Чт, 2024-03-28, 10:46


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Лютий » 26 » Друга річниця окупації Криму: Україна згадує героїв опору. ФОТО
15:33
Друга річниця окупації Криму: Україна згадує героїв опору. ФОТО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У другі роковини окупації Автономної Республіки Крим Україна згадує героїв опору "зеленим чоловічкам".

Про це повідомляють "Крим.Реалії".

"У п'ятницю в низці шкіл проведуть урок, присвячений Дню кримського опору російській окупації. У Києві відбудеться міжнародний форум "Крим – це Україна. Анексований півострів між минулим і майбутнім". Учасники заходу намагатимуться знайти формулу соціально-політичного майбутнього Криму", - йдеться у повідомленні.

У Львові в цей день відкриється серія фотовиставок "Немає іншого дому" і "Спогади про Крим". У цей же день відомий львівський рекордсмен Олег Скавиш спробує ще раз встановити рекорд України, протягнувши трамвай зубами. "Таким чином Олег хоче привернути увагу до проблеми окупації Криму", – пояснили організатори заходів.

27 лютого у Львові на проспекті Свободи на площі біля пам'ятника Тарасу Шевченку пройде перформанс "Крим", присвячений "тотальному порушенню прав людини на півострові".

На адмінкордоні з Кримом у Херсонській області планується "Патріотичний автопробіг" – від Новоолексіївки до Генічеська.

В Україні триває інформаційно-комунікаційна кампанія "Крим – це Україна!". Вона складається з біг-бордової кампанії, в якій відомі українські журналісти та артисти розповідають про "свій Крим".

У рамках кампанії також були підготовлені відеоролики, в яких відомі та звичайні українці звертаються зі словами підтримки до жителів Криму.

Буде також представлено документальний фільм, присвячений анексії Криму та нинішнім політичним репресіям щодо українців у Криму.

Десяток ЗМІ, що займаються кримською тематикою, у межах проекту "Кримське питання" долучаться до марафону, присвяченого Дню опору окупації в Криму.


Джемілєв: в окупованому Криму систематично порушуються права і чиняться репресії щодо кримських татар

Меджліс заявляє про систематичні порушення прав людини, переслідування і репресії проти кримських татар у тимчасово окупованому Росією Криму.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook народний депутат від "Блоку Петра Порошенка", Уповноважений президента у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв з нагоди других роковин спротиву кримськотатарського народу російській окупації.

"Рівно 2 роки тому, 26 лютого 2014 року, з ініціативи Меджлісу кримськотатарського народу біля стін кримського парламенту був скликаний багатотисячний мітинг для недопущення прийняття Верховною Радою Криму рішень, спрямованих на порушення територіальної цілісності і державних кордонів України", - зауважив він.

"Тоді прихильникам суверенітету України – кримським татарам та жителям Криму інших національностей - протистояли активісти партії "Русское единство" і загони так званої "самооборони", проте учасникам мирного мітингу вдалося запобігти проведенню позачергової сесії парламенту", - нагадав Джемілєв.

"Однак на наступний день, близько 4-ї години ранку 27 лютого 2014 року, Верховна Рада і Рада міністрів Криму були захоплені озброєними людьми в масках без розпізнавальних знаків. На півострові почалися події, наслідки яких кардинально змінили усталений і звичний для всіх жителів Криму політичний, правовий та економічний уклад життя", - зазначив Уповноважений президента у справах кримськотатарського народу.

"Ці події донині супроводжуються систематичними порушеннями прав людини, зокрема, Меджліс кримськотатарського народу змушений констатувати про переслідування і репресії щодо корінного народу Криму – кримських татар", - наголосив Джемілєв.

Іслямов поділився планом щодо повернення Криму до України

Повернути Крим – таку "головну мету життя" поставив собі голова координаційного штабу Громадської блокади Криму Ленур Іслямов.

Про це він розповів в інтерв'ю "Українській правді".

У Іслямова є план повернення півострова, і він готовий представити його і президенту, і прем'єру.

"Перше: визнати кримських татар корінним народом Криму. В Верховній Раді.

Друге: набрати політичну вагу. Зібратися всім, і прем'єру, і президенту і сказати буквально наступне: "Ми кримських татар не врятували чи не врятували українців кримськотатарського походження, ми їх не врятували в Криму. Криму у нас зараз немає, завтра ми його не зможемо повернути. Але давайте його повернемо через кримськотатарську автономію".

Далі, на думку Іслямова, слід ввести кримських татар в представництво в ООН. "Вони, як корінний народ Криму, будуть захищати і домагатися деокупації Криму юридично. Є ж конвенція.

Тобто, ми не просто як українці, яким росіяни можуть сказати: "Ми віддали вам у 1954 році Крим, що ви від нас хочете? Ви користувалися Кримом, тепер ми його назад забрали", - пояснив Іслямов.

Потім потрібно "робити кримськотатарський батальйон", замінити паспорта (всім громадянам України на окупованій території). "Кримським татарам найважливіше дає те, що вони отримують Кримськотатарську республіку у складі України, - заявив Іслямов. І додав: "вибачте, ми ніколи й не приховували, що ми хочемо це зробити. Ми ніколи не приховували, що хочемо зробити це в складі України. Ми просто хочемо відновити власні права".

Він переконаний, що, якщо план буде реалізований за таким сценарієм, можливу реакцію Росії можна буде списати з рахунків. "Коли в татар буде зброя, хай вони спробують забрати у нас будь-що!".

"Крим не забрали у татар. Крим забрали в українців, – підкреслив Іслямов. - Україна не змогла захистити кримських татар, кримськотатарський беззбройний народ. Я кажу про те, щоб у нас була зброя. Ми повинні самі захищати цю землю".

26 лютого 2014 року біля стін Верховної Ради АРК відбувся мітинг прихильників територіальної цілісності України і активістів партії "Русское единство", якою тоді керував нинішній самопроголошений "глава" Криму Сергій Аксьонов. Під час мітингу сталася бійка, в результаті якої двоє мітингувальників загинули.

Після анексії Криму Росією на півострові російські правоохоронці почали судити кримськотатарських активістів, які брали участь в мітингу прихильників територіальної цілісності України.

У цій справі також проходить заступник голови Меджлісу кримських татар Ахтем Чийгоз, який вже більше року перебуває в СІЗО Сімферополя. Підсудні своєї провини не визнають і вважають цю справу політично вмотивованою.

15 лютого на засіданні російського верховного суду Криму було вирішено відправити цю справу на дорозслідування.

Правозахисний центр "Меморіал" в Росії визнав політв'язнями фігурантів "сутички 26 лютого", яких тримають під вартою, - Ахтема Чийгоза, Алі Асанова і Мустафу Дегерменджі.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконною і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує факт окупації півострова і називає це "відновленням історичної справедливості".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 854 | Додав: adminA | Теги: герої опору, Україна, друга річниця окупації Криму
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ