змінити Конституцію – це коаліція перемоги над кризою".

"Німці ніколи не обирали президента у післявоєнній Німеччині, а бельгійці 200 років не обирають короля. І тим не менше будь-який українець мріяв би, щоб суди у нас працювали як у Німеччині, а соціальні виплати дорівнювали бельгійським", - заявив Табачник.

На його думку, прихильники широкої коаліції зобов'язані переконати суспільство у необхідності реформи державного пристрою. "І проблема полягає не тільки в окремих особах, хоча неадекватні дії нинішнього президента, поза сумнівом, додають кризі особливої гостроти", - додав депутат.

Табачник зазначив, що президент постійно втручається у діяльність уряду, і це продовжуватиметься доти, доки в Конституції не буде відбито розділення повноважень президента і прем'єр-міністра. При цьому він підкреслив, що реформування системи влади - це не абсолютно перерозподіл портфелів. "Йдеться не лише про реформу Конституції, а системній зміні судовою, виборчою систем. І, в першу чергу, про заходи економічного характеру", - додав він.

У свою чергу Кириленко зазначив, що останнім часом опоненти БЮТ лякають всіх "страшилками" про "змову і зраду".

"Кінець травня ознаменувався черговою історією на давно обридлу тему: зрада, змова, переворот, узурпація влади та інші страшилки. Це вже стало політичною ознакою України", - сказав Кириленко.

"Ще нічого немає, а вже всі трусяться і репетують! БЮТ вкотре уповноважений заспокоїти: Не бійтеся і даремно не трусіться. Нічого подібного не буде", - сказав він.

"Для нас головна проблема – не повноваження президента і прем’єра. На наше переконання, наріжним каменем стабільного розвитку України має стати перерозподіл влади між центром і регіонами на користь останніх. У цьому суть наших конституційних пропозицій", - додав Кириленко.

"Шановні друзі, заспокойтеся. Не узурпацію БЮТ і його лідер Тимошенко замислили, а нарешті спільними зусиллями політичних сил та органів влади усіх рівнів навести порядок в країні і впевнено будувати велике майбутнє. Приєднуйтеся і не бійтеся", - заявив він.

Першими, хто висловив припущення про можливе приєднання стали "литвинівці". Заступник голови фракції Блоку Литвина у Верховній Раді Олег Зарубінський не виключає, що його політична сила може залучитися до консультацій між БЮТ і Партією регіонів.

Про це він заявив в ефірі програми "По суті" на телеканалі "Перший громадський". "Сьогодні солідарна відповідальність - це питання номер один для всіх, хто вважає себе державниками і патріотами. У нас є абсолютна платформа для порозуміння, платформа для консолідації зусил", - заначив "литвиновець".

Як зауважив депутат, "Блок Литвина не в процесі консультацій і домовленостей. Але це не означає, що ми повинні посипати голову попелом. Це означає, що наступний етап буде оприлюднення домовленостей або факту консультацій, прозоріше їхнє проведення, і виробітку певної форми, певного алгоритму, коли всі братимуть участь у цьому".

"Єдине бажання з нашого боку - щоб це було прозоріше, послідовно і публічно", - підкреслив Зарубінський.

Член Партії регіонів Ганна Герман вважає прийнятним обрання президента в парламенті. Про це вона сказала в інтерв'ю журналістам у вівторок, пише "Українська правда".

За словами Герман, у разі всенародних виборів президента основні кандидати на цю посаду зосереджуються на популізмі і тому, "як сподобатися народу".

"У той час, як країна потребує непопулярних рішень та реформ, які політики не можуть приймати і проводити, побоюючись втратити рейтинги перед виборами", - зауважила депутат.

Герман нагадала, що в незалежній Україні було вже три всенародно обраних президента і за часів правління кожного з них "країна жила все гірше і гірше".

"Країні потрібні реформи і це є аргумент для того, щоб обирати президента в парламенті. Бо не важливо, де він обраний. Важливо, щоб він був обраний законно і важливо, щоб люди при ньому жили добре", - заявила депутат.

На думку Герман, під час будь-якої виборчої кампанії країна розколюється за політичними вподобаннями, у той час як необхідно об'єднуватися.

"Вибори президента у парламенті потребують 80% голосів. Це значить, що має відбутися об'єднання політиків, яких обрав народ на прямих виборах", - пояснила вона.

Анатолій Гриценко застерігає фракції Партії регіонів і Блоку Юлії Тимошенко від створення коаліції для перенесення виборів президента до парламенту. Про це він сказав журналістам в кулуарах Верховної Ради.

"Я вже понад рік говорю про те, що потрібно було створити широку коаліцію, яка б приймала закони, утворила б новий чи оновила б існуючий уряд і серйозно працювала для людей. Проте те, про що говорять зараз, має інший зміст", - заявив Гриценко.

"Якщо партійні вожді дійсно виношують ідею переламати Конституцію через коліно, забрати у десятків мільйонів людей право обирати главу держави, протизаконно продовжити повноваження нинішнього парламенту ще на 1,5 чи 2 роки, таким планам потрібно серйозно протидіяти", - вважає депутат.

Гриценко закликав лідера "регіоналів" Віктора Януковича і прем'єра Юлію Тимошенко одуматися і не створювати хунту.

"Я категорично проти створення хунти, яка буде здійснювати кроки злодійкуватого характеру – відбирати у людей право обирати президента, красти собі додаткові повноваження. Це категорично неприйнятно", - зазначив депутат.

Голова Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони повідомив, що депутати з тих фракцій, які мають намір об’єднатися в широку коаліцію, нічого не знають про наміри очільників їхніх політичних сил. На його думку, народні обранці ще не бачили змін до Конституції, підготованих БЮТ та ПР.

"Добрі справи не ховають, їх роблять чесно і відкрито", - переконаний Гриценко.

Разом з тим народний депутат зазначив, що у випадку, коли буде створена широка коаліція, що обмежить права людей обирати главу держави та права депутатів голосувати так, яка наказує їм серце чи розум, а не партійний вождь з імперативним мандатом, БЮТ та Партія регіонів нарвуться на дуже сильну опозицію народу.

"Якщо спроби по обмеженню прав 46 мільйонів людей вони будуть реалізовані – це стане проблемою національної безпеки", - наголосив голова Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони.

Гриценко також повідомив, що з планами про об’єднання в широку коаліцію може бути пов’язане відкладення розгляду у парламенті антикризових законопроектів та змін до бюджету.

У зв'язку з "ширкою" може зміниться і графік роботи парламенту. Представник президента в парламенті Ігор Попов не виключає, що ініціатори широкої коаліції проведуть у серпні поточного року позачергову сесію Верховної Ради.

"Ініціатори нової коаліції розробили такий план, який дає їм два тижні фори", - зазначив Попов.

На його переконання, цей час дозволить політичним силам внести до Верховної Ради зміни до Конституції, направити їх до Конституційного Суду, після чого схвалити у першому читанні простою більшістю.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1840 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ