Пт, 2024-03-29, 12:26


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 19 » Демократія - найбільше досягнення Віктора Ющенка, каже екс-посол США в Україні
15:54
Демократія - найбільше досягнення Віктора Ющенка, каже екс-посол США в Україні
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Найбільше досягнення президента Віктора Ющенка - те, що на засадах "помаранчевої революції" він зробив демократію єдиною системою в Україні. Таку думку висловив колишній посол США в Україні Стівен Пайфер у розмові з Радіо "Свобода".
"Я думаю, що президентство Ющенка допомогло закріпити демократію в Україні – це є найтривалішим і найважливішим його досягненням", - каже колишній посол.

Як вважає екс-посол, дуже важливим був 2005 рік - "цього року Віктор Ющенко створив політичний простір для повернення Віктора Януковича". "І в 2006 році після парламентських виборів Янукович став головою найбільшої парламентської фракції у Верховній Раді", - нагадав Пайфер.

"Ющенко не створював перешкод для свого політичного опонента, і за це треба йому віддати належне. Ющенко створив демократичний простір. Ми бачили вільні і демократичні парламентські вибори, а тепер і президентські вибори отримали високі оцінки від спостерігачів", - зазначив він.

"Я думаю, що цей імпульс до демократії буде найбільшою і найпозитивнішою частиною спадщини Ющенка", - повторив дипломат.

"Я вважаю конституційну реформу позитивним явищем, тому що вона відвела Україну від супер-президентської моделі, яка панувала упродовж президентства Кучми, і відновила баланс між Президентом і прем’єром та між Верховною Радою і виконавчою гілкою", - каже Пайфер.

Але, на його думку, справжній результат реформи, – "це пат, постійні тертя між прем’єром і Президентом, між виконавчою владою та Верховною Радою. Саме тому Україна не змогла реалізувати багато того, що мали би підтримувати всі гілки влади".

Також Пайфер вважає, що напруження між Києвом і Москвою є неминучим, особливо коли йдеться про збереження української національної пам'яті. На запитання, чи президент Віктор Ющенко спричинив погіршення україно-російських відносин, чи це просто така ситуація, що Росія поводиться так, екс-посол сказав: "Ми можемо сперечатися про те, наскільки розумними були певні кроки, які зробив Ющенко для того, щоб розбудити українську національну пам'ять, однак, мені здається, напруження між Києвом і Москвою є неминучим, коли йдеться про українську національну пам'ять взагалі".

"Я думаю, що коли Ющенко став президентом, він хотів розбудувати всі успіхи, які Україна здобула за роки незалежності, і перетворити Україну на сучасну європейську державу, інтегрувати Україну в європейські та євроатлантичні структури. Як ми побачили, Росія не готова це сприйняти", - зазначив Пайфер.

За його словами, "багато хто в Москві ще вірить у сфери впливу і вважає, що Москва має право накладати вето на стратегічні рішення своїх сусідів".

"Отож, оскільки Ющенко хотів наблизити Україну до Заходу і саме в цьому бачив майбутнє України, тертя з Москвою було неминучим. Дотримуватися західної орієнтації і водночас уникати напруження з Москвою було надзвичайно важким", - сказав екс-посол США в Україні.

Як раніше заявив Стівен Пайфер в інтерв'ю The New York Times, Янукович у змозі вилікувати "синдром втоми від України", на який зараз страждають Захід і більшість європейських країн.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1321 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ