Чт, 2024-04-25, 19:03


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Листопад » 18 » ЦВК хоча й з претензіями, але вважає закон про вибори компромісним
16:13
ЦВК хоча й з претензіями, але вважає закон про вибори компромісним
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Новий закон "Про вибори народних депутатів" дискримінує деякі політичні сили, вважає заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

"В цілому до закону можна мати певні претензії. Але давайте не будемо забувати про те, що це є певний компроміс, продукт компромісу багатьох сил парламенту", - заявив він у ефірі Радіо "Свобода".

- Янукович може не підписати закон про вибори через одну поправку більшості
- Вибори пройдуть чесно й переможно, упевнені в БЮТ. Але опозиція може і не сформувати більшості у Раді
- Огляд преси, 18 листопада. Як сталося, що влада й опозиція дружно визначилися з правилами виборів
- Турчинов вірить, що закон про вибори в Раду зменшить риски фальсифікацій, а Тягнибок назвав його ганьбою

"За нього проголосувало 366 осіб – це понад 90% усіх депутатів", - наголосив Магера.

Він нагадав, що Конституційний суд у 1998 році "звернув увагу парламенту на те, що, все ж таки, правильнішим було б виписування в законі норми, за якою особа може балотуватися або за списком, або в мажоритарному окрузі".

"Але положення проголосоване таке, яке є", - констатував представник ЦВК.

Коментуючи підвищення прохідного бар’єра з 3% до 5%, він заявив: "За умови скасування виборчих блоків на ці парламентські вибори і за умов відсутності законодавства, яке б дозволяло об’єднання політичних партій, ця норма є дещо дискримінаційною".

"Але, знову ж таки, це був продукт компромісу", - додав Магера.

Говорячи про запровадження змішаної системи виборів "за схемою 50 на 50" із закритими списками, він зазначив, що "тут нічого нового порівняно з 1998-2002 роками".

"На моє глибоке переконання, все одно рано чи пізно ми спробуємо пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками. Рано чи пізно ми до цього все одно прийдемо. Але вибори в 2012 році пройдуть саме за змішаною системою. І до цього треба готуватися політикам, виборцям, суспільству", - сказав Магера.

"Питання тільки в тому, щоб завчасно всі процедури були дотримані. Зокрема, завчасно були утворені виборчі дільниці, територіальні виборчі округи. Виборці наперед повинні знати, де їхній виборчий округ, де їхні виборчі дільниці з тим, щоб не було жодних нарікань", - наголосив він.

Погоду в парламенті зроблять "випадкові персонажі", вважає експерт

До Верховної Ради України після прийняття нового закону про вибори народних депутатів можуть пройти 4 партії, але головна інтрига буде пов'язана з парламентарями, обраними по мажоритарних округах, вважає політолог Дмитро Видрін.

"Ситуація може різко змінитися, хоча за нинішньої соціології проходять, я думаю, все ж 4 партії. Крім Партії регіонів і "БЮТ-Батьківщини", проходить партія "Фронт Змін" Арсенія Яценюка і, швидше за все, все-таки комуністи", передає слова Видріна "Інтерфакс-Україна".

За словами політолога, Комуністична партія України може знову пройти до парламенту, тому що у всьому світі ліві сили сьогодні відчувають ейфорію. "Так що я думаю, що вони можуть підхопити грецькі настрої і європейські тенденції зсуву політичного спектру вліво. Тому в мене відчуття, що ліві увійдуть навіть з 5%-м бар'єром", - пояснив він.

На думку Видріна, ВО "Свобода" навряд чи пройде до Верховної Ради наступного скликання. "Хоча в Європі зараз теж є зростання популярності радикальних партій, але мені здається, що вони не встигнуть вирости до 5%", - додав він.

"Головна інтрига буде пов'язана з тим, що по мажоритарці напевно заскочить кілька несподіваних персонажів у парламент. Мажоритарна система - це найпотужніший соціальний ліфт", - підкреслив Видрін.

Політолог переконаний, що завдяки мажоритарній половині виборчої системи до парламенту пройде кілька нових політиків - "не від паркетної опозиції, а реальних опозиційних рухів".

"Це люди, які асоціюються з профспілковими рухами за економічні права. Вони можуть робити принципово нову погоду в парламенті, тому що вони можуть не просто зайти самі, а внести нову риторику, новий зміст, нові дискурси. І для мене головна інтрига - не скільки відсотків буде у тієї чи іншої головної партії, а чи зможуть заскочити 10,15, 20 принципово нових людей з новим порядком денним. А практика показує, що 10 чоловік на парламент вистачає, щоб переформатувати порядок денний парламенту, тому "мажоритарка" - велике благо і для нього, я на неї більшою мірою сподіваюсь, ніж за перерозподіл відсотків між відомими партіями", - сказав Видрін.

Політолог додав, що голосуючи за закон про вибори до Верховної Ради, великі політичні сили домовилися "пригальмувати дрібноту". "І в цьому була головна домовленість: сказати, що ми великі, і дрібних не пустимо".

Нагадаємо, у четвер, 17 листопада, Верховна Рада ухвалила в цілому закон "Про вибори народних депутатів".

Законом передбачено, що вибори відбуватимуться за змішаною системою - 225 депутатів обираються в загальнодержавному багатомандатному окрузі за виборчими списками від політичних партій, а 225 - за мажоритарною системою.

Опозиція вимагала затвердити законом систему виборів 75 на 25, де 75 - пропорційна частина, 25 - мажоритарна. Також опозиція наполягала на участі блоків у виборах і на зниженні виборчого бар'єра. Ці вимоги в ході голосування враховано не було.

До голосування за законом про вибори Партія регіонів обіцяла підтримати 80% пропозицій опозиції. "Бютівці" і "Фронт Змін" кажуть, що зуміли наполягти на своєму щодо більшості пунктів: голосували за проект, схвалений Венеціанською комісією, і не допустили прийняття законопроекту депутатів Партії регіонів, покликаного фальсифікувати вибори.

Водночас у НУ-НС вважають, що голосування Верховної Ради за закон про вибори народних депутатів - змова, на яку пішла призначена опозиція.

У фракції "БЮТ-Батьківщина" називають вимушеним кроком голосування за закон про вибори народних депутатів у тому вигляді, в якому його ухвалили у четвер в цілому.

В цілому, лідер фракції "регіоналів" упевнений, що з ухваленням закону про вибори народних депутатів виграли держава та її громадяни. Опозиція також вельми задоволена змінами у виборчому законодавстві і вважає, що з ним зможе отримати більшість у парламенті.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 921 | Додав: adminA | Теги: вибори
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ