Сб, 2024-04-20, 13:02


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 19 » Афганістан бажає, щоб РФ заплатила за 10-річну радянську окупацію
19:33
Афганістан бажає, щоб РФ заплатила за 10-річну радянську окупацію
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Афганістан знову хоче зажадати від Росії компенсації за 10-річну окупацію країни радянськими військами. Офіційні особи в Кабулі підтвердили, що таке питання порушено групою парламентарів і обговорюватиметься нижньою палатою, пише The Daily Telegraph.
Подібні ініціативи звучали не раз, правда, в основному неофіційно. Уряд відмовлявся підтримати їх, оскільки прагнув розвивати тісніші зв'язки з сучасною Росією. До того ж самі вимоги репарацій ніколи не були конкретними. Афганці не могли визначитися, за що вони хочуть отримати гроші: за загальний збиток, завданий окупацією, чи за окремі каральні акції, передає NEWSru.com.

Парламентарі і зараз не єдині в цьому питанні, хоча, як вказує британська газета, пропозиція винесена численною групою депутатів. Один з членів парламенту Аманулла Пайман сказав: "Будь-яка держава-агресор повинна виплатити компенсацію потерпілій країні. Але відтоді минуло багато часу, і тепер Афганістан хоче вищого рівня контактів з міжнародних питань".

Афганська незалежна комісія з прав людини вже складає список звірств і військових злочинів, здійснених у країні з моменту вторгнення радянських військ у 1979 році. Проте член комісії Надер Надері попереджає, що будь-які вимоги репарацій можуть вступити в суперечність з нещодавно ухваленим законом про амністію, який передбачає імунітет для воєначальників за акції насильства, здійснені у минулому.

До того ж, як наголошується в статті, Росія як член Паризького клубу кредиторів оголосила 17 березня про готовність списати багатомільярдний борг Афганістану.

Вторгнення радянських військ до Афганістану 27 грудня 1979 року призвело до громадянської війни і загибелі понад 15 тисяч радянських солдатів і фахівців. Загинули близько 1,5 мільйонів афганців, переважно мирних жителів. Після відходу СРСР в Афганістані запанував режим талібів, що підтримувався в тому конфлікті США. Після терактів 11 вересня 2001 року Вашингтон повалив ультраортодоксальних талібів, і до влади в результаті виборів прийшов Хамід Карзай.

Раніше президент сусіднього з Афганістаном Ірану Махмуд Ахмадінежад розглянути можливість компенсації Ірану за збитки, завдані іншими країнами під час Другої світової війни. Він доручив своїй адміністрації обчислити збитки, завдані під час перебування на території Ісламської республіки країн антигітлерівської коаліції - СРСР, США і Великої Британії, повідомляє іранське агентство ISNA. На думку Ахмадінежада, іноземні війська заподіяли великі збитки Ірану, коли вторглися в країну і використовували її ресурси. заявив, що хоче

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1038 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ