Сб, 2024-04-27, 06:25


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 30 » Бельгія перша в Європі забороняє паранджу
10:24
Бельгія перша в Європі забороняє паранджу
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


134 депутати парламенту Бельгії проголосували в четвер за заборону носіння паранджі в громадських місцях. Два законодавці утрималися. Проти не виступив ніхто. Таке рішення ухвалено вперше в Європі.
Порушницям, що з'явилися в громадських місцях із закритим обличчям, загрожує штраф від 15 до 25 євро або арешт на строк до семи діб. Виняток може бути зроблений тільки під час свят, карнавалів та інших культурних заходів, якщо місцева влада дасть на це згоду, передає Бі-Бі-Сі.

Мусульманські головні убори в схваленій постанові конкретно не згадуються. У ній ідеться про будь-який одяг, який "приховує обличчя і заважає встановити особу її володаря, що неприпустимо на вулицях, у парках і офіційних установах".

Тепер у верхньої палати бельгійського парламенту є два тижні, щоб висловити свої заперечення проти нового закону, якщо такі виникнуть.

Аmnesty International засудила Бельгію за заборону на носіння паранджі

У свою чергу, правозахисна організація Amnesty International засудила рішення бельгійських парламентарів заборонити носіння паранджі і нікаба, які повністю прикривають обличчя того, хто їх носить, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на агентство France-Press.

На думку правозахисників, ця заборона може послужити "небезпечним прецедентом". "Повна заборона на прикриття обличчя порушує права на свободу самовираження і віросповідання тих жінок, які носять паранджу і нікаб", - заявив експерт Amnesty International в сфері дискримінації в країнах Європи Джон Дальхуйсен.

"Заборона в Бельгії на повне прикриття обличчя, що є першим випадком у Європі, створює небезпечний прецедент", - додав правозахисник.

Amnesty International вже звернулася із закликом до членів верхньої палати переглянути цей законопроект, ухвалення якого, на думку правозахисної організації, суперечить нормам міжнародного законодавства з прав людини.

Жвава дискусія з приводу вживання аналогічних заходів точиться зараз у Франції. 21 квітня стало відомо, що президент Франції Ніколя Саркозі доручив уряду розробити законопроект, який забороняє носіння паранджі в громадських місцях. Очікується, що документ буде передано на схвалення французького парламенту вже у травні. З 2004 року у Франції діє заборона на носіння паранджі та хіджабу в школах.

Мусульманські організації, європейські ліві та правозахисники називають заборону на носіння паранджі порушенням свободи особи. Вони вказують, що забезпечити його виконання буде складно, і що одяг, що повністю приховує обличчя, носить лише незначний відсоток європейських мусульманок.

На думку їхніх опонентів, люди, які добровільно вибирають як місце постійного проживання певну країну, повинні інтегруватися в місцеве суспільство і поважати його звичаї.

Влада стверджує, що заборона на паранджу необхідна в цілях безпеки, щоб поліцейські могли ефективніше встановлювати особу громадян, а феміністки - що паранджа принижує жіночу гідність.

Паранджа - старовинний верхній одяг жінок у Середньої Азії і Близькому Сході, що є халатом з довгими рукавами і з сіткою, що закриває обличчя.

Термін паранджа походить від перського "фараджі". Слово "фараджі" спочатку означало чоловічий широкий верхній одяг, зазвичай з довгими рукавами. У XVI столітті халати фараджі носили як чоловіки, так і жінки. Розквіт культури носіння паранджі у народів Середньої Азії припав на кінець XIX - початок XX століття.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1113 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ