Сб, 2024-04-27, 00:20


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 1 » Чилі знову трусить. Кількість жертв перевищила 700 людей
15:45
Чилі знову трусить. Кількість жертв перевищила 700 людей
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Внаслідок землетрусу в Чилі загинули 711 осіб, 300 вважаються зниклими безвісти. Про це повідомила президент країни Мішель Бачелет, передає ИТАР-ТАСС.
"Нам довелося зіткнутися з катастрофою такого немислимого масштабу, що для ліквідації її наслідків будуть потрібні гігантські зусилля", - сказала глава держави у своєму зверненні до нації.

Щонайменше 2 млн людей постраждали від розгулу стихії. Пошкоджені або зруйновані будинки, мости, дороги, порушено електропостачання. Багато жителів Чилі проводять вже другу ніч просто неба, побоюючись залишатися в пошкоджених землетрусом квартирах, передає Бі -Бі-Сі.

За деякими повідомленнями, у рибальському селі Конститусьон, що постраждало і від землетрусу, і від утвореного слідом за поштовхом цунамі, знайдено майже 350 тіл. А в чилійському порту Талкахуано хвилі цунамі викинули на вулиці міста понад 20 суден.

У місті Консепсьйон, найбільш постраждалого в результаті руйнівного землетрусу магнітудою 8,8, з-під завалів 14-поверхового будинку врятували 26 осіб. Також витягнули шість тіл загиблих. Як повідомили в неділю рятувальники, під руїнами будинку можуть перебувати ще 60-80 людей, з-поміж яких, можливо, є ті, що вижили.

Президент повідомила, що уряд Чилі оголосив надзвичайний стан терміном 30 днів у регіонах Біо-Біо і Мауле, що найсильніше постраждали від землетрусу. Зокрема, в провінції Мауле, де загинули понад 540 душ, обмежено пересування людей і транспорту з 9-ї вечора до 6-ї ранку.

За словами генерала Боско Песе, призначеного комендантом зони лиха регіону Мауле, цей захід спрямований на боротьбу з мародерством, численні випадки якого зареєстровано в неділю в супермаркетах і пошкоджених будівлях. Зокрема, у місті Консепсьйон сталися зіткнення поліції із сотнями людей, які пробралися до одного з великих торговельних центрів міста, виносячи звідти товари.

З-поміж оголошених президентом Чилі надзвичайних заходів є також такі, як: доставка допомоги в постраждалі райони військово-повітряними силами країни; безкоштовна роздача необхідних товарів жителям провінцій Мауле і Біо-Біо; спроби відновити електропостачання в багатьох регіонах, які залишаються знеструмленими.

За словами Бачелет, це необхідно, щоб "гарантувати громадський порядок, забезпечити надходження допомоги". Для допомоги рятувальникам і боротьби з мародерством прямують війська. Чилійське телебачення демонструє кадри, на яких показані натовпи людей, що грабують місцеві магазини.

За словами мера Консепсьйон, запаси їжі в місті закінчуються, і ситуація виходить з-під контролю. Люди грабують супермаркети й аптеки, тисячі залишаються без даху над головою.

За словами чилійських чиновників, система громадського транспорту поступово повертається до норми. У столиці Чилі Сантьяго діє одна лінія метро. Більшість доріг прохідні, однак деякі їхні ділянки закриті.

Міжнародний аеропорт Сантьяго почав працювати. Після землетрусу він був закритий, бо поштовхи пошкодили термінал аеропорту і будинок, де працюють авіадиспетчери.

Загалом від підземних поштовхів пошкоджено близько 1,5 млн будинків. Більшість зруйнованих будинків були побудовані досить давно, в руїнах - багато історичних споруд. Згідно з попередніми оцінками, загальний збиток може становити від 15 до 30 мільярдів доларів, що еквівалентно 10-15% ВВП країни.

За відновлення країни незабаром має взятися нещодавно обраний президент Чилі Себастіан Піньєра, який почне керувати державою через два тижні. США і Європейський Союз запропонували надати допомогу в ліквідації наслідків землетрусу, проте влада Чилі заявила, що спочатку вона повинна оцінити масштаби завданих збитків.

Сильний землетрус, потужність якого досягла 8,8 бала за шкалою Ріхтера, стався у центрі Чилі 27 лютого. За даними Геологічної служби США, епіцентр землетрусу був за 317 км від Сантьяго і за 90 км на північний схід від Консепсьйона.

Наступного дня, окрім невеликих підземних поштовхів, був зареєстрований ще один повторний землетрус великої сили. Підземні поштовхи в Чилі викликали цунамі, яке досягло 11 міст країни.

У Японії повністю скасували всі попередження про цунамі

У Японії сьогодні повністю скасували всі попередження про цунамі, зроблені після потужного землетрусу в Чилі. У неділю він викликав кілька хвиль, які вдарили по великих ділянках тихоокеанського узбережжя країни. Їхня висота досягала майже 1,5 метра. Якихось істотних збитків цунамі не завдали.

До теперішнього часу, загроза повністю минула, повідомляє Метеорологічне управління Японії. Після землетрусу в Чилі в неділю в Японії було запроваджено вищий ступінь готовності до цунамі - вперше за останні 17 років. З 1952 року його оголошували всього чотири рази.

У зв'язку з цунамі в неділю в Японії близько 630 тис сімей отримали вказівки про тимчасову евакуацію з прибережних районів. Там було перекрито рух на низці швидкісних автомобільних трас і залізниць. Багато суден отримали наказ вийти у відкритий океан.

Землетруси в Південній Америці нерідко супроводжуються цунамі, що докочуються до Японії. У 1960 році підземний поштовх у Чілі викликав потужну хвилю, яка завдала руйнівного удару по північній частині тихоокеанського узбережжя країни. Тоді загинули 160 осіб.

У Чилі зареєстрували новий землетрус, який не загрожує виникненням цунамі

Три нових землетруси, магнітуда яких становила 5,8, 5,4 і 5,1 бала, сталися сьогодні вночі в Чилі. Згідно з інформацією, що надходить із південноамериканської країни, підземні поштовхи зареєстровані в районах, які найбільш постраждали від першого удару стихії в минулу суботу.

Два найсильніших з останніх землетрусів зафіксовані за 95 і 30 км від міста Талька в районі Мауле. Їх епіцентр був у морі на глибині майже 43 км. Третій - за 80 км від міста Чільян в районі Біо-Біо з епіцентром на глибині 40 км.

Раніше Служба геологічних досліджень США повідомляла, що в чилійському регіоні Біо-Біо стався новий землетрус. За її даними, магнітуда підземних поштовхів становила 5,1 бала. Землетрус було зареєстровано о 03.07 за UTC (05.07 за київським часом) за 80 кілометрів від міста Консепсьйон, передає РІА "Новости".

У свою чергу Agency France Press повідомляє про землетрус магнітудою 6,2 бала. У неділю в центральній частині Чилі сталися повторні підземні поштовхи магнітудою від 4,8 до 6,1.

Ці чергові землетруси в Чилі не викличуть потужного цунамі в Тихому океані, повідомила сьогодні начальник сахалінської служби цунамі Тетяна Івельська.

"Це повторний землетрус не викличе навіть локального цунамі, не кажучи вже про потужне, що зможе пройти через весь Тихий океан", - сказала Івельська.

За її словами, щоб утворилася хвиля цунамі, землетрус мав би бути магнітудою не менш як 8 балів. "Тут же магнітуда всього 5,1, і землетрус глибокий - на глибині 35 кілометрів", - зазначила Івельська.

Вона додала, що коливання рівня Тихого океану після недільного цунамі тривають. Фахівці ведуть моніторинг, за цей час до Далекосхідного узбережжя Росії підійшли сотні хвиль, максимальна висота хвилі зареєстрована на Парамуширі (Північні Курили) - 2,28 метра.

Сахалінський центр цунамі о 10.48 за місцевим часом (02.48 за київським) оголосив тривогу цунамі на Курильських островах, що входять до складу області. У регіоні вжили всіх заходів безпеки. Населення евакуювали в безпечні зони. Судна, що ведуть промисел в небезпечному районі, сховалися в Охотському морі під захистом островів. Тривогу цунамі для Курил скасували о 17.36 за місцевим часом (09.36 за київським).

ООН очікує на звіт про масштаби збитків від землетрусу і готова надати негайну допомогу Чилі

Організація Об'єднаних Націй готова надати в терміновому порядку допомогу уряду і жителям Чилі, які постраждали від землетрусу. Про це йдеться в заяві офіційного представника генерального секретаря ООН, поширеному в неділю в штаб-квартирі організації в Нью-Йорку.

"Генеральний секретар висловлює співчуття тим, хто втратив рідних і близьких, і бажає якнайшвидшого одужання пораненим. Система ООН та її Управління з координації гуманітарних питань перебувають у стані повної готовності до термінового надання сприяння уряду і народу Чилі", - йдеться в заяві.

У ній також повідомляється, що Пан Гі Мун звернувся до Економічної комісії ООН по країнах Латинської Америки і Карибського басейну, штаб-квартира якої розташована в чилійській столиці Сантьяго, з проханням надати інформацію про стан співробітників ООН в Чилі та оцінки збитків від стихії для підготовки допомоги.

В оперативному розпорядженні Управління ООН з координації гуманітарних питань перебуває Фонд ООН з реагування на надзвичайні ситуації, кошти якого нерідко виділяються в терміновому порядку на допомогу потерпілим від стихійних лих. Останній раз гроші з цього фонду виділялися Гаїті після руйнівного землетрусу 12 січня цього року, що забрав життя більш ніж 220 тисяч осіб.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1207 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ