Сб, 2024-04-20, 10:25


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Головна » 2010 » Вересень » 13 » Британські вчені планують колонізацію Марсу: спочатку туди відправлять земні мікроби
20:33
Британські вчені планують колонізацію Марсу: спочатку туди відправлять земні мікроби
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

  Стратегію колонізації Марсу розглядають британські учені. На їхню думку, починати треба з відправки на Червону планету бактерій, які мільярди років назад стали біологічним фундаментом для нашої планети.

Вони допоможуть людям знайти найбільш цінні і корисні ресурси, необхідні для життя. Один з найбільш багатообіцяючих в плані колонізації видів - це ціанобактерії.

"Вони дуже витривалі і можуть пристосовуватися до абсолютно екстремальних умов. Ми були здивовані, коли з'ясувалося, що ціанобактерії можуть виживати в умовах вакууму тривалий час. Навіть на Марсі м'якші умови, теоретично, бактерії тут теж могли б вижити, - говорить Чарльза Кокелл, мікробіолог з Відкритого університету у Великобританії, передає СyberSecurity.ru.

Саме вони більше, ніж 2,5 млрд років назад допомогли створити на Землі жилі умови і посприяли появі на планеті перших складних біологічних видів - синьо-зелених водоростей.

Не можна виключити, що ці мікроорганізми у результаті все-таки зможуть завести механізм фотосинтезу на Марсі.

Раніше в рамках експериментів, що проводяться на МКС, було доведено, що ціанобактерії та інші схожі на них організми можуть виживати навіть в умовах відкритого космосу, впадаючи в анабіоз.

Фактично, для даних форм життя єдину проблему представляє космічна радіація на навколоземній орбіті, яка в буквальному розумінні слова руйнує клітинну структуру мікробів.

На Землі бактерії, подібні до ціанобактерій, застосовуються для пошуку корисних копалини, зокрема міді. За допомогою мікроорганізмів, своєрідних біологічних маркерів,видобувається майже 25% світових обсягів міді.

"Мікроби зможуть служити цій же меті і на інших планетах. Вони здатні зробити майбутні інопланетні станції значно самостійнішими і незалежними від постачань із Землі", - говорить Кокелл.

Мікроорганізми, що цікавляться учених, в більшості випадків мешкають на кам'яних породах, які удосталь є на Марсі і Місяці. Раніше в лабораторних умовах учені спробували точно відтворити марсіанські умови і поселили в них бактерії Cylindrica Anadaena, які мешкали в сухих і холодних умовах кремнезему майже 28 днів.

Дані бактерії вимагають для свого існування наявність в породах кремнію, і хоча на Марсі в різних породах вміст кремнію різний, є на планеті ріоліти з дуже високим вмістом кремнієвої складової.

Вчені упевнені, що могли б ці бактерії існувати і в умовах місячного реголіта або анортозітов (різновид вулканічних порід), раніше знайдених на Марсі.

"Так історично склалося, що людина повністю залежить від мікробів. Без них би зупинилися багато процесів в нашому організмі. Було б цілком розумно узяти деякі з цих бактерій з собою в космос. В наші дні питання полягає в тому, як можна найефективніше використовувати ці організми в космосі", - говорить Кокелл.

Більш того, дослідники припускають, що якщо перші досліди з мікроорганізмами завершаться позитивно хоч би на прикладі Марсу, то в майбутньому неминуче з'явиться абсолютно нова сфера науки - "космічна" або "міжпланетна" мікробіологія.

Учені говорять, що деякі мікроби виробляють оксид заліза з відновленого заліза колчеданових руд, а також самі можуть створювати сірчану кислоту для каталізації багатьох хімічних реакцій. На інших планетах такі навики були б зовсім не зайвими.

Також є бактерії, що функціонують в кислотному середовищі, інші працюють тільки в лужному, що дозволяє використовувати їх в різних хімічних напрямах.

Практично всі досліджувані зараз біологами мікроорганізми можуть обходитися без сонячного світла, чудово переносити сильне пониження температури, відсутність вологи і незначні радіаційні випромінювання.

"В майбутньому цілком можливо, що бактерії відповідатимуть за виробництво палива для космічних кораблів, окисляючи або відновлюючи ті або інші з'єднання. На Марсі є водень, вуглекислий газ і метан. Бактерії могли б зробити з нього ракетне паливо майбутнього", - вважає учений.

"Очевидно, що самі по собі бактерії не зможуть виробляти всі потрібні продукти. Але ми могли б їм допомогти, створивши м'якші умови, наприклад, встановивши на Марсі пару теплих атомних реакторів невеликої потужності", - резюмує фахівець.

НАСА шукатиме марсіанські бактерії

В той же час в Космічному агентстві НАСА збираються перевірити Марс на наявність власних мікроорганізмів.

НАСА готується до запуску на Марс принципово нового апарату, завдання якого полягатиме у вивченні природи виникнення метану на Червоній планеті. Зонду, який вийде на навколомарсіанську орбіту в 2016 році, належить дати відповідь на питання про те, чи виробляється метан на Марсі органічними формами, наприклад бактеріями, чи ж це продукт тектонічної активності планети і життя тут ні до чого.

Згідно з даними, опублікованими Аналітичною групою з дослідження Марса при НАСА, в даний момент експерти вирішують, чи запустити новий апарат своїми силами, або розмістити його разом з європейським марсіанським апаратом Exomars, який вирушить до Марсу тоді ж.

Вже сьогодні за допомогою наземних спостережень астрономи говорять про наявність на Марсі декількох джерел метану, температура яких істотно вища за решту регіонів Червоної планети.

На думку учених, зараз з однаковою ймовірністю можна говорити про те, що вироблюваний там метан є побічним продуктом взаємодії вулканічної породи і води під поверхнею Марсу, або ж продуктом життєдіяльності бактерій, також розташованих під поверхнею планети.

Відзначимо, що бактерії - далеко не настільки прості, як могло б показатися на перший погляд. Рік тому ізраїльські учені виявили у бактерій колективний розум. Бактерії знають, як зібрати інформацію з навколишнього середовища і спілкуються один з одним.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1418 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ