Чт, 2024-03-28, 15:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Грудень » 21 » Бізнес скаржиться, що в Україні тепер стало гірше, ніж у розпал кризи
11:55
Бізнес скаржиться, що в Україні тепер стало гірше, ніж у розпал кризи
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Інвестиційний клімат України дедалі гірший - підприємці оцінюють свої поточні економічні ризики як високі, а ділові перспективи - як невизначені. Їхній песимізм виявився навіть більшим, ніж у розпал кризи кінця 2008 - початку 2009 року, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Про це свідчить опитування підприємців, що проводиться "Європейською бізнес асоціацією". Бізнесмени скаржаться на вибірковість дій влади, посилення бюрократичного гніту і збільшення рейдерських захоплень, але сподіваються, що під тиском суспільства в уряді все ж будуть змушені виправляти свої помилки.

"Європейська бізнес асоціація" (EBA) фіксує погіршення бізнес-клімату в Україні вже протягом трьох кварталів поспіль. За підсумками останнього опитування представників бізнесу, результати якого були оприлюднені вчора, рівень інвестиційної привабливості України був оцінений в 2,19 бала (за 5-бальною шкалою).

В опитуванні брали участь 162 представника топ-менеджменту компаній-членів асоціації, які давали оцінку поточному інвестиційному клімату, його зміни за останній квартал, а також прогнозували розвиток бізнесу в наступні три місяці. Такі розрахунки проводяться EBA з осені 2008 року.

Нинішній показник інвестиційної привабливості став рекордно низьким. Близький до нього показник (2,22 бала) в Україні спостерігався в розпал кризи наприкінці 2008 - початку 2009 року. Максимальний рейтинг (3,4 бала) був зафіксований за підсумками I кварталу 2011 року, після чого підприємці три квартали поспіль заявляли про поступове погіршення ділового середовища. "Нинішня оцінка - це показник розчарування бізнесу в декларованих урядом реформах. Підприємці побачили, що замість реформ відбувається лише перерозподіл владних повноважень", - заявив президент EBA Томаш Фіала.

Якщо на початку 2009 року бізнесменів найбільше турбувала нестабільність гривні, то тепер вони говорять про стабілізацію валютного курсу та макроекономічних показників. 11% підприємців скаржаться на негативні наслідки запровадження Податкового кодексу і на непрозоре законодавство, 10% стурбовані держконтролем над економікою і посиленням корупції, а ще 8% заявляють про збільшення випадків рейдерства. Найбільше компаній - 24% - заявили про посилення тиску і перевірок з боку держави.

"Формально уряд проводить реформи, але на практиці їхня імплементація не призводить до покращення роботи бізнесу. Наприклад, ситуація з ПДВ покращилася (про погіршення заявили лише 6% респондентів), але ці гроші не залишаються у бізнесу, бо його змушують наперед платити податок на прибуток", - зазначає виконавчий директор EBA Ганна Дерев'янко.

"Розчарування бізнесу дуже велике, і навіть якщо уряд почне проводити реформи, йому нескоро вдасться завоювати довіру підприємців", - визнає пан Фіала. Як результат - найнижче оцінені поточний інвестиційний клімат і очікування на найближчі три місяці (обидва - по 1,8 бала).

З оцінок бізнесу випливає, що проблем зазнають не всі компанії. "На тиск органів влади скаржаться багато бізнесменів, але нас, на щастя, це не торкнулося. Тому для нас основною проблемою є те, що Податковий кодекс не привів до спрощення нашої роботи: залишилося занадто багато контролю та паперової звітності", - відзначає заступник генерального директора компанії "Чумак" Олександр Таранишин. Однак, за його словами, "обнадіює те, що влада, нехай і з великим скрипом і під тиском суспільства, все ж визнає свої помилки".

Як приклад компромісу він називає внесення поправок до Податкового кодексу щодо операцій з платниками єдиного податку. "Основні проблеми ми відзначаємо в роботі з контролюючими органами: пожежною інспекцією, санепідстанцією, Держтехнаглядом, - заявив генеральний директор Баштанського сирзаводу Сергій Гавва. - Зараз відбувається перебудова роботи цих відомств, і кожне прагне зайняти більше місця під сонцем, тому кількість перевірок зросла. Можливо, в майбутньому ситуація стабілізується, і навіть настане поліпшення, але поки цьому важко давати раду".

Представники бізнесу одностайні в тому, що їхня основна проблема - посилення тиску держорганів. "Однозначно працювати стало важче. Влада обіцяє реформи, але замість цього ми бачимо посилення бюрократичного тиску і збільшення кількості рейдерських захоплень", - зауважив співвласник Maratex Дмитро Єрмоленко. "Уряд поставив мету вивести бізнес з тіні. Але їхні дії з посилення контролю часто призводять до зворотного результату. Особливо помітна різниця в підходах до різних компаній або навіть різних галузей", - сказав власник однієї з торговельних мереж.

Висновки EBA підтверджуються останнім рейтингом світової конкурентоспроможності, складеним Світовим економічним форумом (WEF). Україна посіла у ньому 89-те місце, погіршивши за рік свою позицію на 7 пунктів.

Утім, в уряді з цими оцінками не погоджуються. Вчора в ході Третього Міжнародного інвестфоруму "Державно-приватне партнерство в контексті нової економічної політики України" в Донецьку перший віце-прем'єр Андрій Клюєв заявив, що в Україні склався найсприятливіший інвестиційний клімат за всі роки незалежності.

"Цього року в нас з'явився основний чинник, який впливає на інвестиційний клімат в країні, - це стабільність. І перш за все це політична стабільність, після того, як була повністю збудована вертикаль влади", - передала слова Клюєва прес-служба уряду.

Посилення тиску на бізнес може нівелювати позитивний ефект будь-якої реформи. "В умовах недонадходження бюджетних коштів зростає ризик посилення адміністративного контролю як з боку митниці, так і з боку податкової", - зазначає аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук. На його думку, посилення адміністративного гніту інвестори відчують повною мірою вже наприкінці року.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 878 | Додав: adminA | Теги: Інвестиційний клімат України
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ