Пт, 2024-03-29, 12:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 12 » Чотири сценарії майбутнього євро
16:35
Чотири сценарії майбутнього євро
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Нервозність навколо євро не припиняється, однак у сьогоднішнього хаосу є альтернативи. Die Welt представляє можливі варіанти.

1. Хаос - як і досі

Греція має довести, що робить успіхи у консолідації державних фінансів, Євросоюз переводить ще частину коштів з пакету допомоги, МВФ також вносить свій вклад. При цьому, як вважає автор статті Тобіас Кайзер, боротьба з бюджетним хаосом у Греції буде, як і раніше, важкою: цілком можна очікувати збільшення безробіття, слабкого економічного зростання і соціальної напруженості. Крім того, Греція повинна не тільки радикально скоротити бюджет, а й приватизувати значну частину економічного сектора.

Однак продовження даного сценарію, на думку автора, призведе тільки до подальшої нервозності, тому що розвиток подій показує: незважаючи на програми допомоги і консолідацію фінансові ринки дуже неспокійні. І, здається, за минулий рік ситуація ніяк не змінилася. Причиною тому є і відсутність єдиної фінансової політики: є "лише какофонія голосів, з оглядкою на думку виборців низки країн. Однак, як вважає автор, подібне "далі, як і раніше" буде означати продовження антикризової політики вливань.

2. Подвоєння допомоги

Як повідомляє автор, в ЄЦБ ведеться дискусія про значне збільшення допомоги кризовим країнам. Зараз пропонується надати 700 млрд євро, проте йдеться про збільшення цієї суми до 1,5 трлн. Цим, на думку автора, передбачається захистити перш за все Італію від поширення на неї боргової кризи, і дати зрозуміти інвесторам, що немає жодного сенсу спекулювати проти цієї країни.

Однак, як пише автор, такий величезний пакет допомоги здається неймовірним: виборці країн-донорів і так обурюються з приводу такої тривалої боргової кризи. Так, Берлін вже заявив про свою відмову від участі в розширенні допомоги.

3. Греція рефінансує борги

Якщо Греція не виплатить боргів, цілком можливим, як вважає автор, стає нерегульоване банкрутство. Тому що для звичайного банкрутства, за якого країна радиться з кредиторами і заздалегідь визначає умови реструктурування боргів, ситуація дуже нестабільна. У цьому випадку наслідки для банків, на думку автора, будуть вельми драматичними, і в подальшому це призведе до паніки, причому не тільки на грецькому ринку. Як заявив голова Інституту макроекономіки і кон'юнктурних досліджень Густав Хорн, "банкрутство Греції може призвести до різкого спаду європейської і німецької економіки".

Однак, на думку деяких економістів, реструктуризація боргу неминуча, тому що Греція не в змозі сама впоратися з боргами. При цьому автор підкреслює, що участь кредиторів має бути добре спланована, щоб уникнути загострення ситуації. Причому відбуватися все це має в умовах меншої нервозності на ринках - тобто щонайменше через кілька років.

4. Зона євро розпадається

Повернення до драхми, песети і ескудо могло б зробити експортні індустрії країн-боржників більш конкурентоспроможними, оскільки ті девальвують свою валюту і тим самим роблять свої товари за кордоном дешевшими. Однак ціна була б "непомірно висока": як пише автор, повернення до національної валюти призведе до розпаду зони євро. При цьому Німеччина, швидше за все, повернеться до німецької марки або, що ще більш імовірно, створить маленький валютний союз, до якого увійдуть найбільш платоспроможні країни: Німеччина, Франція, Фінляндія, Австрія і Нідерланди.

У цьому автор бачить для Німеччини як плюси, так і мінуси: з одного боку, це знизить відсотки за кредитами, з іншого - зробить німецькі товари за кордоном набагато дорожчими, тому що нова валюта значно підніметься щодо долара.

Однак, як пише автор, країни-боржники навряд чи підуть на такий крок: для них це означає, по-перше, повернення до високих відсотків по кредитах і до високої інфляції, а по-друге, абсолютно незрозуміло, як своїми знеціненими грошима вони стануть виплачувати борги, зроблені в євро.

Переклад InoPressa



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1034 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ