Пт, 2024-04-19, 09:40


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2010 » Серпень » 26 » Екологи передрікають Україні смерчі, повені і проблеми з питною водою
16:11
Екологи передрікають Україні смерчі, повені і проблеми з питною водою
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

   Експерти не відкидають, що в Україні може змінитися кліматичний пояс. Про це свідчать результати експертного опитування про зміну клімату в Україні і в світі, а також про наслідки цієї зміни, проведеної Інститутом Горшеніна у зв`язку з аномально спекотним літом в Україні, передає УНІАН.

Координатор програм зі зміни клімату Національного екологічного центру України Крістіна Рудницька не сумнівається в тому, що проблема зміни клімату в світі вже існує. Це, за її словами, насамперед відбувається через спалювання видів викопного палива, таких як нафта, газ і вугілля, що призводить до зайвих викидів вуглекислого газу в атмосферу.

"Цей надлишок вуглекислого газу і став причиною парникового ефекту. Учені кажуть, що за останні 10 років 9 з 10-ти природних катаклізмів є наслідком зміни клімату. Наслідків дуже багато – дедалі частіші природні катаклізми, такі як посухи, урагани, смерчі, підняття рівня світового океану", - зазначила Рудницька.

Кажучи про зміну клімату в Україні, вона не виключила загального підвищення температур, зміщення кліматичних поясів - коли степи стають напівпустелями, пустелями, відповідно, й фауна змінюється.

"Для південних і східних регіонів є ризик виникнення проблем з питною прісною водою. А в Західній Україні, на Закарпатті є ризик почастішання злив, опадів. Збільшиться кількість природних катаклізмів, стануть частішими посухи, повені, смерчі, існує вірогідність розповсюдження нетипових переносників захворювань, таких як малярія - коли умови для їх існування стануть підходящими", - сказала Рудницька.

Вона також зазначила, що зміна клімату - це й соціально-економічна проблема. "Це впливає на життя людей, на здоров`я. Україна є аграрною країною, а зміна клімату позначатиметься на продуктивності земель і на врожайності", - вважає експерт.

Рудницька нагадала, що, на думку Міждержавної групи експертів з питань зміни клімату, людство зможе адаптуватися до підвищення температури, якщо загальна температура підніметься не більше ніж на два градуси за Цельсієм. Так, за останні 100 років, температура піднялася на 0,8 градуса. У людства залишилося 1,2 градуса.

"Міжнародні документи зобов`язують індустріально розвинені країни, зокрема й Україну, знижувати викиди парникового газу. До 2020 року індустріальні країни повинні понизити викиди на 25-40%, і тоді ми вписуємося в ці 2 градуси з 50% вірогідністю. На даний момент виходить, що ми йдемо на потеплення на 3-4 градуси до 2050 року, тобто, людство наполегливо йде курсом самознищення. Немає політичної волі, у тому числі й у України, яка планує, навпаки, збільшувати обсяги викидів, заявляючи про це на міжнародних переговорах", - вважає Рудницька.

На думку провідного кліматолога Центральної геофізичної обсерваторії Олени Доніч, літо 2010 року не було аномально спекотним. "Це літо характеризується стійкою спекою. Трималися дуже високі температури, теплі повітряні маси стояли таким чином, що погода не змінювалася значний період часу, особливо в серпні. А абсолютний максимум ще не був перекритий. У 1946-му було 39,4 градуса, цього року - поки що лише 39,2", - сказала вона.

Директор Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту Володимир Осадчий вказав на циклічність коливання клімату в літній період. "Повний цикл підйому і спаду - 60-64 роки. Приблизно з 1881-го до 1911 року був період спаду літньої температури, далі, з 1912-го по 1943 рік - підняття літньої температури. З 1944-го по 1976-ий - знову фаза спаду, і з 1976-го по теперішній час знову підняття. Ми перебуваємо зараз на піку підйому літніх температур. Це триватиме рік, два, три – невідомо. 2007 рік був піковим, і цей рік піковий. Такі явища спостерігалися і 60 років тому – в 38-му і 46-му роках", - сказав він.

Експерт звернув увагу на тенденцію підвищення зимових температур. Він нагадав, що за останні 130 років літня температура не змінилася, а зимова температура, навпаки, підвищується. Тому, на його думку, якщо глобальні кліматичні зміни визначаються діями людини, то "наше синхронне коливання щодо літнього періоду буде зруйновано, і ми не побачимо зниження температур". "У період розбалансованості кліматичної системи збільшується кількість стихійних метеорологічних явищ і екстремальних температур. Десь через 10 років ми зможемо побачити вплив людей на природу", - вважає Осадчий.

Експерт Інституту Горшеніна Наталія Клаунінг вважає, що зменшити негативний вплив діяльності людини на клімат допоможе розробка відновлюваних джерел енергії. Вона зазначила, що багато країн таку енергію вже успішно використовують, проте в Україні, на думку експерта, альтернативна енергетика поки що не здобула визнання.

Нещодавно в Укргідрометцентрі заявили, що через підвищення рівня моря Крим може перетворитися на острів.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 1222 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ